(INTERVJU) Marina Gržinić: Obvarovati moramo življenja in preprečiti militarizacijo

Kristina Božič
28.03.2020 04:58

Filozofinja, ki raziskuje nekropolitičnost sodobnega ekonomskega sistema, opozarja, da ne smemo dopustiti, da bodo militarizirani državni ustroji zgolj administrirali smrt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marina Gržinić pojasnjuje, kako je globalna pandemija, ki zahteva določene omejitve, sovpadla z nastopom vlade, ki se zgleduje po orbanovi politiki militarizacije in fašizacije družbe. "A vendar moramo ta dva procesa ločiti – zato je prva zahteva preživeti – ohraniti vsako in čim več življenj."

Kje velja iskati izhodišča razmisleka o sedanji situaciji?
Dva vidika se mi zdita pomembna. Pomembno je poudarjati pomen preživetja vseh in vsakega človeka. Obvarovati moramo toliko življenj, kot je le mogoče. V Italiji so prisiljeni odločati, kdo bo živel in kdo bo moral umreti, kar je rezultat zasledovanja neoliberalne globalno-kapitalistične vizije sveta. Drug ključni vidik pa je upreti se militarizaciji.

Viktor Orban je 15. marca obiskal Beograd, Aleksandar Vučić je ta teden vrnil obisk v Budimpešti. Prvi uradni obisk na zunanjem ministrstvu pod Anžetom Logarjem (SDS) je bil z Madžarske, Petra Szijjarta. 
Epa
"Ti vzori in vzorci niso šala. Ta politični proces zajema širši geografski prostor," opozarja Marina Gržinić na militarizacijo govorice in fašizacijo politik po vzoru Madžarske v širši regiji.
Nebojša Tejić/STA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta