(INTERVJU) ''Pod Orbanom imajo ljudje vse, samo svobode ne''

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
02.11.2019 06:06

Podpredsednica stranke Momentum in madžarska poslanka v Evropskem parlamentu, v politični skupini Renew Europe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Norbert Banhalmi

Anna Julia Donath ima zadnje leto številne razloge za zadovoljstvo. Potem ko je lanskega decembra postala obraz več tednov trajajočih demonstracij proti tako imenovanemu suženjskemu zakonu, ki ga je uzakonila madžarska vlada avtokrata Viktorja Orbana, je bila maja skupaj s strankarsko kolegico Katalin Cseh izvoljena za evropsko poslanko. Donathova je podpredsednica stranke Momentum. Ta se je kot gibanje pojavila na madžarski politični sceni, ki je ob razdrobljeni, brezciljni in medsebojno sprti opoziciji, povsem pod diktatom Orbanovega Fidesza, v začetku leta 2017 uspela z iniciativo zbiranja podpisov za referendum proti poletnim olimpijskim igram v Budimpešti 2024. Pri zbiranju podpisov so bili tako uspešni, da je madžarska vlada preklicala kandidaturo za OI še pred razpisom referenduma. Kljub temu se stranki leta 2018 ni uspelo uvrstiti v državni parlament, se je pa z izvolitvijo dveh evropskih poslank maja letos kot stranka uvrstila na tretje mesto po podpori volivcev.
Dvaintridesetletni sociologinji je bila politika položena v zibelko, saj sta bila politika tudi njen oče in dedek. Trn v peti madžarskih oblasti je že vse od selitve v Bruselj. V nasprotju s političnim dogovorom evropskih političnih skupin o podpori imenovanju predsednika in štirinajstih podpredsednikov je poslanka glasovala proti madžarski kandidatki z vrst Fidesza. Sledil je vladno dirigiran medijski pogrom, češ da ni glasovala le proti kandidatki iz druge politične skupine, temveč tudi proti interesom države. Sama stvari vidi drugače. "Moja glavna naloga v Evropskem parlamentu je pokazati, da Madžarske in njenega naroda ne gre enačiti z Orbanom, njegovo vlado in Fideszom. Veliko prebivalcev se ne strinja s politikami trenutne madžarske vlade," nam je med oktobrskim parlamentarnim zasedanjem razlagala v svoji strasbourški pisarni. Prepričana je, da sta s kolegico Katalin Cseh v teh nekaj mesecih naredili že veliko za to, da bi na evropskem parketu spoznali, da je bilo Madžarski z Orbanovo retoriko in načinom delovanja narejeno veliko škode in da so pri naših vzhodnih sosedih tudi drugi glasovi. Glasovi, ki se zavzemajo za progresivno držo, demokracijo in pravno državo. Sodelovanje je opoziciji na oktobrskih lokalnih volitvah prineslo tudi zmago v več kot desetih večjih mestih, vključno z Budimpešto. "S tem se je začelo novo obdobje za Madžarsko. Pokazali smo, da je Madžarska pripravljena na spremembe, narod je izbral demokracijo," pravi mlada evropska poslanka, ki obenem opozarja, da je pred opozicijo velika odgovornost. "Na lokalni ravni moramo dokazati, da smo sposobni delati skupaj pri reševanju resničnih težav, sicer si na parlamentarnih volitvah 2022 ne moremo obetati uspeha."
Kaj se je zgodilo znotraj opozicijskih vrst v zadnjem letu, da vam je uspelo doseči zavidljiv rezultat na lokalnih volitvah?
"Po šokantni zmagi Fidesza na parlamentarnih volitvah 2018, ko so osvojili absolutno večino sedežev v parlamentu, je opozicija uvidela, da je sodelovanje nujno. Poskusi sodelovanja so bili že prej, a vse do sedaj niso razumeli, da mora biti to zgrajeno na enakovrednem partnerstvu. Tokrat smo se že na začetku vprašali, o katerih vprašanjih se lahko poenotimo, in bili smo si edini, da se mora končati politika Fidesza in da moramo ponovno kreniti po poti liberalne demokracije, vzpostaviti pravni sistem zavor in ravnovesij ter se zavzeti za vladavino prava. V Budimpešti in večjih mestih se je tovrstno sodelovanje obrestovalo, zato imamo zdaj veliko odgovornost, da v vsakodnevnem življenju in delu pokažemo, da lahko skupaj delamo za rešitev dejanskih težav. Za zdaj smo optimistični, zavedamo pa se, da če tovrstno sodelovanje ne bo delovalo, to ne bo dobra napoved za parlamentarne volitve čez tri leta."

Anna Julia Donath na lanskem protestu zoper novo delovno zakonodajo, imenovano tudi "suženjska zakonodaja".
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta