(INTERVJU) ''Sprašujem se, zakaj je našim političnim očetom tako malo mar za nas"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
21.09.2019 06:48

Dragan Bursać, filozof, novinar in kolumnist spletnega portala Radiosarajevo.ba in Al Jazeere Balkans, eden najpomembnejših mislecev v Bosni in Hercegovini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Živi in dela v Banjaluki, od koder v svojih tekstih lucidno, pronicljivo in z izjemno natančnostjo analizira nacionalizem in nacionalistične mite, ki jih negujejo politični veljaki vseh treh konstitutivnih narodov v državi; Bošnjakov, Srbov in Hrvatov. Tudi zato velja za izdajalca. Najprej lastnega naroda, saj je po očetu Srb, čeprav sam pravi, da je Bosanec in Hercegovec ter da je njegov tim BiH. "Ko napišem tekst o zločinih Srbov nad drugimi, sem izdajalec srbskega naroda, ko pišem o zločinih nad Srbi, sem izdajalski element v očeh bošnjaških nacionalistov, in ko pišem o zločinih nad Hrvati, sem izdajalec Srbov in Bošnjakov. Vedno sem izdajalec nekoga, kar mi laska," pove. Štiriinštiridesetletni Bursać je bil zaradi svojega pisanja deležen številnih groženj, tudi s smrtjo, zaradi česar je moral v nekem trenutku z družino sredi noči za določen čas oditi iz Banjaluke. A se je vrnil. Pravi, da ko človek doseže določen prag žalitev in groženj, o njih ne razmišlja več. "Ne vem, ali je to dobro ali slabo, dobro je, da zaradi vsega ne podlegam avtocenzuri." Za svoje novinarsko delo je bil večkrat nagrajen, tudi na evropski ravni. V svojih člankih žrtve vojnih zločinov personificira, medtem ko oblast počne prav nasprotno, jih dehumanizira. "Postali so le številke." Ker sva se srečala prav na dan, ko je bilo jasno, da politika ponovno ne bo izpolnila podpisane zaveze, da bi po enajstih mesecih od volitev le oblikovali zvezno vlado, je bilo prvo vprašanje samoumevno.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta