Janšizem in mladi

Termin janšizem, ki je nastal leta 1988, ima svojo semantično zgodovino in ta je nedvomno zaznamovana s kariero osebe, zaradi katere je tudi nastal. Pomen je prešel z enega pola na drugega, kot je tudi oseba sama. Starejši, z daljšim spominom in razumevanjem vsakokratnih političnih konotacij, janšizem vidijo v zgodovinski perspektivi. Morda mu ravno zaradi tega pripisujejo večjo težo, zapletenost in pomen, kot jih janšizem v resnici ima. In kako je z mladimi, ki tega asociativnega bogastva nimajo in ki za politično stranko pomenijo največ - predvsem edino obljubo prihodnosti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Mladi so, če obrnemo vprašanje, pravzaprav osvobojeni določenega bremena, ki pritiska starejše. Namesto spomina starejših na jugoslovanski socializem imajo mladi, če sploh, mitske, torej praviloma poenostavljene predstave o tej preteklosti, z močnimi kontrasti in malo niansami. Njim ključni termini iz tega obdobja ne pomenijo nič, mnogih imen sploh ne poznajo. Prav tako jih, vsaj večine, ne impresionirajo stereotipi revizionistične strani. In nobenega dvoma ni, da so za mlade neprimerno bolj privlačne partizanske zgodbe in folklora. Z drugimi besedami povedano, janšizem ima za mlade generacije zgolj tiste pomene, ki jih mladi sami opazijo, jih lahko preverijo in se do njih opredelijo. Če janšizem torej okvirno opredelimo kot skupek političnih in družbenih praks in običajev ter spremljajočega javnega govora, pa sledi, ki ostajajo za njim na družbenih omrežjih - ob popolni izoliranosti delčka medijskega prostora, ki brez pomisleka zagovarja vsak novi eksces janšizma, potem lahko današnji pogled mladih dokaj jasno opredelimo in razumemo. Za natančnejši vpogled bi bile seveda potrebne raziskave, terensko delo, ankete in intervjuji, statistična obdelava: vse to bo verjetno opravljeno in objavljeno v bližnji prihodnosti. Kako mladi doživljajo janšizem oziroma zakaj so proti njemu, za zdaj lahko razberemo iz vedenja, nastopanja, gest, gesel in neposredne komunikacije upora. Upor je ogledalo janšizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.