Kolumna Svetlane Slapšak: Poglabljanje plitkosti

Svetlana Slapšak
06.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Kriterijev ni več, ničesar trdnega ni pod nogami - in upanje, da bomo nekoč dosegli dno, od koder se bomo lahko spet odrinili navzgor, je povsem prazno. Predpraznični teden je pokazal, da je na vsaki, še tako nizki točki pač treba reševati, kar se rešiti da, in težiti navzgor. V primeru RTVS je za stanje vse bolj neposredno odgovorna vlada. Premier bi se moral soočiti z vodjo opozicije in ga po možnosti prisiliti, da protestno zapusti studio. Ob voditelju, katerega gostje so že zapuščali studio, to ne bi smelo biti tako težko. Tako pa je gledalcem ostala zgolj dilema: je Janša večji bedak ali večji lažnivec? Razrešitev dileme bi tudi lahko bila koristna ...

Najprej je Janša lagal, da je bila ministrica za kulturo Asta Vrečko na dan, ko je potekala razprava o interpelaciji, na proslavi na Čebinah: dogodek na Čebinah je bil v resnici dva dni prej, v ponedeljek, 17. aprila. Obenem je zamolčal, da je sam dejansko zapustil interpelacijsko razpravo in se udeležil protestnega shoda pred parlamentom, katerega tema je sovpadala z glavno točko interpelacije: dvojna laž, torej. Potem pa je izrekel nekaj, kar lahko tekmuje za najbolj neumno izjavo leta, da namreč leva stran politike "poglablja plitkost svojega kadrovskega bazena". Ne gre za metaforo ali duhovit paradoks, temveč za enoznačno izjavo, ki je samo nesmiselna. Če uporabimo to res vrhunsko neumnost kot prispodobo, ja, res gre za desnico, ki "poglablja plitkost" do te mere, da si dna ni več mogoče predstavljati. Sklenemo lahko, da ni mogoče ugotoviti, ali je Janša večji bedak ali večji lažnivec oziroma vsaj da je proporcionalno skoraj tako neumen, kot je lažniv. Mimogrede, poleg mene je le še dragocena avtorica pisem bralcev v Dnevniku in odlična komentatorka Polona Jamnik opazila, da je bil Janšev nastop na shodu predrzen in povsem nelegitimen.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta