Najbolj kul tip leta 2018

Denis Živčec Denis Živčec
05.01.2019 05:03

Če iščemo igralsko ime, ki je najbolj zaznamovalo leto 2018, je to najbrž prav Rami Malek, za katerega še pred nekaj meseci niti slišali niste. Zdi se, da je naredil največji mogoči približek k oživitvi Freddieja Mercuryja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Stopili smo v 2019. leto, ki zveni tako, kot bi že zdavnaj mimo nas morali frčati leteči avtomobili, a ko vklopimo radio, se še vedno vse vrti okoli Abbe in Queena. Jasno, legendarni zasedbi sta že davno prestali preizkus časa in njuna kakovost nikoli ni bila vprašljiva, k veliki vrnitvi v novo tisočletje pa je ključno prispevala filmska produkcija. V časih, tako modernih, da se obupano zatekamo v retro, je Abbo v naša življenja vrnil film Mamma Mia, nikoli zares pozabljeno skupino Queen pa je na prestolu še dodatno ustoličil film, katerega predvajanje se te dni v naših kinih počasi izteka, dvorane pa še kar niso prazne. Bohemian Rhapsody. Zdi se, kot bi bil Freddie Mercury še živ. Sredi decembra je prišla vest, da je skladba Bohemian Rhapsody obveljala za najbolj predvajano skladbo 20. stoletja kot tudi za najbolj predvajano rock skladbo vseh časov, kar je potrdila diskografska hiša Universal Music Group. Pesem, ki so ji zaradi dolžine in omemb Galilea, Belcebuba in Scaramoucha napovedali neslavno usodo, je pometla z vsemi predsodki. Šestminutna skladba, ki naj bi je radijske postaje zaradi dolžine ne marale, je že takoj po prvih predvajanjih leta 1975 postala radijska uspešnica; na vrhu glasbenih lestvic se je obdržala kar devet tednov. Še večji uspeh je požela na spletu, kjer se lahko pohvali s kar 1,6 milijarde prenosov. Bohemian Rhapsody je sicer po podatkih diskografske hiše Universal Music Group edina skladba v zgodovini glasbene industrije, ki je bila dvakrat na vrhu božične britanske lestvice. Video za skladbo velja za prvi promocijski glasbeni video vseh časov, ki ga je Queen posnel za svoj drugi album Queen II. Po podatkih diskografske hiše je pesem bolj priljubljena od rock skladb Nirvane Smells Like Teen Spirit in Sweet Child O'Mine skupine Guns N' Roses.

Največji možni približek Freddieju

Glasbeni založbi EMI in Elektra sta želeli v začetku skrajšati epsko dolžino skladbe, a člani skupine tega niso dopustili. Ta zaplet prikazuje tudi istoimenski film, ki žanje uspehe po kinih. Film režiserja Bryana Singerja je v blagajne prinesel že okoli 600 milijonov dolarjev in tako postal najbolj dobičkonosen glasbeno-biografski film vseh časov.
Če govorimo o filmih, ki so zaznamovali minulo leto, Bohemian Rhapsody prekaša celo komercialno odmevnost Mamma Mie in Zvezda je rojena, v kateri je svoje igralske mišice napela Lady Gaga. Biografski film o frontmanu zasedbe Queen Freddieju Mercuryju je premiero 23. oktobra dočakal v Londonu. Film je režiral Bryan Singer, vlogo Mercuryja je prevzel Rami Malek. Premierna projekcija je bila v areni Wembley, ki sprejme 12.500 gledalcev in stoji nasproti stadiona, kjer je legendarna britanska zasedba leta 1985 nastopila na koncertu Live Aid. Mercury, ki je imel aids, je 24. novembra 1991, pri 45 letih, umrl na svojem londonskem domu za posledicami pljučnice. Da je okužen z virusom hiv, je izvedel že nekaj let pred smrtjo, a je napredovanje bolezni ohranjal v zavetju zasebnosti. Priljubljenost zasedbe se po Mercuryjevi smrti le še povečuje. So med najbolje prodajanimi glasbeniki na svetu, pri čemer je bil večji del izvodov njihovih albumov prodan po njegovi smrti. Poleg tega kitarist zasedbe Brian May (71) in bobnar Roger Taylor (69) v sodelovanju s pevcem Adamom Lambertom še vedno polnita koncertna prizorišča po svetu. Mercury se je rodil leta 1946 kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju v družini, ki je pripadala indijski skupnosti Parsov. Leta 1964 se je preselil v Veliko Britanijo ter tam obiskoval šolo za umetnost in spoznal glasbene somišljenike Maya, Taylorja in Johna Deacona, s katerimi se je združil v eno najbolj prepoznavnih rock skupin 70. let prejšnjega stoletja, si spremenil ime in postal njihov frontman.

Profimedia

Igralec s strašljivimi očmi

Da premore nekaj igralskega talenta, je začel opažati pri dvanajstih letih. Takrat ga je opazil učitelj in ga povabil k sodelovanju v šolski predstavi Zooman and the Sign o umoru afroameriške deklice. "Vzel sem v roke scenarij in prebral: 'Moje ime je Zooman in prihajam z dna.' Ta vrstica se me je dotaknila," se je spominjal Malek v intervjuju za W Magazine. "In dotaknil se me je tudi način, kako sem to povedal. Vprašal sem se, kdo, za vraga, sem bil v tistem trenutku," je še pojasnil. Ko sta starša gledala predstavo, je "videl, kako se je nekaj spremenilo na njunih obrazih". Dobil je občutek, da bi lahko nekaj dosegel v svetu igre: "Bil je zelo čustven trenutek, ko sem spoznal, da bi lahko to počel vse življenje."
Oder ostaja njegova strast, čeprav ga trenutno precej zanemarja. "Stik z občinstvom se ne da primerjati z ničimer." Toda njegov pohod na velika platna se je začel potem, ko je odigral nekaj manjših vlog. Prvo večjo so mu namenili v filmu Noč v muzeju, kjer je odigral egipčanskega kralja Akmenraha. "Bil sem mlad in odločen, da dobim vlogo v prvem velikem studijskem filmu. In ponudba je prišla s Foxa – priložnost, da delam z Benom Stillerjem in Robinom Williamsom, pa sem rekel, da bo to zabavno in za to bom še dobil plačilo."

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta