Natakarji, gostinci, prodajalci in taksisti: Za kakšno delo so v preteklosti poprijeli naši poslanci

Luka Mlakar Luka Mlakar
15.05.2021 06:00
Kakšne reference in delovne izkušnje imajo predstavniki ljudstva v hramu demokracije? Nekateri poslanci so svojo kariero gradili skoraj izključno znotraj političnih strank ali pod budnim očesom strankarskih šefov, drugi so se kalili predvsem v različnih mladinskih in študentskih organizacijah. Tretji so v preteklosti opravljali različne poklice: bili so natakarji, gostinci, delavci v proizvodnji, prodajalci in celo taksisti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri od poslancev so bili v preteklosti natakarji, gostinci, delavci v proizvodnji, prodajalci in celo taksisti.
Matija Sušnik

Kratek pregled uradnih življenjepisov in biografij 90 poslancev državnega zbora, ki so javno dostopni prek spleta, kaže, da imamo v hramu demokracije predstavnike ljudstva s pisano paleto različnih delovnih izkušenj in referenc. Če je večina pred vstopom na politični parket delovne izkušnje nabirala v javni upravi, lokalni politiki, gospodarstvu in podjetništvu, nekateri izstopajo po tem, da se lahko pohvalijo kvečjemu z dosežki znotraj svojih strank.

Kalili so se v strankah in pri strankarskih veljakih

Med tako imenovane poklicne politike lahko med drugim uvrstimo poslanca SDS Branka Grimsa, ki je politično pot začel konec 80. let kot eden od ustanoviteljev SDZS, ene od dveh predhodnic SDS. S politiko se je Grims začel ukvarjati tisto leto, kot je na ljubljanski naravoslovni fakulteti diplomiral iz geologije. Kot poslanec SDZS je bil v začetku 90. let član prve demokratično izvoljene skupščine Republike Slovenije. Poslanski stolček trenutno neprekinjeno zaseda že od leta 2004.

Poslanec SDS Branko Grims se je v politiko podal leta 1987, isto leto je diplomiral. Poslanski stolček neprekinjeno zaseda od leta 2004.
Robert Balen

Med poslankami SDS lahko najdemo tudi dve nekdanji glavni tajnici stranke Alenko Jeraj in Anjo Bah Žibert. Prva se je SDS pridružila leta 1996, leta 2001 je bila izvoljena za predsednico strankinega podmladka SDM, za poslanko je bila prvič izvoljena leta 2004. Jerajeva ni bila poslanka samo v prejšnjem mandatu državnega zbora, ko gre za njene druge reference, pa je bila med letoma 1996 in 2004 referentka družbene dejavnosti na Občini Ig. Za razliko od nje se je Bah Žibertova v parlament prebila dvakrat, pred politično kariero pa je delala kot pomočnica vzgojiteljice predšolskih otrok.

Strankarske funkcije prevladujejo tudi v življenjepisu poslanca SDS Tomaža Lisca. Pred včlanitvijo v SDS in SDM leta 2001 je bil dejaven v mladinskih in študentskih organizacijah, več let je sodeloval tudi s Karitasom. Kot svojo prvo funkcijo v SDS v svojem življenjepisu navaja mesto strokovnega sodelavca v strankini poslanski skupini. Na enaki funkciji je svojo politično kariero v NSi začel poslanec krščanskih demokratov Blaž Pavlin. Do svoje prve izvolitve za poslanca na zadnjih volitvah je bil Pavlin namestnik glavnega tajnika in organizacijski tajnik NSi.

Poslanec SD Matjaž Nemec je politično kariero začel kot osebni tajnik nekdanjega premierja Boruta Pahorja.
Robert Balen

Tudi v opoziciji so nekateri politično kariero začeli v tajništvu. Poslanec SD Matjaž Nemec je bil med letoma 2008 in 2011 osebni tajnik takratnega premierja Boruta Pahorja. Ko je ta leta 2012 prvič zmagal na predsedniških volitvah, je bil Nemec dve leti njegov asistent, nato pa je bil na volitvah leta 2014 prvič izvoljen za poslanca. Nemčev strankarski kolega Jani Prednik je bil od leta 2013 do leta 2018 zaposlen kot svetovalec v kabinetu takratnega kmetijskega ministra Dejana Židana. Za poslanca je bil prvič izvoljen na parlamentarnih volitvah leta 2018.

Aktivni zlasti v študentskih in mladinskih organizacijah

Medtem ko so nekateri poslanci izkušnje nabirali v strankah, so bili nekateri njihovi kolegi v preteklosti aktivni zlasti v različnih mladinskih in študentskih organizacijah. Poslanec Levice Luka Mesec je bil tako predsednik Kluba študentov Selške doline in predsednik študentskega politološkega društva Polituss, pred prvo izvolitvijo za poslanca leta 2014 pa je bil dejaven v nevladnih organizacijah.

Poslanca Levice Miha Kordiš in Luka Mesec sta izkušnje nabirala predvsem v študentskih organizacijah. Mesec je bil dejaven tudi v nevladnih organizacijah.
Robert Balen

Njegov politični sopotnik Miha Kordiš je v preteklosti zastopal študente v različnih organih ljubljanske filozofske fakultete, kjer je diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti, bil je tudi član upravnega odbora študentskega društva Iskra in predsednik Kluba škofjeloških študentov. Tako kot Mesec je bil v državni zbor prvič izvoljen na parlamentarnih volitvah leta 2014, pred tem je krajši čas vodil področje komunikacij in družbenih gibanj na venezuelskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Opaznejših referenc z izjemo udejstvovanja v mladinskih in študentskih organizacijah pa ne najdemo v življenjepisu poslanke LMŠ Jerce Korče. Med letoma 2012 in 2014 je bila predsednica Kluba logaških študentov, med letoma 2016 in 2017 pa je bila na čelu Mladinskega sveta Logatec. Pred izvolitvijo za poslanko leta 2018 je bila občinska svetnica v Logatcu.

V življenjepisu poslanke LMŠ Jerce Korče (v sredini) ne najdemo pomembnejših referenc, razen udejstvovanja v študentskih in mladinskih organizacijah.
Andrej Petelinšek

Poslanec NSi Andrej Černigoj je svojo kariero začel kot predsednik Kluba ajdovskih študentov in dijakov, bil je vodja Dijaške organizacije Slovenije in glavni član odbora Študentske organizacije Slovenije. Nato je bil zaposlen v kadrovskem sektorju Mercatorja, leta 2011 je postal lokalni asistent nekdanjega evropskega poslanca iz vrst NSi Lojzeta Peterleta. V izvršilni odbor NSi je bil izvoljen leta 2016, leta 2018 pa je postal občinski svetnik v Ilirski Bistrici.

S čim vse so si služili kruh v preteklosti

Da je vsako delo častno delo, pa dokazujejo poslanci, ki so bili v preteklosti zaposleni na bistveno slabše plačanih delovnih mestih v primerjavi s poslanskimi stolčki. Dolgoletni poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je bil med letoma 1965 in 1973 baletni plesalec v SNG Opera in balet Ljubljana, kasneje pa se je podal v podjetniške vode. Poslanec SDS Marijan Pojbič je začel kot natakar, kasneje je bil tudi strojevodja v Palomi. Njegov strankarski kolega in poslanec največje vladne stranke Boris Doblekar je bil sedem let strojevodja, na Slovenskih železnicah je opravljal tudi različna tehnično-strokovna dela.

Poslanec SDS Marijan Pojbič je začel kot natakar, kasneje je bil tudi strojevodja v Palomi.
Andrej Petelinšek

Poslanec SD Samo Bevk, ki je po izobrazbi profesor zgodovine in umetnostne zgodovine, je v 80. letih začel poklicno pot kot kustos in vodja muzejskega oddelka v Cerknem, medtem ko je bil poslanec SD Soniboj Knežak v tistem obdobju v Steklarni Hrastnik zaposlen kot rezkalec. Poslanec SNS Dušan Šiško je bil v 90. letih prodajalec v kmetijski in živilski trgovini, kasneje pa je bil zaposlen tudi kot poslovodja v Kmečki zadrugi Krško. Danes je Šiško sicer diplomirani inženir logistike.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer, ki je v politiko vstopil konec 80. let kot aktivist takratne ZSMS, je kot zdravstveni tehnik svojo poklicno pot začel v Domu starejših občanov v Ljubljani, med drugim je bil zaposlen v ljubljanski bolnišnici in na onkologiji. Vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga je bila od leta 2000 do leta 2007 poslovna sekretarka, pred izvolitvijo za poslanko pa je bila vodja uprave v celjskem gledališču. Poslanec Levice Boštjan Koražija je bil do zadnjih volitev zaposlen v Knjižnici Ivana Potrča na Ptuju.

Vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga je bila pred izvolitvijo za poslanko poslovna sekretarka in vodja uprave v celjskem gledališču.
Robert Balen

V proizvodnji je bil leta 2006 za krajši čas zaposlen poslanec NSi Aleksander Reberšek, ki se je kot samostojni podjetnik nato ukvarjal z gostinstvom. Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič, ki je magistriral iz pedagogike in zgodovine, je bil v študentskih letih tudi rokometni trener v klubu Jeruzalem Ormož in vodič po zbirki Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Poslanka NSi Tadeja Šuštar sicer je magistrirala iz biologije, a ker dlje časa ni dobila službe, je v Ljubljani slabo leto dni vozila taksi. Med poslankami SDS pa izstopa Lidija Ivanuša, ki je po poklicu frizerka, v javnosti pa je bolj znana kot lastnica salona erotičnih masaž v Arji vasi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.