Ne duha ne sluha o reformi šolstva in beli knjigi

Franja Žišt Franja Žišt
04.01.2020 06:04

Po javnih razpravah o razvoju slovenskega šolstva je snovanje novega družbenega dogovora o izobraževanju popolnoma zastalo. Po novem letu naj bi ga spet obudili, kot možni vodja delovne skupine pa se omenja dr. Jadran Lenarčič, direktor Inštituta Jožefa Stefana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju je znotraj resnično - bela.

Pompozno je o novi beli knjig o vzgoji in izobraževanju že takoj po nastopu mandata začel govoriti minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Poudaril je, da bo tokratni družbeni dogovor o smeri slovenskega šolstva drugačen kot prejšnji, ko so v delovni skupini, sestavljeni iz 21 strokovnjakov, ideje na drobno popisali na več kot 500 straneh. Najprej bo imel prav vsak državljan priložnost, da pove, kakšno šolo si predstavlja, šele nato naj bi se o predlogih pogovarjali strokovnjaki, je določil minister, kar je predstavnike stroke precej začudilo. A od javnih razprav, ki so po Sloveniji potekale med aprilom in junijem, se ni zgodilo prav veliko, čeprav je minister napovedoval drugače.

Minister je samo govoril

"Časovnica je groba - v začetku pol leta analiz in pogovorov, da dobimo čim več informacij. V drugem delu leta koncipiranje besedila, rešitev, v letu 2020 oblikovanje in zakonski ukrepi," je Pikalo orisal grobo časovnico sprejemanja bele knjige v Večerovem intervjuju februarja lani. Na vprašanje, kaj od naštetega je že udejanjeno in kako daleč je proces nastajanja nove bele knjige, so z ministrstva zdaj odgovorili, da "minister trenutno oblikuje skupine, ki bodo delale na vsebini, kaj več o tem bomo lahko sporočili po novem letu".
"Zamislili smo si dve skupini, v eni bodo strokovnjaki z edukacijskega področja, druga pa bo razmišljala o družbenih trendih prihodnosti. To sta krovni skupini, ki ju bodo sestavljali strokovnjaki z različnih področij. Ne bi radi ponavljali zgodbe belih knjig iz 1995. in 2011. leta. Tokrat želimo narediti drugačno, bolj strateško belo knjigo, v smislu prihodnjega premisleka, trendov, scenarijev, ne klasičnih ukrepov. Nova bela knjiga bo podlaga za spremembe zakonodaje. O tem, kdo bo vodil nastajanje bele knjige, še ne morem govoriti, nekaj ljudi imam v mislih, ampak je prav, da se najprej pogovorim z njimi," je takisto februarja napovedoval minister.

Večina predlogov ni bila realizirana

Nastanek prejšnjega strateškega dokumenta s področja vzgoje in izobraževanja iz leta 2011, ki se mu počasi izteka veljavnost, je vodil tedanji dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani dr. Janez Krek. Pri nastanku pa je sodeloval tudi zdajšnji dekan dr. Janez Vogrinc: "Delali smo jo dve leti, ves čas smo delali ogromno in zelo intenzivno." Najprej so naredili natančen pregled raziskav od osamosvojitve naprej, nato razne analize. "Res ne bi bilo prav, če ne bi izhajali iz že narejenih raziskav, ki jih je država konec koncev tudi financirala," poudari Vogrinc. V analize obstoječega stanja so vključili mnenja ravnateljev, učiteljev, staršev in pregledali vse ravni izobraževanja. "Že priprava in nato izvedba ter analiza rezultatov vzamejo ogromno časa, kaj šele da oblikuješ predloge in rešitve, s katerimi se morajo vsi strinjati. Veliko se nas je z belo knjigo ukvarjalo vse vikende, praznike in počitnice," se spominja Vogrinc.
Tokrat je na Univerzo v Ljubljani marca lani prišlo povabilo, da imenujejo predstavnika v delovno skupino, predlagali so Vogrinca. Aprila so se jim zahvalili za predlog in sporočili, da se bodo naknadno oglasili "z vsemi dodatnimi informacijami", razlaga Vogrinc in dodaja, da se je odtlej zgodil le en sestanek v maju. Tema sestanka je bil medsebojni dogovor o izbiri in izvedbi analiz/raziskav, ki jih bo treba izvesti za namen priprave nove bele knjige. "A se na sestanku nismo dogovorili o izvedbi raziskav, ampak smo se pogovarjali o raziskavah, ki trenutno potekajo na pedagoških fakultetah, Zavodu RS za šolstvo, Pedagoškem inštitutu, sam sem predstavil podatke, ki nam jih omogoča analiza nacionalnega preverjanja znanja," pojasnjuje Vogrinc. Poudarja, da je snovanje bele knjige sicer odvisno od pristopa, vsekakor pa bi bilo treba pred snovanjem nove narediti evalvacijo prejšnje bele knjige. "Poiskati bi morali razloge, zakaj se večina predlaganih stvari iz prejšnje bele knjige ni realizirala, zakaj se v zakonodajo ni vpeljalo veliko," zaključi sogovornik.

Na socialnem področju se dela, na strokovnem nič

"Nič se ne dogaja. Pred več kot pol leta smo iz ravnateljskih vrst imenovali dva predstavnika v delovno skupino. Že v Portorožu leta 2018, ko je minister prvič govoril o beli knjigi, sem ga vprašal, ali je bila narejena evalvacija stare. Takrat je rekel, da še bo, a se vsaj po mojem vedenju ne evalvira stara niti pripravlja nova. Vse, kar se dogaja na ministrstvu, je sodelovanje s sindikatom učiteljev, kjer snujejo njihov nadaljnji karierni razvoj. Na socialnem področju se dela, na strokovnem nič. Kar ni čudno, ker tako ali tako nimajo pojma, kaj počnejo," je oster predsednik združenja ravnateljev in ravnatelj na Osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani Gregor Pečan.
Ob tem ministrstvo še ošvrkne s tem, da jim je v letu dni uspelo narediti le pravilnik o dodatni strokovni pomoči za učence tujce in pripraviti pravilnik o spremembah normativov v kuhinji, ki pa ni dobil podpore finančnega ministrstva. "Upamo, da se bodo stvari začele premikati," sklene Pečan.
Eden od predlaganih članov v delovno skupino je dolgoletni ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani Marjan Gorup. "Prenova naj bi stekla, moj občutek pa je, da stoji. Od takrat, ko je minister obljubil, da bomo začeli, se ni zgodilo nič. To se mi sicer ne zdi nič nenavadno, saj si na šolskem ministrstvu ne želijo kaj bolj sodelovati z ravnatelji, do zdaj so raje sodelovali le s sindikati in splošno javnostjo. Nismo na najboljši poti," je zaskrbljen tudi Gorup.

Od kod smo prišli in kam gremo?

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj pravi, da je vlada potrdila predlog kariernega napredovanja, to pa je tudi vse. Sogovornik se nadeja, da bo z novim letom prišlo na ministrstvu do novega zagona snovanja pogleda naprej: "Pričakujem, da se bo delo začelo, glede na to, da minister menda oblikuje skupino, ki naj bi to delala. Moj ključni poziv pa je, da se opravi analiza, kje smo, kakšni so učinki reforme šolstva pred skoraj 25 leti. Brez tega ne vemo, od kod smo prišli in kam gremo."
Na šolskem področju pravzaprav nismo mogli najti nikogar, ki bi vedel, kaj se trenutno dogaja z belo knjigo, z ministrstva pa tudi niso odgovorili nič konkretnega. Tudi na Zavodu za šolstvo, kjer običajno snujejo spremembe v šolstvu, o beli knjigi ne vedo nič. "Na zavodu se trenutno ne ukvarjamo z njo, na ministrstvu nismo vključeni v kakšno delovno skupino. Nisem seznanjen s tem, ali se kaj dogaja," nam je dejal direktor Zavoda za šolstvo dr. Vinko Logaj.
Kot vse kaže, bo nova bela knjiga, ko se je bodo lotili, sestavljena rekordno hitro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta