Nekaj želja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Običajno zamudim trenutek in priložnost, da sebi in drugim zaželim kaj lepega, verjetno zato, ker v tem času leta želje dežujejo z vseh strani in vam vsi, vključno z reklamnim agencijami in nekaterimi najbolj odvratnimi javnimi osebnostmi, brez kakršnekoli vaše krivde, hitijo zaželeti nekaj, o čemer oni mislijo, da bi si vi morali želeti; v glavnem se vsi pretvarjajo, da vedo, kaj vam je pri srcu. Spričo tega neusklajenega zbora vsiljivih glasov in sporočil o tem, kaj bi morali kupiti, kaj pogoltniti in kaj zamolčati, da bi bili srečni, je res težko razmišljati o tem, kaj si zares iskreno želite. Samo če se osamite - najbolje ob dobri knjigi - in se vam uspe osvoboditi od vseh prisil in politično-potrošniških vampirjev, ki vam skačejo za vrat, se bodo odprla vrata zlate praznične kletke in lahko boste poleteli ter razmišljali kolikor toliko razumno in svobodno. Po eni taki terapevtski seansi je tudi meni postalo jasno, kaj si želim, in to takoj, nepreklicno in brezpogojno, pa če je novo leto ali ne.
Želim si, da državna televizija bojkotira poslanca in menda politika, ki je pred kamerami izrekel: "J...m ti!" Ni imunitete, ki to dopušča, in televizija incidenta tudi ni napovedala z opozorilom, tako kot napoveduje filme in oddaje, neprimerne za mlade gledalce. Poslanec je že tolikokrat žalil občinstvo in njegove različne segmente, da bojkot ne bi nikogar preveč vznemiril. Če naj državna televizija ohrani vsaj minimum dostojanstva, potem mora resno vzeti pravilo, da je preklinjanje v javnem govoru brez izjeme nedopustno. Povsem druga pravila veljajo pri televizijski oziroma filmski produkciji, ob že omenjenem vnaprejšnjem opozorilu. Enako bi lahko televizija presodila tudi v primeru žaljenja svojih novinark, ne glede na to, kako dolgo bodo sodišča premlevala poimenovanje s prostitutko: televiziji že osnovna etična merila nalagajo, da prestopnika preneha omenjati, navajati in intervjuvati. Kar se prvega zmerjavca tiče, bi mu bilo treba že zdavnaj odtegniti medijsko pozornost, denimo po oddaji, v kateri je žalil Rome, ali ko je izjavil, da je nekaj njegovega bogastva sad dela njegove soproge, ki da je za znance iz visoke družbe pekla torte ... Ali vsaj tedaj, ko mu je Svet Evrope zaradi korupcije prepovedal vstop v svoje prostore. Zgodilo se ni nič. A preklinjanje v javnem govoru ne dopušča nobenega kompromisa, nobene drugačne razlage, nobene popustljivosti. Ven, in to za zmeraj!
Želim še, da Angelika Mlinar dokaže, da zna opravljati svoje delo tudi po obmetavanju z blatom šovinizma, seksizma, provincializma in neumnosti, celo s strani tistih, ki so jo zagovarjali - denimo s tem, da je vsaj dve koleni nazaj čista Slovenka. In če dokaže, da zmore, naj čim prej ukine nesmiselno stranko, ki jo je pripeljala na to mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta