(O FILMU) Premiera novega kratkega filma režiserja Matjaža Ivanišina Tako se je končalo poletje

Matic Majcen Matic Majcen
22.10.2022 04:15

Po izredno uspešni poletni filmski sezoni v Letnem kinu Minoriti, se z jesenjo v prizorišče ob Dravi znova vračajo Filmske nedelje (in sobote).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Ivanišin bo v Lutkovnem gledališču Maribor predstavil svoje kratke filme.
Arhiv režiserja

Nedelja, 19.00, Lutkovno gledališče Maribor

V naslednjih tednih se bo v Lutkovnem zvrstila vrsta zelo raznolikih filmov, že nedeljski otvoritveni dogodek pa se zdi še posebej omembe vreden. Gledalcem se bo namreč predstavil domačin Matjaž Ivanišin, ki bo v približno enournem programu predstavil šest svojih kratkih filmov. Ti segajo vse od njegovih začetkov s študijskim filmom Che sara iz leta 2002 do filmov Hiše na Jurčkovi, Trg in zunanji oltar na Brezjah, Odpad in Biotehniška fakulteta, ki vsi nosijo letnico 2011, na koncu pa bomo videli še premiero režiserjevega novega kratkega filma Tako se je končalo poletje (2022), ki je bil tudi povod za organizacijo dogodka. Slednji je bil sicer premierno predvajan v tekmovalnem programu 75. filmskega festivala v Locarnu in kasneje tudi v tekmovalnem programu v Sarajevu, zdaj pa ga bo režiser torej predstavil še v Mariboru.

”Zdelo se mi je zanimivo, da mogoče tega novega kratkega filma ne bi prikazali samega zase, ampak da bi mu pridružili še par filmov, ki sem jih naredil že prej,” je dogodek najavil Ivanišin. “S tem bi se lahko videle določene postaje skozi obdobja, ko sem se preizkušal v kratkem filmu. To je lepa priložnost za srečanje z ekipo, ustvarjalci in z gledalci.”

Novi film Tako se je končalo poletje ima sicer izrazit avtobiografski pridih. Kot je povedal Ivanišin, je bila ideja za filmom zelo enostavna, saj je nastal dokaj spontano ob razvoju dogodkov v njegovem zasebnem življenju. “Sam prihajam iz centra Maribora, a ko sem se z družino iz Ljubljane spet preselil na Štajersko, sem eno leto živel v drugem kraju. To je bil zame nov teren. Ker zelo rad hodim, sem tudi tu veliko hodil. Šlo je za odkrivanje nečesa novega, za neko avanturo, ki je bila polna novih prostorov, novih zvokov. Vse skupaj se mi je zdelo že skorajda misteriozno, kot da bi šlo za odkrivanje nekega novega sveta. Takrat sem na eni točki pomislil, da bi s temi elementi lahko naredil film. Povabil sem tri ljudi, ki sem se jih spomnil iz tega okolja, če bi bili pripravljeni sodelovati. Rekli so, da ja. In na ta način je nastal film Tako se je končalo poletje.”

Tokratna retrospektiva ima z osredotočanjem na Ivanišinove kratke filme precej specifično noto. Čeprav se zdi, da bo teh šest filmov razkazalo režiserjev dvajsetletni razvoj od študentskih do današnjih dni, pa filmi v resnici prikažejo režiserjevo ustvarjanje v zgolj treh časovnih obdobjih – v letih 2002, 2011 in 2022. Vseeno pa Ivanišin pravi, da skozi te filme poteka neka nit, preko katere se kaže njegov avtorski razvoj. “Meni se zdi vse skupaj kot eno nadaljevanje, kot neprekinjena pot z vsemi stranpotmi, zavoji, krivinami. Na nek način se mi venomer zdi, da vsak naslednji film izhaja iz prejšnjih, četudi je po formi lahko drugačen.”

Kot vemo, je Matjaž Ivanišin svoje najodmevnejše uspehe dosegel s srednjemetražnimi filmi Karpopotnik (2013), Playing Men (2017) in Oroslan (2019), za slednjega je leta 2020 prejel Glazerjevo listino Mestne občine Maribor, nato pa še nagrado Prešernovega sklada. Tokratna retrospektiva bo vsem gledalcem, ki so že dobro seznanjeni z mejniki režiserjevega opusa, torej predstavila neko drugo plat njegovega ustvarjanja. Glede na to, da bo Matjaž Ivanišin v Lutkovnem gledališču tudi osebno predstavil te filme in o njih spregovoril z gledalci, se obeta nadvse zanimiv dogodek, ki bo obenem služil kot svečani uvod v jesenski program Filmskih sobot in nedelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta