(O KNJIGI) Kristian Novak: Cigan, ampak najlepši

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
04.04.2020 03:21

Kristian Novak (letnik 1979) je eden najbolj znanih hrvaških pisateljev, njegov roman Črna mati zemla je bil deležen velikega bralskega navdušenja v celotni južnoevropski regiji, tudi med slovenskimi bralkami in bralci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Beletrina. Prevod: Đurđa Strsoglavec. Leto izida: 2020. Vezava: mehka. Št. strani: 572. Cena: 10 evrov (e-knjiga 7,99 evra).

​Kristiana Novaka, enega najbolj znanih hrvaških pisateljev mlajše generacije, pri nas poznamo predvsem po romanu Črna mati zemla, po katerem v režiji Roka Bička trenutno nastaja celovečerni film. Roman Cigan, ampak najlepši je sledil Črni materi zemli. Prav tako je prejel najuglednejše hrvaške literarne nagrade, bil razglašen za roman leta ter po mnenju številnih še presegel predhodnika; Novak pa se je z njim zapisal v kanon sodobne hrvaške književnosti. Doživel je že tudi premiero na odru Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu v režiji Ivice Buljana. Cigan, ampak najlepši je mojstrski literarni dosežek, ki iz marginalcev, v literaturi pogosto obsojenih na stranske ali tipizirane vloge, ustvari polnokrvne junake in z njimi resnični svet, povzemajo pri založbi Beletrina. Mladi Rom Sandi se zaljubi v Mileno, ločeno 40-letnico, ki je po krivici pravkar izgubila službo. Nuzat, Kurd iz Mosula, beži pred nevarnostjo in išče boljše življenje. Plančić, piarovec zagrebške policije, skuša prikriti škandal. Sredi vseh teh zgodb se pojavi truplo, zaradi katerega je roman na površini mogoče brati kot napeto kriminalko, globlje pa se razpirata socialna in družbena drama sedanjosti, ki presegata meje fikcije.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta