(O KNJIGI) Majhno, manjše, najmanjše

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
27.03.2021 04:25
Zbirko esejev o mikrobiologiji sta uredili dr. Maja Rupnik in dr. Romana Marinšek Logar, s prispevki pa sodelujejo še dr. Nina Gunde Cimerman, dr. Ines Mandić Mulec, dr. Hrvoje Petković, dr. Peter Raspor, dr. Maja Ravnikar, dr. David Stopar in dr. Irena Zdovc.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Življenje na Zemlji bi se lahko obdržalo brez ljudi, živali ali rastlin, čeprav ne v prav obsežni pestrosti. Brez virusov, bakterij, alg in gliv - bitij, ki jim s skupnim imenom rečemo mikroorganizmi - pa življenje na Zemlji ne bi bilo mogoče. Mikroorganizmi so zato najpomembnejša stvar na svetu! Res jih je nekaj sto bolj znanih in škodljivih, ampak na milijone jih je koristnih in nujnih, preberemo v zbirki esejev o mikrobiologiji Majhno, manjše, najmanjše, v kateri slovenski mikrobiologi pripovedujejo o skrivnostih sveta mikroorganizmov.

Eseji o mikrobiologiji.
Založba: Slovensko mikrobiološko društvo.
Leto izida: 2020.
Vezava: trda.
Število strani: 108.
Cena: 15 evrov.

V poljudno in zelo tekoče napisanih esejih nas popeljejo v s prostimi očmi nevidni svet najmanjših prebivalcev Zemlje, ki so, četudi večinoma neopazni, nepogrešljivi in sodelujejo pri vsakem delu našega vsakdana. Pa tudi njihov vsakdan je nadvse zanimiv. Kdo bi si mislil, da imajo razvejeno socialno življenje, da se med seboj prepoznajo in “pogovarjajo”, nadvse učinkovito komunicirajo v različnih “jezikih”. Izvedeli boste, kdo so najštevilčnejši prebivalci našega planeta, za katere pa vemo šele nekaj več kot sto let. Spoznali boste tudi mikroorganizme, ki ne živijo samo z nami in okrog nas, ampak zelo številčno, v milijardah celo, kar v nas. Naseljujejo tudi praktično vsa okolja na planetu, celo tista, za katera smo predvidevali, da v njih življenje sploh ni mogoče.

Knjiga, ki je izšla v počastitev 60-letnice Slovenskega mikrobiološkega društva (informacije o naročilu najdete na spletni strani društva www.smd.si ali v spletni knjigarni www.buca.si), v prvi vrsti ni namenjena strokovnjakom, nasprotno, urednici si želita čim več bralcev, ki o mikrobiologiji ne vedo prav veliko. Prav njim želijo avtorice in avtorice, ugledni slovenski strokovnjaki, prikazati, da so mikroorganizmi zelo pomemben del naših življenj, da nikakor niso samo povzročitelji bolezni, ampak predvsem naši prijazni sopotniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta