(O KNJIGI) Ribarjenje: Domiselno in duhovito

Marija Švajncer
24.06.2023 05:10

Dogajalni čas v romanu je Maribor z vso slikovitostjo in razgibanostjo štajerske prestolnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Kulturni center Maribor, Zbirka: Frontier, Leto izida: 2023, Vezava: mehka, Število strani: 146, Cena: 21 evrov
Vlasta Črčinovič Krofič

Najnovejše literarno delo Vlaste Črčinovič Krofič bi bilo žanrsko mogoče opredeliti kot kriminalni roman in takoj dodati, da je nova besedna stvaritev veliko več. Avtorica se namreč odlikuje s humorjem, blago ironijo in tudi družbeno kritiko. Kdor misli, da bo imel opraviti z zagnanimi ribiči, se hudo moti. Avtorica se s svojo bogato domišljijo in spretno pisavo loti računalniških goljufij, pravzaprav kriminala s pomočjo moderne tehnologije.

Pri tem je nadvse domiselna in duhovita, saj si za glavni lik izbere nekoliko nerodnega poštnega uslužbenca, raznašalca poštnih pošiljk, šestdesetletnika, ki se lep čas ne zmore osvoboditi vpliva svoje matere, moškega, ki ga imajo v policijski preiskavi za poštenega, zaupljivega in tudi naivnega. Antijunak te vrste je prav primeren za dogajanje v napeti zgodbi o spletnih goljufijah, kraji osebne identitete, izsiljevanju in prilaščanju ogromnih vsot denarja.

V romanu se posebej izkažejo ženske. Brez predsodkov in nadvse spretno se prepustijo nepoštenim poslom, se sprenevedajo, lažejo in se okoriščajo z lahkovernimi ljudmi, pa naj so te dejavnice lažna dobrotnica, premetena podjetnica, zvita vedeževalko ali pogoltnica na denar. Ženske so v svojih dejavnostih premetene in zvite in zato tudi finančno uspešne. Avtorica duhovito opisuje njihovo sprenevedanje, s sočnimi besedami ter živahnim in razgibanim slogom zna opisati njihovo nečedno in nepošteno ravnanje.

Pisateljica je dobra psihologinja in se zna vživeti v različne osebnosti in njihove lastnosti. Sporazumevanje prikazuje plastično, razgibano in vznemirljivo.

Dogajalni čas v romanu je Maribor z vso slikovitostjo in razgibanostjo štajerske prestolnice in mesta ob Dravi. Avtorica ga opisuje s slikarskih pogledom, njen oris je nazoren in tako vabljiv, da bi se človek z radostjo sprehodil po mestnih ulicah.

Vlasta Črčinovič Krofič, doktorica ekonomskih znanosti s področja financ, univerzitetna diplomirana pravnica in magistrica likovnih umetnosti, piše kratke zgodbe, kuje verze, nastopa, povezuje kulturne dogodke in slika. Na področju likovne umetnosti raziskuje knjižno opremo. Svoja likovna dela prispeva za knjižne ovitke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta