Oblačni platinasti jubilej kraljice Elizabete

To ni prvo kraljičino annus horribilis (grozno leto), a že večkrat se je izkazala s spretnostjo vračanja nizkih udarcev. In jubileji so ključni za obnovo odnosa kraljeve družine z Britanci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za britansko kraljevo družino je platinasti jubilej neprecenljivega pomena. Čeprav je zgodovinsko, letošnje praznovanje 70. obletnice na prestolu za kraljico Elizabeto ni v najprimernejšem času. Sovpada namreč z zaskrbljenostjo zaradi slabšanja njenega zdravja, kampanjami za odstranitev kraljice s položaja vodje države, polemiko glede vrnitve princa Andrewa v javnost in pozivi, naj se kraljeva družina opraviči za svojo vlogo v času kolonializma in suženjstva. Toda to ni prvo kraljičino annus horribilis (grozno leto) in že večkrat se je izkazala s spretnostjo vračanja nizkih udarcev. Jubileji so ključni za obnovo odnosa kraljeve družine z Britanci, hkrati pa krepijo ločitev monarha od njenih podložnikov in poskušajo monarhijo vključiti v vsakdanje življenje.

Zgodovina kraljevih jubilejev

Jubileja za prvih 25 let na prestolu kraljica Viktorija ni praznovala, ker je žalovala za svojim pokojnim možem, princem Albertom. Leta 1887 pa je bil zlati jubilej kraljice Viktorije velik dogodek, po katerem so se zgledovali tudi pri vseh naslednjih praznovanjih. Njen zlati jubilej je okrepil cesarski status Velike Britanije z obiski kolonialnih dostojanstvenikov, veliko procesijo po Londonu in s slavnostnimi dogodki po celotnem britanskem imperiju. Kraljica Viktorija je bila ob svojem diamantnem jubileju leta 1897 že slabega zdravja, vendar so bila praznovanja še vedno dovršena, predvsem pa so z njimi poudarjali kraljičino vlogo "mame" britanskega cesarstva.

Prvi britanski srebrni jubilej je leta 1935 praznoval kralj Jurij V. in postavil temelje za naslednja praznovanja. Njegovo vladanje so zaznamovali kraljevi nagovori, verski obredi, procesije po Londonu in veselice po britanskem cesarstvu in državah Commonwealtha (Skupnosti narodov Velike Britanije ter njenih bivših kolonij). Sredi velike depresije je jubilej požel nekaj kritik, a je na splošno veljal za uspešnega – dosegel je dobrodošlo odvračanje pozornosti in okrepil globalni doseg Velike Britanije. Ko se je leta 1977 bližal srebrni jubilej kraljice Elizabete, so se pojavila vprašanja, ali je pametno organizirati praznovanje monarhije v obdobju gospodarske krize, naraščajočega nacionalizma v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem ter občutnega zmanjšanja svetovne moči Velike Britanije. Praznovanje srebrnega jubileja so kljub temu nadaljevali z dogodki, ki so poudarjali tradicijo in enotnost tako doma kot v tujini. Kraljica je potovala v vse dele Združenega kraljestva, vključno s tveganim potovanjem na Severno Irsko, in obiskala vsako državo, katere voditeljica je bila.

V jubilejnem tednu so prižigali simbolične verige kresov po Veliki Britaniji, potekali so izleti s kraljevo ladjo po reki Temzi, na ulicah je bilo na tisoče zabav. Uspelo jim je, da pozornost javnosti preusmerijo na stabilnost in legitimnost monarhije.

Sodobni kraljevi jubileji

Sodobni kraljevi jubileji so poudarek s tradicije premaknili na dogodke, ki so bolj osredotočeni na skupnost. Leta 2002, po kritiki javnosti, kako se je kraljeva družina odzvala na smrt Diane, princese Walesa, je bil prav zlati jubilej priložnost, da se kraljica zahvali svojemu ljudstvu za njihovo podporo in zvestobo v času njene vladavine.

Kraljica je ponovno potovala po Združenem kraljestvu in številnih delih nekdanjega britanskega cesarstva, ko se je v jubilejnem koncu tedna zbralo več milijonov ljudi. Svojo pripravljenost za posodobitev in povezovanje z javnostjo je kraljica pokazala tudi z gostovanjem pop koncerta Party at the Palace, ki si ga je ogledalo več kot 200 milijonov ljudi po vsem svetu in je postal stalnica vseh naslednjih jubilejev.

Kljub napovedim, da zlati jubilej ne bo uspel zaradi upadajoče javne podpore monarhiji, se to ni zgodilo. Več desetletij kasneje je podobna kombinacija tradicije in inovativnosti ob kraljičinem diamantnem jubileju dvignila njeno javno podporo na novo, najvišjo raven.

Ker se kraljica bliža 96. rojstnemu dnevu in opravlja le "lažje dolžnosti", bo ob platinastem jubileju tovrstna praznovanja težko ponoviti.

Mlačne priprave na novi jubilej

Kraljičina priljubljenost ostaja visoka, vendar podpora monarhiji pada tako v Veliki Britaniji kot v državah Commonwealtha.

Izziv letošnjega jubileja je spodbujati spoštovanje kraljičinega edinstvenega statusa, hkrati pa krepiti javno podporo njenim naslednikom – za zdaj odzivi niso pozitivni.

Obisk Karibov ni prinesel navdušenja.
Profimedia

Nedavna turneja princa Williama po Karibih je bila sprejeta veliko bolj kritično kot prejšnji obiski njegove babice. Države Commonwealtha, na primer Kanada, so obsežne proslave ob jubileju nadomestile z običajnimi dogodki po načelu naredi si sam, medtem ko je jamajška vlada zavrnila praznovanje, saj je jubilej navedla kot simbol kolonializma in zatiranja.

William je priznal, da je njegova turneja "prinesla ostrejša vprašanja o preteklosti in prihodnosti", vendar na letošnjem koledarju ni dogodkov za obračun z britansko kolonialno preteklostjo - ne glede na to, kako bi bilo to potrebno.

Namesto tega bodo praznovanja platinastega jubileja temeljila na številnih tradicijah, ki so krepile podporo monarhije od zgodnjega 19. stoletja: prižiganje svetilnikov, podelitev jubilejnih medalj, praznični jubilejni konec tedna in parada.

Novo in staro se bo združilo tudi na dogodkih, ki so bolj usmerjeni v skupnost, kot so veliko jubilejno kosilo, sadili bodo drevesa, Buckinghamska palača pa je povabila državljane, da ob jubileju kreirajo novo sladico v čast kraljici.

Kombinacija tradicije in novosti se je kraljici dobro obnesla ob preteklih jubilejih. Letos bi ji lahko to ponovno uspelo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta