Dobra volja Elizabete II. ob jubileju: Za Camillo želi status kraljice

ZUR
06.02.2022 14:30

Britanska kraljica je svojim podanikom pisala, naj tudi Camillo, soprogo njenega sina in prestolonaslednika Charlesa, sprejmejo kot kraljico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kraljica Elizabeta II. je jubilejno torto razrezala v rezidenci v Sandringhamu.

REUTERS

Danes mineva 70 let, odkar je britanski prestol zasedla kraljica Elizabeta II. Ob obletnici sicer na Otoku ni bilo posebnih slovesnosti, piše Slovenska tiskovna agencija (STA). Kraljica se je smrti svojega očeta, kralja Jurija VI., pred sedmimi desetletji spomnila v zasebnem krogu, glavnina praznovanj ob platinastem jubileju pa bo v začetku junija. Za njegovo smrt 6. februarja 1952 je izvedela, ko sta bila s možem, princem Philipom, ki je preminil lani aprila in ji je bil v veliko oporo, na potovanju po Afriki. Slovesno kronanje je bilo več kot leto kasneje, 2. junija 1953.

Obletnico je kraljica v ožjem krogu povabljencev že zabeležila v soboto, ko je v rezidenci v Sandringhamu na vzhodu Anglije pripravila sprejem. V enem redkih nastopov v javnosti v zadnjem času je bila 95-letna kraljica vidno dobre volje. Oblečena v modro obleko in z biserno ogrlico je veselo kramljala s povabljenimi predstavniki lokalne skupnosti in različnih skupin prostovoljcev. Zatem je razrezala torto z znakom jubileja, povabljenci pa so ji izročili šopek rož.

Camilla naj bo kraljica soproga

V sedmih desetletjih na položaju je Elizabeta II. sodelovala s kar 14 predsedniki vlad. Prvi je bil Winston Churchill, ko je drugič postal premier. Sprejela je tudi 13 od 14 predsednikov ZDA, ki so bili na oblasti v tem času. Sicer je njena vloga protokolarna, o političnih vprašanjih se javno ne izreka in tudi svojih pogledov ne razkriva. Toda tokrat je državljanom v pismu sporočila, da želi za snaho Camillo status kraljice soproge, ko bo njen sin Charles, prvi od njenih štirih otok, postal kralj. Zaželela si je tudi, da bodo Britanci Charlesu in Camilli "namenili enako podporo, kot ste jo meni, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Britanski časniki pa so novico včeraj objavili na prvih straneh. Sunday Times je pod naslovom Kraljica mazilila kraljico Camillo zapisal, da je tako konec "dolgoletnih sporov in nejasnosti glede Camillinega bodočega naziva".

Sporočilo je pomembno, saj se je Camilla s Charlesom poročila po njegovi ločitvi od priljubljene princese Diane, matere princev Williama in Harryja. Britanska javnost je Camillo, prav tako ločenko, dolgo dojemala izrazito negativno. Po dolgih letih romance, ki je trajala tudi v času, ko sta bila oba še poročena, sta se Charles in Camilla poročila leta 2005. Charles se je vedno zavzemal, da bi njegova žena postala kraljica soproga. V prvem odzivu na kraljičino sporočilo je njun tiskovni predstavnik sporočil, da sta "ganjena in počaščena".

Novo upanje je vnuk

Elizabeta je bila ob rojstvu 21. aprila 1926 šele tretja v vrsti za britanski prestol, za stricem Edwardom in očetom. A Edward se je leta 1936 le nekaj mesecev po kronanju odpovedal položaju in prestol je zasedel njegov brat, Elizabetin oče Albert.

Kraljica je vseskozi veljala za moralno avtoriteto, nikoli je niso povezovali z aferami. To pa ne velja za njene najbližje, od sestre Margaret do otrok, vključno z ločenim prestolonaslednikom, princem Charlesom. Ob tragični smrti Diane leta 1997 je bila tudi kraljica deležna kritik, češ da se ni odzvala dovolj sočutno.

Elizabeta II. kljub visoki starosti - aprila bo dopolnila 96 let - vztraja pri opravljanju dolžnosti. V preteklosti je vsako leto sodelovala tudi na 400 uradnih dogodkih. V zadnjih letih pa so del njenih dolžnosti vendarle prevzeli drugi člani kraljeve družine, predvsem prestolonaslednik princ Charles in njegov sin William. Slednji velja za novo upanje monarhije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta