(POGLED IZ PENZIONA) Če smo enotni, zmoremo vse

In smo doma, upokojenci še posebej, v stiku le s svojim gospodinjstvom, vse drugo pa nam omogoča le tehnologija: telefoni, splet, televizija. In tudi trajalo še bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Seveda pa je naenkrat mnogo časa tudi za razmišljanje. In se spomnim. Z nalezljivimi boleznimi se človeštvo bojuje, že odkar obstaja, in dolga tisočletja je bilo edino orožje proti njim le imunski sistem posameznika, ki pa ni pri vseh ljudeh enako močan. Tako so kuge, črne koze, malarije in druge bolezni terjale ogromno življenj, ne da bi sploh vedeli, kako in zakaj se širijo. Šele prvi mikrobiologi pred dobrimi sto leti so ugotovili, kaj jih povzroča, in začeli iskati orožja proti njim.
Pa so prihajale vedno nove. Še pred dobrimi sto leti, po do takrat končani prvi svetovni vojni, najbolj krvavi v zgodovini človeštva, je še španska gripa terjala nekaj deset milijonov življenj. In znanost in zdravstvena stroka sta nas začeli reševati pred temi in vsemi novimi mikroorganizmi in virusi, ki so nas napadli tudi pozneje, do sarsa in hiva, prepričani pa smo vsi, da nas bodo tudi pred sedanjim "kronskim" virusom.
Medicinska znanost je tista, v katero navadni ljudje najbolj verjamemo in ji zaupamo. In očitno tudi politiki vseh držav, pa naj bodo še tako različne in nasprotujoče si, saj vsi upoštevajo njena navodila in predlagane ukrepe. Tam, kjer so zamujali, pa nosijo odgovornost za posledice in smrti, ki niso bile potrebne. In kolikor vem, se zato še nikoli v zgodovini človeštva ni zgodilo, da bi se, kakor danes, kar nekaj milijard ljudi v Aziji, Evropi, Amerikah in Avstraliji obnašalo in ravnalo enako, tako da zaščitijo sebe in druge. Seveda ob izjemni pomoči in trudu zdravstvenega osebja pa vseh drugih javnih služb, ki pri tem sodelujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta