(POGLED IZ PENZIONA) Samo ... cenzura

Tudi nasploh je v teh kužnih časih zapovedana previdnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krizni štab RS

Kmetje hitijo s setvijo – me je prejšnji teden razveselil naslov v Večeru. Kajti tistega dne sem se tudi sam lotil setve in sajenja in zazdelo se mi je, da sem na pravi poti. Kajti v teh zaostrenih razmerah, ko je zaradi samoosame strogo omejeno gibanje, mora vsakdo po svojih močeh prispevati k samooskrbi. Seveda po pameti, kajti zgodnji otoplitvi lahko sledi zmrzal. To se je ta teden tudi zgodilo.
Tudi nasploh je v teh kužnih časih zapovedana previdnost. Ne samo, ko gre za nevarnost okužbe s covidom-19. Če parafraziram Partljiča: zdaj, ko je svoboda/demokracija, je treba biti previden. Tudi, če ne predvsem, pri spremljanju medijev. V njih mrgoli vse mogoče, od arhaičnih časopisnih rac do novejših fake news, torej lažnih novic, ki se jim po klasični klasifikaciji reče propaganda oziroma protipropaganda. Značilen je primer prvega sporočila, ki so ga po twitterju objavili iz sveže imenovanega Kriznega štaba RS: "Psihiatri iščejo štiri paciente, ki so utekli iz karantene. Imajo virus covid-marks/lenin." To tiralico je neki anonimnež razposlal za štirimi kritičnimi intelektualci. Očitno je bilo, da tu nekaj smrdi. Še najbolj verjetno se je zdelo, da je nizkotno objavo podtaknil kakšen malopridnež, ki je vdrl v spletišče kriznega štaba - ali kako se že to dela. Saj si ni mogoče predstavljati, da bi se v vladni službi našel takšen brezumnež in brezdušnež. Eni se čudijo, ker so sicer zelo zanesljivega Mira Petka komaj teden dni po imenovanju umaknili z mesta direktorja vladnega urada za komuniciranje. Ugibam: mogoče so ga "umaknili na vnaprej pripravljen položaj" (je kdo zaznal dikcijo iz davnih časov)? Recimo v sobano generalnega direktorja nacionalke, kjer bo nova oblast, ko bo osvežila svoje pozicije v programskem svetu RTV, zanesljivo potrebovala zaupanja vrednega človeka. In ko smo že pri javni hiši, ni daleč do domneve, da je bil isti malopridnež na delu, ko ji je pod imenom @JJansaSDS zažugal: "Ne širite laži, @InfoTVSLO. Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa da zavajate javnost. Očitno vas je preveč in ste predobro plačani."
Ni kaj, v teh tesnobnih časih bo treba k negativno označenim besedam s predpono samo- dodati samocenzuro. Nujna je tako pri branju in poslušanju izjav, ki jih "medijske hijene" zlonamerno tolmačijo in napihujejo, kot pri pisanju. Nazoren zgled uvidevnosti sem našel na spletni strani, ki nedvomno podpira novo vlado, saj jo ureja nekdanji kolega z ljubkovalnim vzdevkom Janšič. Kritičen, kot je vedno bil, je našel pravo mero: "Tisti, ki Janeza Janšo dobro poznajo, pravijo, da je nagnjen k mikromenedžmentu, zato mu včasih kljub izjemni samodisciplini kaj uide iz rok … Kljub briljantnemu političnemu čutu včasih prisluhne nerazumnim glasovom." Slednje se nanaša na hitropotezno povišanje ministrskih in sekretarskih plač, ki se je seveda izkazalo kot benigna razporeditev v ustrezne plačilne razrede. In potem so te plače solidarno zmanjšali za 30 odstotkov. Pa ne samo to. Da tudi v vladni palači deluje samocenzura, lahko sklepamo po "mega paketu" protivirusnih ukrepov. Da je predsednik Janša pozabil na stare zamere, bi sklepali po dejstvu, da skupino strokovnjakov, ki jih je pripravila, vodi Matej Lahovnik – kljub vsem resda zaprašenim izjavam v Mladini. 
Ko so ukinili na začetku omenjeni Krizni štab, je že kazalo, da so v zgodovino ponovno poslali tudi njenega govorca Jelka Kacina. Ob osamosvajanju je blestel na novinarskih konferencah v kleti Cankarjevega doma s prilagojenimi izjavami in drugimi vojnimi zvijačami. Resnica je pač prva žrtev vojne. Toda covid-19 ni JLA.  Virus bo treba ugnati drugače. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta