(POGLED IZ PENZIONA) Ne 2012, nov čas z 2020

Se je Majem pri njihovem koledarju, ki je bil izdelan za 5125 let (z začetkom dobrih tri tisoč let pred Kristusom) in je za leto 2012 določil konec 13. baktuna, 400-letnega obdobja, kar naj bi pomenilo prelomnico, konec starega in začetek novega sveta, kaj zalomilo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Zagonetno leto 2012 je svet preživel, čeprav močno ranjen zaradi gospodarske krize, kljub strahovom in občasni paniki zaradi majevskih izračunov (enako kot pred prelomom tisočletja, saj se še spomnimo vraže "tisoč in nič več tisoč"). Zdaj, na polovici 2020, ko smo že mislili, da je najhujši del epidemije covida tako rekoč mimo, pa turobno zremo v poletje. In tuhtamo. Naj gremo na počitnice – ali ne, na tradicionalno rojstnodnevno srečanje – ali morda tokrat ne? Bo jeseni spet šola – univerza, "tretja univerza" – ali, do nadaljnjega, le prazen prostor, ki ga bomo, najbrž v družbi domačega ekrana, strukturirali predvsem mi sami, z več radovednosti, globljim razumevanjem sveta, sebe in drugih ljudi? Drugih živih bitij, skrivnostnih omrežij rastlin?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta