(POGLED IZ PENZIONA) Negotovost in zaskrbljenost

Je že tako, da novinarji ne moremo iz svoje kože, tudi ko smo že desetletje v pokoju. Poklicna bolezen je tako, da vsak dan še vedno spremljam dogajanje doma in po svetu, seveda ne po družbenih omrežjih, ampak po spletnih straneh najbolj verodostojnih domačih in tujih medijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Tako me je kar razveselila novica, da je OECD svojo napoved o padcu svetovne gospodarske rasti v letošnjem letu znižala skoraj za polovico, na -4,5 odstotka, in za prihodnje leto napovedala skoraj enako pozitivno gospodarsko rast. Pa me danes, v sredo, ko to pišem, pretrese podatek, da je bila v torek v Sloveniji potrjena rekordno visoka okuženost s covidom-19 v enem dnevu, nič bolje pa ni v marsikateri sosednji državi in drugod po svetu.

Saj so infektologi napovedovali nov val okužb jeseni, toda te še ni, september pa že dolgo ni bil tako vroč kot letos, okužbe pa najhitreje rastejo v Indiji, ki ima še mnogo bolj vročo klimo. Kaj nas torej čaka, ko se bo res ohladilo, ko bo ponovno oživel tudi virus gripe? Nova karantena za vse in še mnogo hujša gospodarska kriza pri nas in po vsem svetu? Izkušnje nas starejših nam kažejo, da se vsaka kriza najbolje premaga, če se pravočasno pripraviš na njen najbolj črni možni scenarij.


Podoben scenarij opažam na področju klimatskih sprememb, s to razliko, da se strokovne napovedi na tem področju v celoti uresničujejo, učinkovitih ukrepov pa je vse premalo. Po gozdnih požarih ob Amazonki, pa spomladi v Sibiriji in zdaj, ko gori celotna zahodna obala ZDA, dim pa je že prišel do New Yorka, ne bi smele tuliti le gasilske sirene. Kajti rekordno se tali led na obeh zemeljskih polih in ledenikih, vse več je po vsem svetu suš in za njimi rekordnih padavin, tajfunov in orkanov.
Je razlog, da ves svet ne ukrepa, v tem, da vse to še ne prizadene zdravja ljudi in gospodarstva tako kot ta pandemija? Za zdaj še ne, toda črni scenariji so lahko še mnogo hujši kot pri pandemiji.

Tudi to je novinarska poklicna bolezen, da so le slabe novice tiste, ki zanimajo bralce in večajo prodajo. Na Večeru smo v devetdesetih letih, ko je bilo tiskanih več kot 70 tisoč izvodov na dan, to kompenzirali tako, da smo na prvi strani objavljali okvirček z naslovom Dobra novica. In tudi teh je bilo ta teden dovolj, največ tistih, ki smo jih vsak dan vsi Slovenci dobivali iz Francije, najbolj pa bomo veseli in ponosni, če bosta Roglič in Pogačar v svojih majicah stala na odru tudi jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta