(POGLED IZ PENZIONA) Še vedno ste časnik s težo

Le pravilne in strokovno utemeljene odločitve nas peljejo iz teh kriznih časov. Bobi dneva pa so lahko tudi način, da se uveljavijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bob leta 2021

Sašo Bizjak

Vse čestitke nekdanjim kolegom in mlajši generaciji Večerovih novinarjev za letošnjo izjemno prireditev Bob leta. Ogledal sem si jo po televiziji in prepričan sem, da je tako kot mene z izjemnim Jurijem Drevenškom navdušila tudi tiste številne gledalce po vsej Sloveniji, ki sicer niso bralci Večera, morda pa bodo prav zaradi tega postali. Pa seveda nisem mogel mimo tega, da se ne bi spomnil, kako in zakaj smo z bobom dneva začeli. Bilo je to nekje proti koncu prejšnjega stoletja, ko se je Večer reklamiral kot časnik s težo. Zanjo smo se uredniki in novinarji vsak dan trudili, saj je to že bil čas, ko so elektronski mediji in vse več televizij in radijskih postaj ljudem omogočali, da takratni trije ali nekaj časa štirje dnevni časopisi v Sloveniji niso bili več edini najpomembnejši vir dnevnih informacij. Delo, Dnevnik in Večer smo takrat prodali okoli 200.000 izvodov dnevno, danes je teh pri vseh treh bistveno manj. Vsaj na Večeru pa smo se zavedali, da naslednji dan samo poročanje o tem, kaj se je zgodilo včeraj, ob konkurenci elektronskih medijev ne bo prodajalo časnika, razen če je našim novinarjem uspelo pridobiti kakšno ekskluzivno informacijo, ki je bila zato na vrhu prve strani, ki sem jo urejal več kot deset let.

Večer

Bolj pomembno kot to, kar se je zgodilo včeraj, je zato vedno bolj postajalo vprašanje, kaj to pomeni za jutri, ali pa razlogi, zakaj se je kaj zgodilo ali odločilo. To smo najprej pojasnjevali v komentarjih novinarji in uredniki. Komentar Danes, še vedno na drugi strani Večera, je takrat predstavljal stališče uredniškega odbora, ki ga je moral izbrani pisec spoštovati, osebnim ocenam in mnenjem avtorjev pa je bil namenjen Odmev na peti strani. Poročanje ali pisanje člankov pa je moralo objektivno prikazati nasprotja in argumente, ki so jih različne strani v organih, ki so sprejemali odločitve, izražale. Takoj nato pa so za oceno problematike in stanja novinarji, zadolženi za posamezna področja, poiskali strokovnjake, jih intervjuvali, če so bila tudi med njimi drugačna mnenja, pa jih predstavili v člankih. Kriterij nas urednikov, ki smo novinarjem naročali teme, pa je bil seveda to, kar je za navadne državljane in njihovo življenje najpomembnejše. In največ bobov smo izbirali prav iz takšnih prispevkov. Ker smo vedeli, da ni bralca, ki bi prebral ves časnik od prve do zadnje strani, ampak da velika večina prebira le vsebine, ki jih zanimajo, smo bobu dneva namenili vrh prve strani, ki jo zagotovo vsak preleti. Vsi vemo, da se vse najboljše ideje, znanstvena odkritja in izumi ter rešitve družbenih problemov najprej rodijo v glavi enega samega človeka. Ampak nič ne rešijo, če ostanejo samo tam. Znanost in tehnika imajo za to svoje medije, ko gre za probleme družbe in ljudi, pa je to takrat bil časopis, in prav je, da bi ostal še danes.

Zato bi bilo za tiskane medije v današnjem času najbolj primerno, da se na ta način te problematike ne lotijo šele, ko je o njej že znana politična odločitev, ki je pač odvisna od razmerja političnih sil, ki v pristojnem organu o njej odločajo. Vse odločitve se pripravljajo dalj časa v strokovnih organih, ki delujejo javno. In to bo treba spremljati od začetka in takoj tudi javnost obveščati o strokovnih mnenjih in argumentih, ki si mnogokrat nasprotujejo. Seveda pa dati možnost podati svoje mnenje tudi delu stroke, ki mnogokrat ni pozvana k udeležbi, ker se pač ve, kakšno stališče ima, javnost pa bi morala to vedeti. Le to bo tudi stroki omogočilo, da se otrese političnih pritiskov, politiko pa prisililo, da ne bo na ta način dosegala svojih političnih ciljev. Če pa se o tem poroča šele, ko se v organih o teh strokovnih vprašanjih konča burna in mnogokrat nekulturna in nič kaj strokovna razprava, je prepozno. Vsak bralec, predvsem pa gledalec televizijskih prenosov sej parlamentarnih organov se bo pač strinjal s svojo politično opcijo. Če bodo pa vsa strokovna mnenja korektno predstavljena javnosti, še preden bo o njih stekla politična debata, se tistim, ki bodo prepričala javnost, tudi ena ali druga politična stran ne bo upala nasprotovati. Le pravilne in strokovno utemeljene odločitve nas peljejo iz teh kriznih časov. Bobi dneva pa so lahko tudi način, da se uveljavijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta