Pred 50 leti v Večeru: 1000 dolarjev na prebivalca

Pripravil Rok Kajzer
28.05.2022 03:10

V Jugoslaviji naj bi do leta 1975 zaposlovali 900.000 delavcev v družbenem sektorju in zgradili 770.000 stanovanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
22. maj 1972

Prvi Američan v Moskvi

Ameriški predsednik Nixon bo danes ob 14. uri po našem času dopotoval v Moskvo in bo kot prvi predsednik ZDA stopil na sovjetsko ozemlje. Po svečanosti na letališču Vnukovo se bo odpeljal po 20 km dolgi poti do kremeljske palače, kjer bo imel rezidenco. Drevi mu bodo najvišji sovjetski voditelji priredili svečano večerjo, uradni pogovori pa se bodo začeli jutri ob 9. uri znotraj kremeljskega obzidja v Katarininem dvorcu. Nixon bo na sestanku v Sovjetski zvezi do 29. maja. V Moskvi so poskrbeli za izredne varnostne ukrepe pred Nixonovim prihodom. Vzdolž Leninovega prospekta, po katerem bo peljala kolona avtomobilov, so postavili vojake s prenosnimi radijskimi postajami. Stojijo vzdolž obeh strani ceste na vsak kilometer. V soboto so izstrelili satelit munja 2 za boljše radijske in tv zveze s svetom. Bržkone ne zavoljo Nixona, vsekakor pa tudi zavoljo njega.

Arhiv Večera/B. Leber
23. maj 1972

Umik 850 milijonov

Svet guvernerjev je sklenil, da bodo nujno umaknili iz obtoka 850 milijonov dinarjev. Tako hočejo preprečiti nekontrolirano povečanje denarja v obtoku. Od 5,2 milijarde dinarjev, za kolikor naj bi se letos povečala denarna masa, je porasla količina denarja samo v prvih štirih mesecih za 4,8 milijarde. Predstavniki bank so odločno nasprotovali temu sklepu.

23. maj 1972

Podelitev Kurirja Jovice

V parku pred osnovno šola Janka Padežnika na Studencih v Mariboru je bilo včeraj dopoldne veliko slavje. Pionirski odred je prejel za svoje delo najvišje jugoslovansko priznanje, kipec kurirja Jovice, narejen po osnutku slikarja Djordja Andrejeviča. Številne goste, med njimi so bili predstavniki pionirskih odredov v Sloveniji, nositelje priznanja kurir Jovica iz Murske Sobote, Celja, Podčetrtka, Senovega in Kopra je pozdravila in jim zaželela dobrodošlico predsednica pionirskega odreda Biserka Ungar. 850 pionirjev in mladincev dela v mnogih krožkih, za kar so tudi prejeli priznanje. Predsednica republiške zveze prijateljev mladine Stanka Sagadin je predsednici pionirskega odreda Biserki Ungar podelila kipec kurirja Jovice. Svet za vzgojo in zaščito otrok v Beogradu je imel po njenih besedah težko delo, vendar je pravilno izbral najboljšega za nagrado.

23. maj 1972

Načrt 1975

Džemal Bijedič, predsednik zveznega izvršnega sveta, je poročal včeraj pred zvezno skupščino o srednjeročnem razvoju Jugoslavije do 1975. Načrt izhaja iz tega, da sta možna gospodarska ekspanzija in dinamičen gospodarski razvoj v sorazmerno stabilnih razmerah. Nekatere številke iz načrta: proizvodnja električne energije bi se povečala od 26 milijard kWh leta 1970 na 45 milijard, proizvodnja jekla od 2,2 milijona ton na 4,5, cementa od 4,4 na 8 milijonov ton. V tem času bi posodobili 40 odstotkov cest in elektrificirali polovico prog. V Jugoslaviji naj bi do 1975 imeli blizu tisoč dolarjev narodnega dohodka na prebivalca, zaposlovali 900.000 delavcev v družbenem sektorju, zgradili 770.000 stanovanj. Bijedič meni, da so vsi potrebni pogoji, da bi to dosegli, meni pa tudi, da je prosto oblikovanje cen realna in trajna usmeritev.

23. maj 1972

Nakupovalni dan za Avstrijce

Svoj včerajšnji prosti dan so državljani sosednje Avstrije temeljito izkoristili za obisk Maribora, saj so vedeli, da so pri nas trgovine odprte. Tako dopoldne kot popoldne je bilo v mariborskih trgovinah opaziti Avstrijce, ki so segali po marsičem, kar imajo naši trgovci na voljo. Tudi v mariborskih restavracijah, predvsem pa v okoliških gostilnah, je bilo včeraj mnogo avstrijskih gostov, ki so si privoščili dobro jedačo in jo zalili z našim vincem. V poznih popoldanskih urah so imeli na šentiljskem obmejnem prehodu spet polne roke dela naši obmejni uslužbenci, ko so se številni obiskovalci vračali čez mejo na domove.

B. P.

23. maj 1972

Stari vojak Churches

V Mariboru se mudi že tretji dan g. Ralph Churches s soprogo. Zakonca sta priletela iz daljne Avstralije v Slovenijo, da bi si ogledala kraje, kjer je moral g. Churches med vojno kot zavezniški vojak ujetnik prisilno delati. Med drugim je delal v Šentilju, Rušah in Mariboru. G. Churches si seveda ni ogledoval samo krajev. Še bolj pomembni so mu bili ljudje, ki se jih še dobro spominja. Tako je v Mariboru vedel za Foto Jano, kamor so on in tovariši nosili tisto malo mark, kolikor so jim jih Nemci po dokončanem obračunu pustili. Tu so dobili nekaj tistih dobrin, ki je bilo med vojno zelo težko priti do njih, saj so bile večinoma na karte. Posebno prisrčno je bilo srečanje g. Churchesa z nekdanjimi partizani. Tako sta v domu družbenih organizacij sprejela njega in soprogo predsednik in tajnik občinskega odbora zveze združenj borcev NOB v Mariboru Ivan Hribar in Marjan Dolenc. Ko se je zahvalil za sprejem, je g. Churches dejal, da ga je izredno veselilo, ker se je mogel sestati s tovariši, ki so mu med vojno pomagali, da je lahko prišel nazaj v zavezniško armado v Italijo. To sta bila med drugimi tovariša Franc Gruden-

Švejk in Franjo Vesenjak. Stari vojak Churches se je z veseljem fotograrial z njima. V posebno zadovoljstvo mu je tudi bilo, da se je mogel srečati z jugoslovanskim in slovenskim narodnim herojem Ivanom Hribarjem. Sprejem je napravil močan vtis tudi na go. Churches, ki se je prav tako zahvalila za sedanje srečanje kot za dejanje, ki so opravili nekdanji partizani, ko so spravili njenega sedanjega moža in druge tovariše ob velikih nevarnostnih na Dolenjsko, odkoder so jih zavezniška letala prepeljala v pristanišče Bari v Italiji. G. in ga. Churches sta si poleg Maribora ogledala še Lovrenc na Pohorju - sem je Churches kot vojak ujetnik najprej prebežal - ter kraj ob Turiški vasi pri Slovenjem Gradcu, kjer so partizani njega in tovariše prepeljali čez cesto in progo.

F. S.

24. maj 1972

"Vidim močno Jugoslavijo"

Predsednik Tito je v intervjuju za RTV Beograd, ki so ga oddajale sinoči vse televizijske postaje, poudaril: samoupravljanje je tista sila, ki bo ohranila večnacionalno Jugoslavijo kot enotno državo. Na razvoj pri nas gledam optimistično in pri tem še zlasti upoštevam vse ukrepe, ki jih sprejemamo, da bi uredili naše notranje razmere. Vidim močno enotno Jugoslavijo z vedno bolj novimi dosežki in veliko prihodnostjo.

25. maj 1972

Čestitka domovine

Na sklepni prireditvi dneva mladosti drevi na stadionu Jugoslovanske ljudske armade v Beogradu bo 21-letni Branko Mandič izročil predsedniku Titu štafetno palico s poslanico mladine in narodov Jugoslavije. Domovina čestita Titu: Dragi naš tovariš Tito, na ta tvoj in naš dan, posebno jubilejen, dvakratno herojski, mladina in vsi ljudje naše dežele - vsi ti želijo nekaj reči. In naj ti še toliko povedo - s pesmijo, z gradbišč, iz tovarn, izza plugov, z neba, z morja - vse to ne more izreči tiste neizmerne ljubezni, spoštovanja in hvaležnosti, ki jo čutimo do tebe. Učil si nas in nas učiš, da ljubimo svobodo, mir, človeka, v tvojih zamislih črpamo moč zase, za svoje ravnanje. Tvoja misel in želja so izvor naše moči, samozaupanja, vere v boljši jutri. Ti si nas spodbujal, ti verjameš v nas, včasih si nas tudi karal, toda vselej smo želeli, da bi bili samo eno - ena misel, ena želja, en cilj.

26. maj 1972

Tito kandidat za Nobelovo nagrado

Predsednika Tita so predlagali za kandidata za letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Predsednik luksemburškega parlamenta Pierre Gregoire je poslal norveškemu parlamentu, ki podeljuje Nobelovo nagrado za mir, predlog, naj bi dobil letos Nobelovo nagrado predsednik SFRJ Josip Broz Tito. O tej svoji pobudi je izjavil dopisniku agencije UP: "Menimo, da je Tito v obdobju po drugi svetovni vojni eden največjih šampionov miru." Predlog norveškemu parlamentu za Nobelovo nagrado za mir predsedniku Titu je podpisal tudi predsednik združenja žrtev nacizma Karl Ibach iz Zahodne Nemčije.

26. maj 1972

Jugoslavija v ZDA

Sam Nadelmann, direktor Swissair v New Yorku: "Ameriškim turistom ponudite Jugoslavijo kot evropsko državo, kot del Evrope!" Predlog naši propagandi!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta