Pred 50 leti v Večeru: Bistro v cerkvenem stolpu

Pripravil Rok Kajzer
16.07.2022 04:00

Domenili so se, da bo restavracija Center uredila prihodnje leto na vrhu stolpa bistro, zanj so celo že določili ime Čevljarček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
10. julij 1972

Brioni: seja ZK o boju proti nacionalizmu

Na Brionih bo jutri seja predsedstva ZKJ. Razpravljali bodo o dejavnosti ZKJ v boju proti nacionalizmu. Uvodno besedo bo imel član izvršnega biroja predsedstva Todo Kurtović. Pričakujejo, da bodo na seji sprejeli sklepe o zdajšnjih nalogah ZKJ v boju proti nacionalizmu.

10. julij 1972

Tito povabljen v Indijo

Po petih dneh obiska pri nas je indijski predsednik Giri s spremstvom včeraj odpotoval iz Jugoslavije. Na puljskem letališču se je od njega prisrčno poslovil predsednik Tito. Sporočilo o obisku, objavili so ga včeraj, pravi, da sta predsednika z zadovoljstvom ugotovila, da se odnosi med Indijo in Jugoslavijo nenehno razvijajo in da so pripravljeni še okrepiti sodelovanje. Nedavni dogodki v mednarodnih odnosih so znova potrdili vrednost politike neuvrščenosti. Predsednik Giri je povabil predsednika Tita in njegovo soprogo, naj obiščeta Indijo.

10. julij 1972

Vse se je šlo namakat

Prvič v letošnji sezoni je bilo v soboto na Mariborskem otoku 1600 kopalcev, v nedeljo pa vsaj še enkrat toliko. Mariborčani so vzeli pot pod avtomobilska kolesa in se podali na vse strani. Najti jih je bilo v vseh štajerskih in pomurskih kopalnih bazenih, precej pa se jih je namakalo tudi v bazenih sosednje države. Proti morju so Mariborčani množično potovali tudi s hitrim vlakom Pohorje ekspres, ki je bil povsem zaseden v soboto in nedeljo, razprodan pa je še za nekaj naslednjih dni. Na avtobusni postaji v Mariboru smo zvedeli, da je v dopoldanskih avtobusih do Pirana te dni še prostora. /.../ Nedelja je bila prava poletna in turistično obarvana. Vsi mariborski hoteli z motelom Jezero vred so bili od sobote na nedeljo povsem zasedeni. Sonce je oba pretekla dneva močno pripekalo in zvabilo Mariborčane na otok in k bregovom reke Drave. Kot zanimivost naj navedemo, da so srečali na mariborski cesti v soboto ob najhujši pripeki mladega črnopoltega mladeniča, ki se poklicno ukvarja s popravljanjem dežnikov. Pod pazduho je nosil nekaj starih marel. Kakor da bi možakar hotel po vsej sili priklicati nekaj dežja, ki smo se ga komaj znebili.

B. PODKRAJŠEK

11. julij 1972

Odprava smrtne kazni?

Pri nas se znova javlja misel, da bi odpravili smrtno kazen. Predlagajo, da bi Jugoslavija dobila nov kazenski zakonik, ki bi bil v celoti milejši kot je zdajšnji, na posameznih področjih (korupcija, podkupovanje, gospodarski in družbeni kriminal) pa ostrejši.

11. julij 1972

"Turistična posebnost" Lovrenca

Turistični posebek Lovrenca na Pohorju je vsekakor pokopališče. Bujno razraščen plevel, koprive in trava so zabrisali vsakršno sled za grobovi svojcev. Turisti, ki pridejo v Lovrenc samo zato, da bi jih obiskali, si komaj opomorejo od osuplosti, kajti potrebno je dosti truda, da se prebiješ skozi šavje in da grob med visoko travo sploh najdeš. V nedeljo so neki Avstrijci zagotavljali, da kaj takega še niso videli. Torej gre resnično za turistični posebek. Zato pa prireja krajevna skupnost v Lovrencu znamenite piknike in privablja izletnike pod geslom: čudovito, naravno okolje. Nedvomno so zato ohranili tudi precej divjine v gostinski postrežbi. Glavno je, da je narava tu zares tako lepa in bujna, kajti če bi se Lovrenčani lotili polepšanja okolja na pokopališču in še kje drugje, bi morda to lepoto in bujnost celo pokvarili - s čem bi potem privabljali goste?

11. julij 1972

Drzen čebelar

Franc Matul, 52-letni čebelar iz Sveče pri Stopercah v Halozah, ima nenavadnega čebelarskega konjička. Vsako leto pripravi pri svojem domu in čebelnjaku, ki sta kot orlovsko gnezdo prilepljena na strmo haloško pobočje, drzno predstavo, ki privabi številne radovedneže. Roj čebel zvabi na katerikoli del svojega golega telesa. Lani se nam je predstavil z dolgo brado iz čebel, pred nekaj dnevi pa nam je pripravil pravo atrakcijo. Iz roja nekaj tisoč čebel si je "spletel" živo lasuljo, ki mu je prekrila plešasto glavo in gole prsi. Kako se je Franc prelevil iz plešastega filmskega Gul Brinnerja v pravega liverpoolskega beatla, o tem bomo obširneje poročali v reportaži, ki bo objavljena v prihodnji številki našega tednika 7D.

J. S.

Arhiv Večera
12. julij 1972

Kupili bomo letala

Ameriška izvozno-uvozna banka je odobrila Jugoslaviji 14,748.750 dolarjev za nakup šestih potnikih letal DC 9-30 za potrebe JAT. Posojilo krije 45 odstotkov cene.

12. julij 1972

Štiri ure in pol

od Zagreba do Splita

Predsednik občinske skupščine v Splitu Jakša Miličić je v pogovoru s časnikarji beograjske Politike ponovno sprožil problem prometne odrezanosti Splita od ostale Jugoslavije. Povedal je, da se je v Splitu v zadnjih desetih letih število prebivalcev povečalo za 38 odstotkov, da je Split po velikosti sedmo mesto v Jugoslaviji, po številu zaposlenih v industriji pa šele dvajseto, da je njegova železniška povezava z notranjostjo enaka kot pred vojno, cestna povezava prek Karlobaga pa tudi ne najboljša, saj traja vožnja od Splita do Zagreba najmanj osem ur in pol, pozimi pa je ta cesta pogosto nevozna. Z Bosno Split sploh nima nobene povezave. Zato se glavno mesto Dalmacije zelo zavzema za gradnjo nove ceste od Splita do Zagreba prek Bihaća. Nekaj časa se o teh načrtih ni govorilo, očitno zadnje ni bilo dovolj sredstev, zdaj pa so jih nekoliko spremenili, tako da bi zgradili najprej 39 km dolg odsek Strmica-Martin Brod ter že s tem pridobili 352 km neprekinjene asfaltne ceste in skrajšali pot med Zagrebom in Splitom na 4 ure in pol. Ta del ceste naj bi bil zgrajen do leta 1976, stal bi 750 milijonov dinarjev (cesta bi bila dvopasovna). Splitski predsednik je povedal, da predvidevajo začetek del prihodnje leto.

13. julij 1972

1:0 za Spaskega

Prva partija dvoboja za svetovno prvenstvo med Spaskim in Fischerjem se je končala včeraj v Reykjaviku z zmago svetovnega prvaka Spaskega v 56. potezi. Spaski vodi z 1:0. Drevi ob 18. uri bosta Spaski in Fischer igrala drugo od skupno 24 partij tega dvoboja.

13. julij 1972

Ni še odprt za obiskovalce

Čeprav je stolp mariborske stolnice že urejen, še ni - kot je bilo predvideno - odprt za obiskovalce, da bi jim lahko nudil s svoje ploščadi čudovit razgled po mestu. Manjka namreč še precej notranje ureditve - zlasti dvigalo, ki bi stalo okrog 200.000 dinarjev. Nemara bi bilo že vse urejeno, če ne bi bilo stabilizacijskih ukrepov, ki so terjali 30-odstotni polog za negospodarske investicije. Kljub temu pa dobro kaže: predstavniki občine in restavracije Center so se namreč domenili, da bo restavracija (kot najboljši ponudnik) uredila prihodnje leto na vrhu stolpa bistro - zanj so celo že določili ime Čevljarček. Do takrat naj bi delovalo že dvigalo in vse, kar k takemu bistroju sodi. Denar za potrebna dela bo poleg restavracije in občinskega sklada za negospodarske investicije prispevala tudi republika 100.000 dinarjev). Upamo torej lahko, da bo leta 1973 Slomškov trg v celoti urejen. Vsa ta ureditev je stala lep denar; za zunanjo ureditev stolpa je občina pred dvema letoma plačala 210.000 dinarjev, za ureditev okolja pa je župnišče prispevalo 48.200 dinarjev.

M. VRANIČAR

15. julij 1972

Na Otoku brez hladilnika

Obiskovalca Mariborskega otoka je letos čakala vrsta presenečenj, po vrsti prijetnih: obnovljeni bazeni, kabine, travišča, most itd. itd. Bolj kislo (tako kot vsako leto) pa je gotovo pogledal, ko je ugotovil, da si v teh vročih dneh poleg kopanja ne more privoščiti niti mrzle pijače, kaj šele kakšne jedače in kar je še podobnih reči. Bife je namreč tudi letos brez hladilnika (ali pa so lani, če se dobro spominjam, nekakšnega celo imeli). Tisti, ki pač hoče, lahko torej žuli toplo pivo, oro, radensko in tako naprej, pri podjetju Vinojug, ki po številnih "upraviteljih" sedaj vodi bife, pa jim verjetno ni kaj prida do ugodnosti za kopalce in do lastne blagajne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta