Pred 50 leti v Večeru: Maribor dobi krila! Kdo bi takrat pomislil, kako klavrna bo zgodba z letališčem

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
10.10.2020 01:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

3. oktober 1970

Šibra, kamen, netopir ali?

Ponedeljek naj bi odkril tančico s "primera Ristič", ki še vedno ni končan in zavoljo česar prvenstvena prvoligaška lestvica še zdaj ni popolna. Na seji tekmovalne komisije združenja prvoligašev v Beogradu bodo poskušali ugotoviti, ali je sodnik padel v nezavest in imel pretres možganov zato, ker je bil udarjen s kamnom, ali zavoljo bolezni, ali pa celo, ker ga je zadel netopir. Iz neuradnih virov je slišati, da je neki neuravnovešenec meril na Rističa z zračno puško in zato se bodo zbrali na seji zdravniki iz Splita, Novega Sada in Beograda, drugi pristojni delegati, Hajduk pa bo pripeljal v Beograd svoje priče, ki naj bi dokazale njegovo nedolžnost. V središču pozornosti bo tudi izjava sodelavce revije Eho Orliča, ki je s slikami in besedami bremenil "mojstre z morja". Obenem je združenje športnih novinarjev Jugoslavije sporočilo, da Orlič ni član in da se zato ograjuje pred njegovimi izjavami...

Skratka, čas bi že bil, da bi skrivnostne dogodke v 53. minuti tekme Hajduk - OFK Beograd 23. avgusta v Splitu razsvetlili, ne glede na to, kako se bodo odločili. Takšno zahtevo postavljajo vsi tisti, ki so za regularnost tekmovanja. In teh je ogromna večina.

Bogo Skalicky

6. oktober 1970

Nov most v Dovžah

V Dovžah pri Slovenj Gradcu so že nekaj let potrebovali nov most čez Mislinjo, ker je stari dotrajal. Kljub zahtevi, so gradnjo zaradi pomanjkanja denarja iz leta v leto zavlačevali. Ker pa so vaščani naposled uvideli, da most nujno potrebujejo, so se odločili, da ga bodo zgradili sami. Od skupščine občine Slovenj Gradec niso dobili denarja za gradnjo, zato so začeli z zbiralno akcijo med seboj. Za pomoč so prosili tudi rudnik lignita Velenje in dobili 10.000 dinarjev. Prebivalcem Dovž gre vsa zahvala, da so s svojim denarjem zgradili nov most, ki je veljal več kot 23.000 dinarjev. Nanj so v Dovžah zelo ponosni.

7. oktober 1970

Obisk počastitev za Belgijo

Bruselj, vajen mednarodnih obiskov, je sprejel Tita z množico na ulicah, kar je za to mesto nekaj izjemnega. V zdravici na svečani večerji je sinoči belgijski kralj Baudouin takole nagovoril predsednika Tita: "Obisk vaše ekselence in gospe Broz je počastitev za belgijsko ljudstvo in hkrati čast in veselje zame in za kraljico. Ne samo zato, ker s svojim obiskom izpričujete naklonjenost velike prijateljske dežele in ker moremo prvič pozdraviti šefa jugoslovanske države, temveč tudi zato, ker je danes med nami maršal Tito, ki že 30 let pomembno obeležuje tok dogodkov v Evropi in v svetu."

Predsednik Tito je s soprogo in sodelavci dopotoval v Bruselj s posebno caravello jugoslovanskega vojnega letalstva. Mladi belgijski kralj Bauodouin ga je prišel pozdravit na letališče s kraljico Fabiolo.

/.../ Belgijski kralj sprejema po ustavni praksi letno največ tri tuje poglavarje. Belgijski tisk obširno poroča o Titovem obisku. Komentarji poudarjajo, da je Tito "izjemen obiskovalec iz izjemne dežele".

7. oktober 1970

Buške zaradi nogometa

V Splitu so se sinoči nadaljevali demonstracije, potem ko je tekmovalna komisija registrirala tekmo Hajduk - Beograd 0:3 v korist Beograda.

Čeprav so bile sprva manifestacije navijačev Hajduka, ki jih je ogorčil sklep tekmovalne komisije, pretežno športne, so skupine neodgovornih posameznikov storile več izgredov. V središču mesta so razbili okna na avtobusu JAT, skupina pretežno mlajših demonstrantov je žalila na železniški postaji potnike vlaka Split-Beograd in razbila okna na enem vagonu. Razbili so tudi okna na gimnaziji in na restavraciji Dubrovnik na Rivi. Organi javne varnosti so posredovali, da bi preprečili še večjo škodo.Bilanca neredov: 13 ranjenih in 11 priprtih ljudi. Predstavniki družbenopolitičnih organizacij Splita in NK Hajduk so včeraj v posebnih sporočilih obsodili izgrede. Upravni odbor Hajduka pa je v posebnem poročilu ostro napadel sklep tekmovalne komisije in napovedal ukrepe, da bi ta sklep razveljavili.

Uprava kluba se je omejila od ravnanja tistih svojih pristašev, ki so nedostojno izražali ogorčenje na splitskih ulicah.

8. oktober 1970

Le ekonomski pogovori

Ko je predsednik CK ZKS Franc Popit končal svoj dvodnevni obisk v štirih koroških občinah, je med drugim ocenil vsebino pogovorov s predstavniki družbenopolitičnih organizacij, občin in gospodarstva: "Čudim se, da komunisti govorimo le o ekonomskih vprašanjih, čeprav mi je to všeč. Ugotavljam, da ni prave razlike v razpravah, kadar je na obisku, na primer, Stane Kavčič ali pa jaz. Mi bi morali več govoriti o idejnih in političnih problemih. To je tudi delna slabost CK: delno smo zanemarili idejno politično področje..."

Samokritika?

8. oktober 1970

Bevkovi knjiga brez Bevka

Na včerajšnji tiskovni konferenci v Mladinski knjigi v Ljubljani so včeraj sporočili o izidu "Bevkove knjige", ki jo je založba na tihem pripravljala za svoje voščilo pisatelju Francetu Bevku za 80. rojstni dan, zdaj pa je tako naneslo, da je knjiga postala posmrtna počastitev vsekakor najbolj ustvarjalnega slovenskega pisatelja; Bevk je samo pri Mladinski knjigi po vojni izdal 88 knjig v skupni nakladi nad 690.000 izvodov.

Pisatelj se je pred svojo smrtjo odrekel avtorskemu honorarju za "Bevkovo knjigo", zdaj pa je založba sklenila, da bo v vrednosti tega honorarja opremila šolsko knjižnico v osnovni šoli v Bukovem, kjer je mladi Bevk hodil v šolo.

Na pobudo Ivana Bizjaka, Ivana Potrča in Leopolda Suhodolčana pa je predsedstvo zveze prijateljev mladine sprejelo sklep, da se bo odslej 17. september (dan rojstva in smrti Franceta Bevka) imenoval "dan zlatih knjig", torej bo tako postal praznik slovenske knjige za otroke in mladino.

9. oktober 1970

Javni tožilec zahteva preiskavo

Okrožni javni tožilec iz Maribora je zahteval pri mariborskem okrožnem sodišču uvedbo preiskave zoper odvetnika Sergeja Majhna zaradi suma kaznivega dejanja obrekovanja.

Mariborski odvetnik Sergej Majhen je 17. septembra objavil v Večeru prispevek pod naslovom Enakost pred zakonom. Po mnenju okrožnega javnega tožilca so v tem prispevku navedene nekatere neresnične trditve, češ da je občinski javni tožilec pri predlaganju kaznovanja udeležencev goljufive igre na srečo ameriške rulete izpustil nekatere bolj ali manj znane mariborske osebe in nekatere delavce upravnega organa.

S. P.

9. oktober 1970

Kdor ne bo cepljen, ne more na pot

Udeležence Večerovega družinskega izleta na Kanarske otoke opozarjamo, da se morajo obvezno cepiti proti koleri in črnim kozam. Mariborčani se lahko cepijo v zavodu za zdravstveno varstvo na Teznem, udeleženci iz drugih krajev pa pri ustreznih zdravstvenih domovih. Potrdilo o cepljenju mora biti vpisano v rumeno izkaznico mednarodne zdravstvene organizacije, ki jo mora vsak potnik nositi pri sebi.

Sleherni udeleženec lahko ima s seboj osebno prtljago, ki ne sme tehtati več kakor 20 kilogramov, bodisi da ima en sam kovček ali več kosov prtljage. Več kakor 20 kilogramov prtljage po predpisih ni dovoljeno jemati s seboj na letalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta