Pred 50 leti v Večeru: V dveh dneh od 30 do 8 stopinj C, nad Pohorjem pa orkan

Tako muhastega poletja ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

24. julij 1970

Cejlon - republika Lanka
Pred dnevi se je cejlonski parlament sestal, da bi otok razglasil za neodvisno in suvereno republiko. Doslej je bil Cejlon britanski dominion. Predlagajo, naj bi se nova republika imenovala Lanka, kar v singaleškem jeziku pomeni bleščeč.
Rajski otok je konec maja s parlamentarnimi volitvami doživel politični preobrat. Združena fronta, katere jedro predstavlja stranka svobode Sirimave Bandaranaike, je osvojila 115 mest od skupnega števila 150 mest. V fronti sodelujeta poleg stranke svobode še dve levi, marksistični stranki.
Predsednica vlade Bandaranaike napoveduje v okviru notranjih reform nacionalizacijo tujih bank, večje nadzorstvo nad britanskimi družbami, ki upravljajo cejlonske plantaže kavčuka, čaja in kokosovih orehov. Cejlon ima sicer velik plačilni primanjkljaj s tujino. V deželi še niso povsem rešili vprašanja zadostne hrane in polne zaposlenosti.

25. julij 1970

Odkrita zarota v Libiji
Libijska vlada je začela priprave za sojenje enajstim zarotnikom, ki so nameravali vrniti oblast odstavljeni kraljevski družini. Predstavnik libijskega revolucionarnega sveta polkovnik Gadafi je sporočil sinoči v Tripolisu, da so razbili zaroto proti sedanji vladi, drugo v zadnjih desetih mesecih.
Veliko število Italijanov zapušča Libijo, kjer so pred nekaj dnevi nacionalizirali italijansko premoženje. Vlada je sporočila, da nikomur ne bo delala težav, ki želi zapustiti državo.
V italijanskem veleposlaništvu v vrsti čakajo tisti, ki bi se radi izselili. Italijansko premoženje so nacionalizirali v povračilo za italijansko okupacijo Libije v obdobju 1911 - 1943.

25. julij 1970

Spet enkrat o vremenu
Tako muhastega poletja, kot je letošnje, niti stari ljudje ne pomnijo. V starih knjigah je zapisano, da je bilo leta 1790 podobno poletje. Noči so bile hladne, hitro sta se menjavala vročina in mraz, pravijo pa, da je bila potem jesen lepa.
Letošnja najvišja in najnižja dnevna temperatura v poletju je bila zabeležena v razdobju dveh dni - 14. julija je bilo okrog 30,4 stopinje C, 16. pa 8,5 stopinje C. Takrat je v gorah celo snežilo! Potem ko je bila pomlad precej pozna, je bilo pričakovati, da bo vsaj poletje lepo. Lani je bila pomlad prezgodnja, poletje pa deževno, čeprav ne tako hladno kot letošnje.
Sredi julija je bilo nekaj pasjih dni, ko se je živo srebro dvignilo precej nad 30 stopinj, konec meseca pa je bil hladen in deževen. Hitre spremembe v vremenu pripisujejo nekateri mariborski firbci raketam proti toči, in tako naj bi naši zbijali oblake in slabo vreme na avstrijsko stran, Avstrijci pa na našo. Metorologi se ob teh "ugotovitvah" samo pomenljivo nasmihajo, sicer pa pravijo, da se bo vreme ustalilo in bo do kraja poletja toplo.
No, nekateri tega ne verjamejo. Pisci stoletne pratike iz leta 1901 takole pravijo: "Kakšno bo vreme ali kakšna bo letina, tega ne ve živa duša na svetu. Vse, kar pratikarji in drugi ljudje prerokujejo o vremenu, je golo ugibanje, ki se izpolni le malokdaj, in če se tudi včasih izpolni, je to le naključje."
Bralcem dajejo tudi nekaj navodil, kako bodo spoznali, da se bliža slabo vreme: "Mokro vreme se napoveduje, kadar strune na goslih odjenjujejo, kadar se kamenje poti, kadar iz dimnikov kaplja, kadar zvezde migljajo, kadar gnoj smrdi." Pa pravijo, da so bili stari ljudje prav tako mokri kot mi v času modernih vremenarskih priprav.
Morda pa se je še vedno najbolje zanesti na revmatizem in kurja očesa?
Sonja Grizila

27. julij 1970

Najboljše tenisarje imajo na severu

Mlada Branikova tenisarja Mirjana jaušovec in Košak po povratku z uspešne turneje po Zahodni nemčiji. 
Danilo Škofič

31. julij 1970

Orkan je divjal nad Pohorjem
Dobre pol ure je včeraj ponoči trajalo na Pohorju nad Vuhredom in Vuzenico strahovito neurje, ki je po prvih in približnih ocenah povzročilo najmanj šest milijonov dinarjev škode. Voda je porušila štirinajst mostov in uničila več cest. Vuzenica je brez pitne vode.
Nad pohorskimi kraji v radeljski občini: Orlico, Primožem, Planino in Vuhredom ter Vuzenico - na območju kjer živi kakih 2500 prebivalcev, se je utrgal ob približno pol tretji uri zjutraj oblak in začel se je naliv s točo, povrh pa je divjal še orkanski veter. Na gozdnatem prostoru je polomil na stotine dreves.
Kmalu po začetku nenavadno močnega naliva je začela naglo naraščati voda v dveh hudourniških dolinah: Vuhreškem jarku in pri Sp. Primožu na vuzeniški strani, kjer tečeta hudournika Vuhredščica in Crikvenica.
Stanovalci hiš na bregovih obeh hudournikov so zapustili svoje domove, seveda tisti, ki so to lahko še storili, kajti ni jih bilo malo, ki so se umaknili pred uničujočo vodo na podstrešja, ker so bile njive in hiše v trenutku kot majhni otoki sredi podivjane vode.
Več hiš je močno poškodovalo, voda ki je poplavila stanovanja, je uničila stanovanjsko opremo in drugo imovino.
Najmanj 200 let staro pohorsko domačijo na Planini 76, v kateri je živela s sinom 64 let stara Antonija Robniki, pa je hudournik odnesel. Njegova moč je bila takšna, da je zbrisala iz tal celo kamnite temelje sicer lesene hiše.
Žalosten dan se je začel za Pohorce ob svitu včerajšnjega dne. To kar so trudoma ustvarjali leta, jim je v zelo kratkem času v veliki meri uničilo neurje.
/.../ Škoda na prizadetem območju je zelo velika. Na cesti od Vuzenice do Pečernika je porušilo 14 mostov, 6 kilometrov občinske ceste je odneslo. Vodovodno omrežje v Vuzenici je poškodovano, zato v tem kraju nimajo pitne vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta