Pred 50 leti v Večeru: Vdani vijoličasti barvi

Kemal Omeragič: “Radi bi le vedeli, ali želi Maribor svoj profesionalni klub ...”

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

29. junij 1970

Slaba matematika
Matura je mimo in izkazalo se je, da so nekatera določila z njo v zvezi “udarila mimo”.
Prav gotovo tisto, ki omogoča prosto izbiro dijaka na gimnaziji med matematiko in kakšnim drugim predmetom. Večina dijakov na Koroškem in Štajerskem se je matematiki izognila in si izbrala drugi predmet.
Odločitev je razumljiva - matematika je že od nekdaj sodila med najbolj zahtevne predmete in so se je že maturantje prejšnjih generacij skoraj praviloma bali. Manj razumljiva je toleranca prosvetnih odločevalcev, ki so v času fantastične afirmacije tehničnih ved, v pravi matematizaciji današnjega časa, matematiko postavili na spisek prostovoljno izbranih predmetov na maturi.
Kdor je to predlagal in uveljavil, ni računal z negativnimi obrestmi manjšega ugleda matematike med gimnazijci.
Otmar Klipšteter

30. junij 1970

Moške torbice tudi na naših ulicah
Moda zares ne pozna meja. Še ne dolgo smo pisali o novem modnem kriku v zahodnoevropskih državah z moškimi torbicami, sedaj pa jih lahko vidimo tudi že na mariborskih ulicah. Prve torbice za moške prodajajo pri Košuti, stanejo pa 186 dinarjev. Ta izdelek Galanta iz Ljubljane je na živahnem mariborskem tržišču takoj vzbudil veliko pozornosti, zlasti pri avstrijskih kupcih, prve in obotavljajoče korake pa so pokazali tudi Mariborčani. Lepa zunanjost usnjene torbice za moške ima tudi vsestransko porabo, saj je v njej dovolj prostora za razni drobiž, papirje in druge potrebščine, tako da je njena praktična vrednost vsestranska.
F.D.

30. junij 1970

“Nobene kaplje črne krvi!”
“Raje naj vsa moja družina umrje, kot da bi tekla ena sama kaplja črnske krvi po njenih žilah!” S tem vzklikom se je neki poslanec ameriške zvezne države Louisiana ogorčeno uprl zakonskemu predlogu, po katerem naj bi na konservah s krvjo odstranili označbo rase dajalca krvi. V Louisiani morajo namreč nositi vse krvne konserve označbe rasne pripadnosti dajalca. Predlog, da bi odpravili to označbo, je bil odbit. Od 105 poslancev jih je sicer 45 glasovalo za predlog, 30 proti njemu, toda 33 se jih je vzdržalo glasovanja. Poziv črnopoltega poslanca Moriala, naj zmaga razum nad čustvi, je ostal glas vpijočega v puščavi.

1. julij 1970

Prvi pri razglasitvi svetnika
Jugoslovanskega predstavnika v Vatikanu Vjekoslava Cvrljo so v poročilih tujih agencij razglasili za “prvega komunističnega ambasadorja, ki se je uradno udeležil razglasitve kakega svetnika”. Gre za Nikolo Taveliča, plemiča iz okolice Šibenika, ki je pokristjanjeval bogomile v Bosni. Novembra 1391 se je odpravil skupaj z dvema Francozoma in enim Italijanom v Palestino, kjer so vse štiri ubili. Šele zdaj, po skoraj 600 letih, je Tavelič postal prvi Hrvat s svetniškim sijem. Ob “kanonizaciji” je Vjekoslav Cvrlja priredil sprejem, ki se ga je udeležilo tudi šest kardinalov in škofov ter nadškofov iz Jugoslavije.

2. julij 1970

Množična prevara
Že včeraj smo pisali o razširjenosti “ameriške rulete” v Mariboru in o obtožnem predlogu javnega tožilca zaradi kaznivega dejanja igranja na srečo po členu 305/I KZ. Zapisati moramo še, da gre v tem primeru tudi za množično prevaro, saj dobi v tej “igri” večje zneske samo nekaj ljudi, velika množica pa ostane na koncu brez “milijonov”, vsak posameznik pa je ogoljufan za 75 dinarjev.
Že pred leti so krožile po Sloveniji in kajpak tudi po Mariboru podobne igre (nekakšne “verige svetega Antona” samo da na denarni osnovi). Pred tremi ali štirimi leti je v naši prilogi 7 DNI univerzitetni profesor matematike dr. Alojzij Vadnjal iz Ljubljane v obširnem sestavku matematično dokazal, kako ta “igra” poteka in da dobi večje zneske le nekaj ljudi, velika množica pa je opeharjena.
“Ameriška ruleta” je povsem podobna tistim verigam, le da se je v verigo vključil še pretkani ing. Berghofer (kdo ve, kako se v resnici imenuje) iz Gradca, ki prvi posname smetano (po 25 dinarjev od igralca), ki to igro vodi in pisma razporejuje.
Naivne igralce je kajpak osupnilo, ker so dobili tiskovine natisnjene v črni in oranžni barvi, pa so kajpak mislili, da gre za seriozno stvar, najbolj pa jih je kajpak premamila številka preko 30 tisoč novih dinarjev, ki naj bi jih dobili že v kratkem času.
Le ti niso pomislili ali pa niso hoteli pomisliti, da denar ne prihaja iz zraka, temveč ga morajo dajati igralci sami, da se ta igra ne more vleči v nedogled in da bo na koncu ostalo na desettisoče igralcev, katerim ne bo nihče ničesar pošiljal.
Gre torej za prevaro izredno velikega obsega. Skrajni čas je bil, da se je igro vključil tudi javni tožilec.
R. E.

2. julij 1970

Kemal in njegove misli ...
V letu in pol, odkar je na krmilu NK Maribor, je storil veliko. Ne le, da je lani rešil enajsterico pred izpadom, ko je bil položaj zaradi raznih struj med igralci precej kritičen, temveč si je letos “privoščil” skok na deseto mesto v jugoslovanski nogometni eliti. To je uspelo temperamentnemu Kemalu Omeragiču, ki ne prizanaša ne sebi, ne igralcem, kadar jih je treba pripraviti na bitko. Tudi nima dlake na jeziku, ko gre za obstoj vijoličastih ...
“Govorim kot meščan Maribora. Velikega mesta, kjer sem se že udomačil. Ne gre samo za trenutni položaj, v katerem smo, temveč za status kluba v tako velikem industrijskem središču. Predlagam, naj bi nas občina podprla s primerno vsoto, mi pa lahko odpremo vrata Ljudskega vrta vsakomur, tekme bi bile zastonj. Nekaj podobnega že imajo v Boru, zakaj ne bi poskusili tudi mi, posebej če pomislim, da so cene vstopnic res precej visoke.”
- Kaj menite o sedanji generaciji?
“Dosegla je veliko več, kot pa je bilo pričakovati. Fantje so marljivi in vdani vijoličasti barvi, vendar imajo smolo, da plačujejo grehe preteklosti. V tej sezoni smo poslovali rentabilno, toda kaj, ko nas žrejo stari, visoki dolgovi. Ne bom govoril, kakšno je bilo poslovanje nekoč, sedaj je na višini in ni nikake bojazni, da bi se stari časi ponovili. Nevšečni so le periodični nesporazumi zavoljo neplačanih premij oziroma dohodkov.”
- Vaše želje?
“Da bi uredili financiranje tako, da se s tem ne bi več ubadali in bi se lahko posvetili strokovnemu in širšemu delu. Naj bodo pozabljeni grehi preteklosti, naš cilj je ustvariti še boljšo kakovost ter privabiti na stadion še več gledalcev. Mi radi delamo, radi bi le vedeli, ali želi Maribor svoj profesionalni klub, ki končno dviga popularnost mesta povsod doma in po svetu, kjer pišejo o nogometu. Prepričan sem, da bi lahko živeli res lepo, brez skrbi za obstoj, če bi mariborska podjetja, ki dajejo nekaj milijard starih dinarjev za reklamo, hotela nam odstopiti le nekaj odstotkov. Mi bi se jim oddolžili z dobrimi igrami, dostojno bi reprezentirali štajersko metropolo ...”
B. Skalicky

3. julij 1970

Hašiš v prodajalnah
Mladinska organizacija v Amsterdamu Mladinski svet (zasebno združenje, ki ga vodi profesor J. A. Stalpers) je osupnila nizozemsko in evropsko javnost z zahtevo, naj bi oblasti dovolile odpiranje prodajaln z mamili.
V teh prodajalnah, zahteva mladinski svet, bi z dovoljenjem nizozemske vlade prosto kupovali hašiš in marihuano.
Mladinski svet je prav tako predlagal, naj bi za nekatera lažja mamila - v tem primeru za hašiš in marihuano - izglasovali nova zakonska določila in omenjeni mamili izločili iz sedanjega zakona o opiju. Za hašiš in marihuano bi veljali blažji predpisi, podobni kot za alkohol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta