Pred 50 leti v Večeru: Maribor med 16 najboljšimi jugoslovanskimi ekipami

Pripravil Rok Kajzer
17.08.2024 05:30

Sinoči okrog pol dvanajstih je prišlo v livarni Vuzenica do eksplozije železa v 10-tonski talilni elektro peči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
nk maribor 1974 tekma z borom
Danilo Škofič
12. avgust 1974

Razburjenje pa tako

Nogometaši Maribora so se uvrstili med 16 najboljših jugoslovanskih ekip v popularnem tekmovanju za pokal maršala Tita. Včeraj so v Ljudskem vrtu pred okoli 4000 gledalci po dramatični ter razburljivi igri, ta je trajala kar 120 minut, šele po 11-metrovkah (v regularnem delu je bilo 1:1), s 5:4 izločili prvoligaša Bora. Na sliki je Horjak, ki sta ga nasprotnikova obrambna igralca "položila" na glavo. Foto: D. ŠKOFIČ

12. avgust 1974

Nalivi in sneg na vrhovih

Včerajšnje nalive je v Sloveniji povzročila prehodna nevihtna fronta. Skoraj povsod je bilo neurje. V Julijskih Alpah, Karavankah in kamniških planinah je padal sneg do višine nekaj pod 2000 metrov. Ob morju je bilo hladno, temperatura le 19,6, pihala je burja s hitrostjo 40 km na uro. Neurje je v soboto ponoči prekinilo vse telefonske zveze v treh primorskih občinah. V Posavju, Kobaridu ponekod v Slovenskih goricah je padala toča.

12. avgust 1974

Fordov slog

Novi predsednik ZDA Gerald Ford je pozval demokratske in repubikanske voditelje, naj do srede predlagajo podpredsednika ZDA. Sam ga bo imenoval v prihodnjih sedmih ali desetih dneh. Do imenovanja opravlja podpredsedniške posle predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Carl Albert. /.../ Ford o Nixonovem odstopu (v pismu uslužbencem Bele hiše): "Nesebično in pogumno dejanje. Ob Nixonovem odstopu občutite žalost, kot jo imam jaz, vendar bodite ponosni, da ste služili predsedniku."

13. avgust 1974

Vuzenica: delavci rešili peč

Sinoči okrog pol dvanajstih je prišlo v livarni Vuzenica do eksplozije železa v 10-tonski talilni elektro peči. Predvsem delavci večerne izmene in domača gasilska enota so požar zelo hitro omejili. Ob nesreči, ki je po prvih ocenah povzročila za okrog 10 milijonov dinarjev škode, sta bila poškodovana tudi dva delavca. Da ni prišlo do hujšega, gre predvsem priznanje delavcem, ki so ob eksploziji v talilni peči hitro, prisebno in pravilno ukrepali. Vzroke nesreče pripisujejo tehnični okvari na peči. Velja posebej podčrtati, da so si delavci in tehniki do skrajnosti prizadevali, da bi rešili peč propada, kar jim je, kot kaže, tudi uspelo. (kw)

13. avgust 1974

Ne bom dovolil novega Watergata

Predsednik ZDA Gerald Ford je davi ob dveh po našem času govoril v ameriškem kongresu v Washingtonu. To je bil njegov prvi javni nastop, odkar je minuli petek postal predsednik ZDA namesto Richarda Nixona, prvega predsednika v zgodovini Združenih držav, ki je odstopil. Ford je razložil svoje načrte za vodenje države.

Ford je obljubil kongresu in narodu, da ne bo dovolil novega Watergata, prisluškovanja, snemanja pogovorov in podobnega, kar je pripeljalo do "najbolj mračnega obdobja" v življenju Amerike. /.../

14. avgust 1974

Kmalu start na letališču?

Zvedeli smo, da je dobilo podjetje letališče Maribor v izgradnji gradbeno dovoljenje od republiških organov za graditev vzletno-pristajalne steze na slivniškem letališču. Podjetje čaka le še gradbeno dovoljenje za graditev pristaniščnega poslopja in drugih "visokih" objektov.

To pomeni, da bodo kmalu začeli gradbena dela na mariborskem letališču. Sedaj so teku pripravljalna dela (zakoličevanje, čiščenje terena, kjer bo pristajalno-vzletna steza itd.).

Letališče v Mariboru naj bi sprejelo prva letala konec prihodnjega leta. Imelo bo 2.200 metrov dolgo pristajalno-vzletno stezo. M. M.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta