Pred 50 leti v Večeru: Drugod nudisti nezaželeni, pri nas pa jim zmanjkuje prostora

Pripravil Rok Kajzer
03.08.2024 05:30

V času, ko imajo številni hoteli na Jadranu še veliko prostih sob, pa je le težko najti prostor v kampih in turističnih naseljih, kjer se ljudje kopajo, sončijo in počivajo brez obleke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
29. julij 1974

Mirno v Ljudskem vrtu

V prvi finalni tekmi za jugoslovanski nogometni pokal na področju Slovenije sta se včeraj v Ljudskem vrtu pomerila slovenska drugoligaša Maribor in trboveljski Rudar. Domačini so bili boljši s 4:1 in si praktično že zagotovili nastop med 32 najboljšimi jugoslovanskimi moštvi.

29. julij 1974

Njegoš dobil spomenik

Na Lovčenu so včeraj v prisotnosti odposlanca predsednika SFRJ Josipa Broza Tita Petra Stambolića, delegacije federacije in vseh skupščin republik in pokrajin, predstavnikov delovnih in družbenih organizacij iz vse države in kulturnih delavcev svečano odkrili veličastni spomenik Njegošu, ki so ga tri leta gradili po načrtih kiparja Ivana Meštrovića. /.../ Celotni mavzolej je dolg kar 220 m in je vgrajen v obalni greben gore. Videti ga je s cele Črne gore, z morja in Skadarskega jezera, najlepše pa s Cetinja, še zlasti ponoči, ko je osvetljen z močnimi žarometi. V kapeli stoji 28-tonski Meštrovićev spomenik.

30. julij 1974

Kmalu dražje do morja

Ko bo izvršni svet skupščine SR Slovenije potrdil predlog izvršilnega odbora republiške skupnosti za ceste o podražitvi cestnine na odseku Vrhnika-Postojna-Razdrto, se bomo dražje vozili do morja. Predlagajo, da zvišajo cestnino za kilometer od 0,25 din na 0,30 dinarjev, kar pomni zvišanje za 20 odstotkov.. Tako bi plačali za osebne avtomobile od Vrhnike do Razdrtega 10 dinarjev za fička, oziroma 13 dinarjev za ostale osebne avtomobile.

30. julij 1974

Nixon ne bo odstopil

Predsednik ZDA Richard Nixon je sinoči izjavil, da ne bo odstopil s položaja predsednika, ker je prepričan, da predstavniški dom ne bo glasoval za njegov odstop. Po drugi strani pa je pravni komite predstavniškega doma sinoči ponovno glasoval o predlogu za odstop in proti pričakovanju je za impeachment glasovalo 28, proti 10.

2. avgust 1974

Kredit livarni

Kreditni odbor Kreditne banke Maribor je na zadnji seji dovolil Mariborski livarni - edinemu slovenskemu predelovalcu bakra - najem investicijskega kredita v znesku 34 milijonov dinarjev in garancijo za zagotovitev 68,5 milijona dinarjev. ML potrebuje ta sredstva za prvo etapo rekonstrukcije metalurških obratov, v katero so zajeti obrati za proizvodnjo surovin, v drugi etapi pa je predvidena rekonstrukcija obratov za proizvodnjo armatur.

2. avgust 1974

Nudizem ne pozna krize

Nudizem ne pozna krize. V času, ko imajo številni hoteli na Jadranu še veliko prostih sob, pa je le težko najti prostor v kampih in turističnih naseljih, kjer se ljudje kopajo, sončijo in počivajo brez obleke. Po podatkih turistične zveze Hrvatske število letovišč za nudiste ni tako majhno. Vzdolž obale od Ankarana do Ulcinja je 23 nudističnih naselij, poslujejo pa dobro. Najmanj sto dni na leto je vse zasedeno do zadnjega kotička. /.../ Poleg tega je v evropskih deželah dobro znano, da Jugoslavija letovanja za nudiste ne le liberalizira, temveč tudi komercializira. To je svojevrstna oblika naše turistične ponudbe, Večje število naših glavnih turističnih tekmecev izključuje nudizem iz turizma. To velja predvsem za Španijo, Italijo in Grčijo, medtem ko so v Avstriji in Franciji to obliko letovanja omejili na najmanjšo možno mero.

Britanski Evening News, na primer, zameri Dubrovniški rivieri, da se bolj ne zavzame za nudistično plažo na otoku Koločepu ter med Mlini in Plato, kamor prihajajo gostje iz hotelov z avtobusi ali ladjo in prežive po ves dan brez obleke. Tu so restavracije, urejene plaže in športna igrišča. /.../ Turizem v Evropi pa tudi pri nas je letos ogrozila in zavrla ekonomska nestabilnost z energetsko krizo, kaže pa, da se to na nudizmu ne pozna. Kot da bi imeli tovrstni turisti dovolj globoke žepe, da se rešijo vseh skrbi in kriz.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta