Pred 50 leti v Večeru: Milijoni turističnih nomadov

Pripravil Rok Kajzer
06.08.2022 04:00

Ob koncu tedna je bila na poti ena tretjina Italijanov, kajti začel se je ferragosto. Nepopisna gneča na nemških cestah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
31. julij 1972

Največja turistična selitev

Vse kaže, da se je šele zdaj začela največja turistična evropska selitev. Iz Zahodne Nemčije poročajo, da je v soboto in včeraj vladala na tamkajšnjih cestah nepopisna gneča. Policija je priznala, da je bil "kaos". Trojne kolone avtomobilov, posebno na avtomobilskih cestah, ki vodijo proti jugu, so bile dolge tudi po 30 kilometrov. Na mejnem prehodu pri Salzburgu je bilo treba čakati več ur. Zahodnonemška policija pa je bila še vesela, da ob koncu tedna ni bilo lepo vreme, ker bi sicer prometno gnečo še povečali "vikendarji". Ti so zaradi dežja raje ostali doma. V Italiji se je začel tradicionalni ferragosto, splošni dopust, in kot plaz se je ob koncu tedna valila reka avtomobilov s severa proti jugu in morju. Računajo, da je bila v soboto in včeraj ena tretjina Italijanov, stlačenih v devetih milijonih avtomobilov, na poti v obmorska in gorska letovišča, ki so do sredine avgusta razprodana. Pač pa so Italijani uvedli koristno stvar: s slehernega telefona ob cesti lahko obupani voznik vsak čas dobi informacijo, katera cesta je bila "prehodna". Italijani upajo, da se ne bo ponovila tragična bilanca lanskega ferragosta, ko je bilo samo v petih zadnjih julijskih dneh na cestah 212 mrtvih, več kot 4000 pa se jih je zateklo v bolnišnice.

31. julij 1972

170.000 potnikov v Šentilju

Dolge kolone avtomobilov na Titovi cesti v Mariboru v soboto in nedeljo so dale slutiti, da je našo mejo v Šentilju prestopilo v teh dveh dnevih mnogo potnikov. V Šentilju smo zvedeli, da je v soboto prišlo v našo državo okrog 100.000 potnikov, odpotovalo pa jih je 16.000. V nedeljo je pripotovalo nekoliko manj potnikov - 70.000, odpotovala pa jih je okrog 10.000.

31. julij 1972

Čakalo 25.000 avtomobilov

Nimajo samo drugod dolgih kolon. Take kolone se delajo zdaj tudi na cesti Zagreb-Beograd, kjer med Okučani in Novo Gradiško sredi največje sezone rekonstruirajo neko križišče. Nabere se tudi do 25.000 čakajočih avtomobilov in kolona je včasih dolga več desetin kilometrov.

31. julij 1972

Strela ubila štiri planince

"Uživali smo v prekrasnem razgledu s Triglava. Kazalo je, da bomo imeli lep dan, in sonce je sijalo. Tedaj pa so v desetih minutah pridivjali nevihtni oblaki. Stemnilo se je in ohladilo. Med grmenjem in točo smo se spuščali po grebenu. Hiteli smo, toda samo nekaj metrov pred Malim Triglavom je bilo vsega konec. Ne spominjam se. ali je udarilo trikrat ali dvakrat, vem samo to, da nas je neznanska sila v hipu zmetala z grebena." Tako nam je včeraj pripovedoval Milan Čemažar iz Srednje Dobrave pri Podnartu, ki z Andrejem Terlikarjem (iz iste vasi) in Petrom Obercem iz Ljubljane leži lažje poškodovan v jeseniški bolnišnici, kamor so jih pripeljali včeraj dopoldne. Huje poškodovana Janeza Žumra iz Mlina pri Bledu in angleško študentko Mary Isabel, ki ležita v šok sobi, so spravili v dolino s helikopterjem že v soboto popoldne. Tragične žrtve neurja pod Triglavom so ostale najdlje v gorah; včeraj popoldne so z reševalnimi čolni prepeljali čez Krn v mrtvašnico v Dovjah trupla Janeza Krča iz Kranja, Marjana Rakovca iz Gornje Dobrave ter Romana Avguština in Jožeta Ješeta iz Spodnje Dobrave pri Podnartu. /.../ Člani gorske reševalne službe so nam pripovedovali, da so ponesrečeni planinci ožgani od strele, imajo pa tudi številne zlome in odrgnine. Med spustom so se očitno oprijemali jeklenih vrvi, ki varujejo grebensko pot med Malim Triglavom in samim vrhom. Vrv in klini pa so pritegnili strele in tako je prišlo do tragedije /.../ B. MAKSIMOVIČ

1. avgust 1972

Razplet vesoljske "tihotapske afere"

Točno ob obletnici starta apolla 15 proti Mesecu je poveljnik te ekspedicije David Scott izstopil iz moštva ameriških vesoljcev, in to ne ravno rad. Pravijo. da mu bo sledil kmalu še drugi vesoljec iz apolla 15 Alfred Worden, tretji, James Irwin, pa je že poprej sam odštel. Posadka apoila 15 je zašla v škripce zaradi 400 frankiranih pisemskih ovitkov, ki jih je na skrivaj nesla s seboj na Mesec in tam žigosala s posebnim žigom, potlej pa za lepe denarje skušala na svojo roko prodajati. To njihovim šefom pri NASA očitno ni bilo všeč in simpatična vesoljska trojica, ki je bila na obisku tudi pri nas, se je morala posloviti. /.../ Preiskava je pokazala, da so si iz tega skušali skovati kakih 7000 dolarjev dobička. Ko so jim povedali, da se to ne spodobi, denarja niso vzeli, vendar pa so se morali iz vesoljskega teama posloviti.

2. avgust 1972

2.500 ton testenin

Pred dnevi se je sestal delavski svet podjetja Intes, Maribor, in razpravljal o rezultatih poslovanja za preteklo polletno obdobje. Po podatkih strokovne službe so rezultati kljub težavam, ki so spremljale poslovanje, zadovoljili. Tako so polletno poslovanje uspešno končali. Proizvodne plane so izpolnile tovarna testenin, tovarna jušnih zakuh in slaščičarne. Tovarna testenin je proizvedla 2.527 ton testenin in presegla plan za 109,9 odstotka. Tudi prodaja testenin je bila dobra; zaloge so bile v vsem obdobju minimalne. Močno se je povečala prodaja jušnih zakuh, v primerjavi z lanskim letom je višja za 43 odstotkov. V slaščičarnah narašča promet iz dneva v dan in so polletni proizvodni plan presegle za 6,6 odstotka. /.../ Kakor v prejšnjih letih tudi letos pekarne niso dosegle proizvodnega plana. Vzroki so v neurejenih cenah nekaterih vrst kruha, ki je pod družbeno kontrolo. Izguba bi bila še večja, če je ne bi pokrivali z izdelki, ki imajo urejeno ceno. Zaradi tega problema so letos štiri proizvodne pekovske enote končale polletje z izgubo. Nadalje je ugotovljeno, da je finančni rezultat boljši v primerjavi z lanskim letom in v primerjavi s predvidenim planom. Kljub temu pa je sredstev še mnogo premalo, če bi hoteli izvesti vse investicije, ki so pred podjetjem. /.../ C. B.

Arhiv Večera
3. avgust 1972

Združitev Egipta in Libije

V Kairu in Tripolisu so včeraj uradno sporočili, da se bosta Egipt in Libija čimprej združila. Ta sklep je rezultat tridnevnih pogovorov med egiptovskim predsednikom Sadatom in predsednikom libijskega revolucionarnega sveta El Gadafijem. V sporočilu je rečeno, da bo ustanovljeno skupno politično vodstvo, ki bo poskrbelo, da bodo do 1. septembra prihodnje leto končane priprave za praktično združitev obeh držav. To vodstvo bo ustanovilo komiteje, ki bodo obravnavali ustavna, finančna, obrambna in druga vprašanja. /.../ Bodoča skupna libijsko-egiptovska država bo imela enotno vlado in parlament, glavno mesto pa bo Kairo. Islam naj bi bil uradna vera v novi državi, državna ureditev pa socialistična. Naroda obeh držav naj bi združitev potrdila s svobodnim glasovanjem. /.../

4. avgust 1972

Zbogom, milijoni!

Henry Ford - mlajši je priplul s svojo jahto (na njej je bilo več ameriških gospodarstvenikov) v Malinsko - z željo, da letuje v novem naselju Haludovo. Toda ostali so na jahti Trenora. Razlog: Malinska ni morski obmejni prehod. Jahta bi morala najprej pristati v Malem Lošinju. Ford je želel plačati vse stroške za carinike in druge uslužbence, toda odgovor je bil: NE. Zbogom milijoni! Takšni smo pač.

5, avgust 1972

Ali bodo sodili Jane Fonda?

Ameriški pravosodni organi morajo odločiti, ali bodo vložili obtožnico zoper znano igralko Jane Fonda, po njenih govorih med obiskom v Severnem Vietnamu. Pravniki morajo ugotoviti, ali je igralka s temi govori poskušala vplivati na ameriške vojake, naj se ne borijo v Vietnamu. Preiskavo je zahteval 19. julija senator Fletcher Thompson iz Georgije. V ZDA dvomijo, da bo taka obtožnica vložena, kajti Združene države formalno niso s Severnim Vietnamom v vojnem stanju. Jane Fonda je te obtožbe odločno zavrnila na tiskovnih konferencah, ki jih je imela po vrnitvi iz Severnega Vietnama, kjer so jo bili zelo lepo sprejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta