Pred 50 leti v Večeru: Žalostna bilanca kopališča na otoku

Pripravil Rok Kajzer
30.07.2022 04:45

Od 1. julija do vključno predvčerajšnje nedelje so prodali kopalcem na otoku le 8500 vstopnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
24. julij 1972

Mehko na Venero

Sovjetska vesoljska sonda venera 8 je mehko pristala na planetu Venera. V britanski opazovalnici v Jodrell Banku so ujeli signale, ki jih sonda že pošilja na Zemljo. Namen tega poskusa je raziskati ozračje in sestavino tal na planetu.

24. julij 1972

Slovenija je praznovala

S proslavami, spominskimi pohodi in začetkom obratovanja novih objektov je Slovenija proslavila dan vstaje slovenskega naroda. Pred spomenikom Borisu Kidriču v Ljubljani se je v soboto začel drugi pohod slovenske mladine po poteh delegatov II. zasedanja AVNOJ. Med 14-dnevnim pohodom bo 120 mladih iz vse Slovenije prehodilo okrog 250 kilometrov. V Brežicah so predali prometu najdaljši most v Sloveniji. V Šentjurju so odprli nov zdravstveni dom, v slovenjegraški tovarni usnja pa nov obrat. V več krajih so odkrili spomenike in spominske plošče, ponekod pa so praznik obeležili z vajami civilne zaščite. Na Pohorju in v Zasavju so zagoreli v čast prazniku kresovi. Na Vrheh nad Trbovljami so se zbrali nekdanji partizani iz revirjev in Savinjske doline. V Šoštanju pa je bilo veliko srečanje borcev. Na celjskem in mariborskem območju je bilo ob dnevu vstaje več prireditev.

24. julij 1972

300 milijonov škode?

Šele zdaj se počasi kaže pravi obseg ogromne škode, ki so jo v severovzhodni Sloveniji povzročile katastrofalne poplave. Na tiskovni konferenci, ki so jo ob koncu tedna sklicali v Murski Soboti, je bilo povedano, da je bilo poplavljenih okoli 40.000 hektarov kmetijskih površin in da je voda povsem uničila 25 stanovanjskih hiš, mnoge druge pa hudo poškodovala. Velikanska škoda je nastala tudi na cestah in v mnogih industrijskih obratih. Škode seveda še niso mogli dokončno oceniti, računajo pa, da se giblje med 250 in 300 milijoni dinarjev.

Arhiv Večera
25. julij 1972

Doslej le 4 kopalni dnevi

Prvo lepo nedeljo v juliju pa je bilo na otoku rekordno število kopalcev, kar 4.500. Do včerajšnje nedelje so dosegli na otoku le 15 odstotkov lanskega inkasa. Za takšne negativne razmere je krivo le slabo vreme. Stanje kopališke blagajne na otoku je letos zares katastrofalno; v juliju so imeli do predvčerajšnje nedelje zaradi neprimernega vremena le štiri ustrezne kopalne dneve, od katerih je bila najmočnejša prva lepa nedelja, ko je obiskalo otok 4.500 kopalcev. V vseh naslednjih dneh jih je bilo vsega skupaj samo še 4.000, kar daje rezultat 8.500 kopalcev v juliju mesecu. Toliko je bilo namreč prodanih vstopnic. Nič čudnega ni, če se uprava kopališča prijemlje za glavo in strahoma gleda v bodočnost. /.../ Letos so zaradi obnovitvenih del na otoku kopališče odprli dokaj pozno, kaže pa, da zaradi deževnih julijskih dni vendarle še vse prezgodaj. Edino mariborsko kopališče je v julijskih dneh žalostno samevalo. /.../

B. PODKRAJŠEK

25. julij 1972

O bombardiranju iz zasebnih virov

Generalni sekretar OZN dr. Kurt Waldheim je izjavil sinoči na tiskovni konferenci, da je iz zasebnih virov dobil podatke o tem, da Američani bombardirajo jezove in nasipe v Severnem Vietnamu in s tem spravljajo v nevarnost civilno prebivalstvo. Ta njegova izjava je vzbudila seveda nejevoljo uradnih washingtonskih krogov.

25. julij 1972

13.000 turistov v Piranu in Portorožu

Na področju Pirana in Portoroža, največjega turističnega središča na slovenski obali, letuje trenutno okrog 13.000 turistov. Samo v hotelih biva 4.100 gostov ali za 10 odstotkov več kot v lanskem juliju. Več kot 83 odstotkov hotelskih gostov so tujci. V posameznih hotelih pa je še mogoče najti kakšno prazno posteljo, medtem ko so v drugih, na primer v Rivieri, oddali tudi zasilna ležišča.

25. julij 1972

Direkten telefon med dvema Berlinoma

Včeraj je začel delovati sistem, s pomočjo katerega lahko prebivalci Zahodnega Berlina direktno kličejo telefonske številke v Vzhodnem Berlinu in nasprotno. To je izjavil predstavnik zahodnonemškega ministrstva za PTT. Med Vzhodnim in Zahodnim Berlinom so vzpostavili 32 direktnih telefonskih zvez.

26. julij 1972

Več kot dva milijona televizorjev

Po najnovejšem sporočilu zveznega zavoda za statistiko je v Jugoslaviji konec lanskega leta okoli 3,5 milijona radijskih in več kot 2 milijona tv naročnikov. Na en radijski aparat pride zdaj 6 prebivalcev, na en TV sprejemnik pa 9,9. Med republikami in pokrajinami so velike razlike. Nad jugoslovanskim poprečjem so Slovenija, Hrvaška in Vojvodina, Srbija pa samo po številu tv naročnikov.

26. julij 1972

Pohorski zrak koristi

V dom Miloša Zidanška na Pohorju, last občinske zveze prijateljev mladine, pride v ponedeljek skupina 70 mariborskih šolarjev. Razveseljivo je, da so tako starši kot otroci ugotovili, da je na Pohorju vsekakor čistejši in bolj zdrav zrak kot v mestu in so otroci po tritedenskem letovanju rdečih ličk in ozdravljeni, če pridejo na pohorski zrak bolehni. V Zidanškovem domu letujejo otroci, ki jim plača oskrbo socialno zavarovanje, torej z zdravstveno indikacijo, vedno več pa je otrok samoplačnikov. Celodnevna oskrba v domu zveze prijateljev mladine Maribor stane 42 dinarjev, vštet je tudi vzgojitelj. Doslej je uživalo višinsko rekreacijo že 940 otrok, preteklo nedeljo pa je pripotovala na Pohorje skupina otrok iz Poreča, ki bodo ostali v domu do 15. avgusta tako kot njihovi mariborski vrstniki.

27. julij 1972

Še malo in promet bo stekel

Rekonstrukcija Glavnega trga - eden glavnih vzrokov za hudo gnečo ob prometnih konicah - lepo napreduje. Na severnem delu starega glavnega mostu - ki je bil skupaj s trgom deležen preureditve - že nekaj dni valjajo podlago, na katero bodo nanesli nekaj slojev asfalta. Dokončati je treba samo še vzhodni del Glavnega trga in promet bo spet normalno stekel. Avtomobilske gneče ob prometnih konicah bo vsekakor nekoliko manj ...

28. julij 1972

Letala JAT so polna

Letala JAT, ki vozijo na progah iz ZR Nemčije v Jugoslavijo in nazaj, so že več tednov polna do zadnjega mesta. Posebno se je povečalo število naših delavcev, zaposlenih v ZRN, ki potujejo zdaj v Jugoslavijo z letali. JAT in Lufthansa sta namreč uvedla 40-odstotni popust za te polete.

28. julij 1972

Plevel namesto rož

Že pol leta je od tega, ko je bilo dograjeno poslopje SDK v Svetozarevski ulici. Mirno lahko zapišemo, da smo Mariborčani ponosni na to zgradbo, nikakor pa ne na videz okolja. Res je, da so ob poslopju narejeni nekakšni betonski lončki, v katerih pa bi naj bile nasajene rože in ne trava in plevel, kot je to sedaj. Ali lastnik te moderne stavbe nima dovolj denarja, da s tem vsaj malo popravi slab videz okolja? B. B.

29. julij 1972

Čevljarske težave

Delavke obrata šivalnice mariborskega Lileta so bile 27. julija, ko so po kolektivnem dopustu spet prišle na delo, prijetno presenečene - v novi, rekonstruirani šivalnici jih je na vsakem delovnem mestu pričakal nageljček, čeprav sploh niso proslavljali dneva žena ali česa podobnega. Tudi slavnostni trak pred šivalnico je brez večjega pampa prerezala starejša delavka in v moderniziranem obratu se je začela proizvodnja, ki bo konec leta že dala 1.600 parov čevljev na dan - sedaj jih proizvedejo okrog 1.500 parov na dan. /.../ Nobena skrivnost ni, da so osebni dohodki v obutveni industriji daleč pod vsemi poprečji - lani so v Liletu znašali 1.450 din na zaposlenega: dvig že tako nizkih osebnih dohodkov jim onemogočajo zadnje hude podražitve surovin. /.../ N. S.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta