Pred 50 leti v Večeru: Na Visu 10.000 ljudi, več jih niso mogli prepeljati na otok

Pripravil Rok Kajzer
14.09.2024 05:30

Na zborovanju se je zbralo 10.000 ljudi, več jih niso mogli prepeljati na otok. Govoril je odposlanec predsednika republike Tita, sekretar izvršnega komiteja predsedstva CK ZKJ Stane Dolanc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
9. september 1974

Slavje na Visu

Pod zgodovinskim Titovim geslom Tujega nočemo - svojega ne damo, ki ga je izrekel na Visu, so včeraj na tem otoku sklenili dvodnevno praznovanje ob 30. obletnici bivanja tovariša Tita, vrhovnega štaba in CK KPJ na Visu. Na zborovanju se je zbralo 10.000 ljudi, več jih niso mogli prepeljati na otok. Govoril je odposlanec predsednika republike Tita, sekretar izvršnega komiteja predsedstva CK ZKJ Stane Dolanc. Predsedniku Titu so z zborovanja poslali brzojavko.

9. september 1974

Ford pomilostil Nixona

Predsednik ZDA Ford je na precejšnje presenečenje mnogih pomilostil bivšega predsednika Richarda Nixona "za vse prestopke, ki jih je storil" ves čas, kar je bil predsednik ZDA. Ford pravi, da Nixonu ne bi mogli zagotoviti popolne pravičnosti pred katerimkoli sodiščem v Ameriki in da sta Nixon in njegova družina dovolj trpela že doslej ter bodo trpeli tudi v prihodnje, ne glede na sklep o pomilostitvi. Še pred nekaj dnevi je Ford izjavljal, da ne bo sklepal o pomilostitvi, dokler ne bo opravljen sodni proces proti Nixonu. Ker je to včeraj vendarle storil, ocenjujejo člani kongresa njegovo potezo kot "osupljiv udarec".

10. september 1974

Čuvarji morja

"Vsi mi pripadniki jugoslovanske vojne mornarice se zavedamo, da smo na strateško zelo nevralgični točki sveta, kot je Sredozemlje, in to potrjujejo tudi dogodki zadnjih let na Bližnjem vzhodu in sedaj na Cipru.

Zaradi nenehnih dogajanj v vodah Sredozemlja so enote našega ladjevja nenehno v visoki stopnji borbene pripravljenosti. Pripravljeni smo, da vsak hip v sestavi oboroženih sil SFRJ izpolnimo nalogo pri obrambi naše obale. Pri tem velja poudariti, da nimamo nobenih pretenzij do nobene države. Toda čutimo za svojo dolžnost in pravico, da branimo našo deželo, če bi jo napadli, vsak meter morja, otoka in kopnega. /.../ Tako misli vsak naš starešina in mornar zdajšnje generacije na bojnih ladjah, tako bodo mislile tudi generacije, ki bodo prišle."

Admiral Ivo Purišič, poveljnik vojno pomorskega območja ob dnevu mornarice.

11. september 1974

Allendejeva smrt simbol revolucije

Natančno pred 12 meseci, 11. septembra lani, so ubili Salvadorja Allendeja. Smrt mu je prinesla nesmrtnost. Ob obletnici tragične smrti čilskega predsednika bo danes v Beogradu veliko zborovanje mladine, sinoči pa je bila posebna seja, na kateri je govoril član sekretariata predsedstva zvezne konference SZDL Aleksander Bakočević. "Vemo, da je vojaški udar v socialističnem Čilu delo združene akcije imperializma in domače reakcije. Vemo, da to ni le čilska in še manj le AIlendejeva osebna tragedija." Sinoči je v Beogradu govoril tudi član izvršnega komiteja socialistične stranke Čila Luis Heres. "Allendejeva smrt je postala simbol revolucije, ne le v Čilu in ne le v Latinski Ameriki. Čile ni poražen. Krogle, ki so zapisale nesmrtnost našega predsednika Allendeja, so sočasno označile začetek odpora čilskega ljudstva proti fašizmu."

11. september 1974

Bodoča vinska cesta?

V toplih jesenskih dneh se veliko nedeljskih obiskovalcev odpravi med idilične griče Slovenskih goric. Krajani skupnosti Šentilj in Kungota že lep čas tuhtajo, kako bi uredili mimo najvišjega hriba tega območja Brloge vinsko cesto. Pod kapelico Brloga na približno 400 m nadmorske višine je ljubljansko turistično gostinsko podjetje Putnk iz hleva preuredilo lično gostišče. Sedaj je sicer zaprto, vendar pa je že zametek bodoče vinske ceste. Seveda morajo najprej urediti cesto, razmišljajo pa tudi, da bi zemljišča oddali za gradnjo vikendov, ki bi bili enotni. (S.Š.-D.M.)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta