Pred 50 leti v Večeru: Največji rop v Sloveniji - odnesli 450.000 dinarjev

Pripravil Rok Kajzer
30.03.2024 05:30

Pred nekaj leti so na Trgu svobode v Mariboru stali trije prodajni kioski, ki pa žal niso popestrili sicer lepo urejenega trga, ampak so ga kazili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
25. marec 1974

Posvetovanje dopisnikov Večera

V soboto se je v prostorih uredništva Večera zbralo na posvet blizu 30 stalnih dopisnikov lista s Koroške, Pomurja, celjskega področja in od drugod. Na posvetovanju - z uredništva Večera so se ga udeležili Kristina Lovrenčičeva, Mirko Cepič in Branko Senica - so kritično pregledali delo v preteklem letu in začrtali smernice za delo v letu 1974. Dopisniki - med njimi so tudi taki, ki pri listu sodelujejo že več kot dvajset let! - so dali več koristnih predlogov, da bi bil Večer še bolj privlačen in zanimiv. Na posnetku: glavna urednica našega časnika tov. Lovrenčičeva sredi moške skupine tistih, ki se redno oglašajo z novicami.

25. marec 1974

Kanin odprt

Mitja Ribičič je slovesno odprl najdaljšo žičnico v Jugoslaviji - na Kaninu. V otvoritvenem govoru je ostro obsodil aspiracije italijanske vlade in poudaril, da smo ostanke starega sveta za vedno očistili z naše zemlje z žrtvami in krvjo naših ljudi v partizanskih planinah.

26. marec 1974

Kakšen bo Trg svobode?

Pred nekaj leti so na Trgu svobode v Mariboru stali trije prodajni kioski, ki pa žal niso popestrili sicer lepo urejenega trga, ampak so ga kazili. Urbanistična komisija pri svetu za komunalo je menila, da v mestnem središču ne bi postavljali kioskov, stare pa naj čim prej odstranijo. Tik ob promenadi na Partizanski cesti so stali kioski ČGP Delo, Povrtnine in tovarne mesnih izdelkov Košaki. Niti Delo niti Povrtnina se nista strinjala s tem, da bi njuna kioska odstranili, vendar je sodišče odločilo, da ju morajo. /.../ Za ta del mesta namreč velja poseben odlok o zazidalnem načrtu in ureditvi, ki poleg gostinskega vrta predvideva tudi spomenik NOB. V prodajalni Jeklotehne Železni mož, ki so jo že izpraznili, bo gostinsko podjetje Majolika do poletja uredilo sodoben bistro, podoben ljubljanskemu Kora baru, kjer si lahko gostje ogledajo vso pripravo jedi, preden jim jih postrežejo. /.../ S.Š.

26. marec 1974

TV prenos z Merkurja

Ameriška sonda Mariner 10, izstreljena pred petimi meseci, se je približala planetu Merkur na razdaljo 3,5 milijona kilometrov in poslala prve posnetke na Zemljo. Prvi "televizijski prenos" z Merkurja je bil le poskusno snemanje, glavno bo čez štiri dni, ko se bo sonda približala Merkurju do razdalje 660 km.

26. marec 1974

Roparji s pustnimi maskami

Po vsej državi iščejo napadalce, ki so v ljubljanski carinarnici oropali 450.000 dinarjev. Po plenu, ki so ga odnesli, je rop največji na območju UJV Ljub­ljana, bržkone pa tudi v vsej Sloveniji. Trije roparji, zakrinkani s pustnimi maskami, so napadli carinika Miodraga Petronijevića in carinico Vido Mirkič, ko sta hotela nesti iz carinarnice na Šmartinski cesti v Ljubljani denar v Pokopališko ulico, kjer je bila dražba avtomobilov. /.../ Roparji so napadli v hipu, ko sta Mirkičeva in Petronijević prišla po stopnicah in nosila v rokah zabojčka z denarjem. Planili so izza omar in tako silovito udarili Mirkičevo, da jo je vrglo skozi steklena vrata v dvorano carinar­nice. Drugi napadalec je zbil na tla Petronijevića, tako hudo je poškodovan, da ga skoraj ni več moč spoznati. Odvlekli so ga proti kleti, potem pa so roparji pobrali zabojčka z denarjem in izginili. /.../

28. marec 1974

Razstava o Maistru

Mariborska Visokošolska in študijska knjižnica je za stoletnico rojstva slovenskega generala in pesnika Rudolfa Maistra - Vojanova pripravila razstavo, ki naj osvetli življenje in delo tega zaslužnega moža. Pod naslovom "RUDOLF MAISTER-VOJANOV, SLOVENSKI GENERAL IN PES­NIK, 1894-1974" bodo razstavo odprli jutri v avli knjižnice, ob 11. uri dopoldne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta