Pred 50 leti v Večeru: Prve miličnice v Mariboru: "Sedaj nas še malce začudeno gledajo"

09.03.2024 05:00

S tremi sem imel napovedan zmenek. Prišli sta le dve, tretja pa se je nekaj izgovorila. Da ne bo nesporazum: zmenek je bil čisto uradne narave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera
4. marec 1974

Dekleta v modrem

S tremi sem imel napovedan zmenek. Prišli sta le dve, tretja pa se je nekaj izgovorila. Kaj hočemo, ženske ostanejo ženske - pa čeprav so miličnice. Da ne bo nesporazum: zmenek je bil čisto uradne narave. Od Marije (Fišer), Ljudmile (Karba) in Nade sem želel zvedeti, zakaj so se odločile za poklic, ki je bil pri nas še vse do nedavnega izključno moška zadeva. Februarja pa so tudi v Sloveniji prva dekleta oblekla miličniško uniformo. Kakšnih deset jih je v Ljubljani, ena v Kopru, tri miličnice pa imamo tudi v Mariboru. Ste jih že srečali na ulici ali pri opravljanju njihovega dela? Gotovo ste se ozrli za njimi. Ne le, ker so fejst punce, ampak tudi zato, ker so v uniformi. Kape se malce razlikujejo od tistih, ki jih imajo moški, namesto plaščev pa so dekleta dobila sivo-modre pelerine. Tudi ostali deli uniforme so malce bolj "šik", saj je osnutke zanje naredila neka ljubljanska modna kreatorka, in morda se prav zaradi teh drobnih modnih razločkov ljudje sprašujejo, kaj so pravzaprav ta dekleta. /.../ VOJKO BERCKO

4. marec 1974

Retrospektiva še privablja

Mariborsko umetnostno galerijo obišče ob nedeljah poprečno pet ljudi, včeraj pa jih je do enajste ure prišlo že 34, kar samo potrjuje veliko zanimanje za retrospektivno razstavo lani umrlega akad. slikarja Lajčija Pandurja. Razstavo so podaljšali do 10. marca. ogledalo pa si jo je že okrog 5900 ljudi. Pandurjeva slikarska izpovednost, ujeta v okvir prekmurskih domačij in tamkajšnjega življenja, privablja občinstvo vseh starosti. /.../ Mnogi so si ogledali razstavo dvakrat ali celo trikrat. -jš-

4. marec 1974

Zdaj pa le, smučarji!

Sneg, ki je zapadel v soboto (v Mariboru 3 cm, na Pohorju 25), je privabil na smučišča na tisoče smučarjev. Pohorska vzpenjača je prepeljala trikrat več potnikov kot teden poprej. V soboto je bilo v obe smeri blizu 1.500 potnikov, v nedeljo še več. Vlečnice je uporabilo v soboto 6496 smučarjev, včeraj so prodali skoraj sedem tisoč kart. G.J., J.J.

4. marec 1974

Najhujša nesreča - 345 mrtvih

V Ermenonvillskem gozdu, kakih 50 km od Pariza, so našli sinoči del črne škatle, ki beleži vse podatke o poletu letala in domnevajo, da bodo sedaj kaj več izvedeli, zakaj se je včeraj ponesrečilo turško potniško letalo DC 10. Nesreča je terjala življenja vseh 345 potnikov in članov posadke. Pripetila se je ob 12.30 in je najhujša letalska nesreča vseh časov. /.../ Letalo DC 10 je letelo na redni progi Carigrad - Pariz - London.

5. marec 1974

Gostišče z "obešeno" kuhinjo

Priljubljena mariborska izletniška točka je že skoraj stoletje in pol nekdanje gostišče pri Kličku, ki posluje že nekaj let pod upravo Restavracije Center kot Gostišče pri treh ribnikih. Kulturno zaščitena stavba, nad katero drži roko mariborski zavod za spomeniško varstvo, pa bo kmalu dobila - kot so nam povedali - nekakšen "izzidek". Restavracija Center sc je namreč odločila povečati kuhinjo v tem gostišču, kar pa bo napravljeno na zares zanimiv način. Višji gradbeni tehnik Jože Požauko je v sporazumu z zavodom napravil načrt za "obešeno" kuhinjo na severni strani gostišča v prvem nadstropju, ki bo podaljšek dosedanje premajhne kuhinje. /.../ B. PODKRAJŠEK

9. marec 1974

Mladi ženam borkam

Po vsej Sloveniji so v delovnih organizacijah, šolah in KS proslavili 8. marec - dan žena. /.../ Mariborski mladinci so v mladinskem klubu priredili sinoči proslavo skupini žena - bork, o kateri naš sodelavec poroča takole: V oči so jim stopile solze - najprej prvi, drugi, zatem tretji in četrti ženi ... Morda zaradi veselja, ker niso pozabljene, morda pa tudi zavoljo lega, ker so jih s petjem in recitacijami ganili mladi. /.../ D.Š.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta