Priporočamo ogled: Tudi miši gredo v nebesa

Matic Majcen Matic Majcen
12.03.2022 04:30

Nedelja, ob 17. uri, Lutkovno gledališče Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz filma Tudi miši gredo v nebesa.
Društvo za oživljanje zgodbe 2 Koluta

V Lutkovnem gledališču so v sklopu Filmskih nedelj že dodobra ogreli filmske projektorje, zato se mariborske premiere filmov nizajo s polno paro. Jutri bodo v sklopu abonmaja Zoetrop za otroke in družino premierno predvajali češki animirani film Tudi miši gredo v nebesa, ki nosi starostno oznako 6+ in je sinhroniziran v slovenščino.

Film Miši gredo v nebesa je nastal po istoimenski otroški knjigi pisateljice Ive Procházkove, ki je v izdaji založbe Miš leta 2019 izšla tudi v slovenščini. Češka avtorica je znana po tem, da se v svojih delih pogosto dotika težjih tem, s katerimi se srečujejo otroci in mladostniki. Na ta način je nastala tudi ta zgodba, saj je želela lasten strah pred smrtjo, ki ga je izkusila v otroštvu, na ustvarjalen in bolj prijazen način približati mlajšemu občinstvu.

V filmu spremljamo zgodbo o pogumni miški Hopki in nekoliko bolj plahemu lisjaku Beloprscu, ki se po nesrečnem pripetljaju nenadoma znajdeta v živalskih nebesih. V novi situaciji morata hočeš nočeš potlačiti svoje naravne nagone ter združiti moči v novem, neznanem okolju. Sledijo številne nepričakovane dogodivščine in prigode, prav na ta način pa ustvarjalci otrokom predstavljajo teme upanja, iskanja ljubezni, poguma, preseganja predsodkov in celjenja starih ran.

Film je ustvaril večkrat nagrajeni animatorski tandem, ki ga sestavljata Denisa Grimmová in Jan Bubeníček. "Pri tej zgodbi mi je všeč, da govori o težavah, s katerimi se spopadajo vsi otroci, denimo o strahu," je o filmu v najavi povedala Grimmová. "Otroci občutijo strah različno močno, a nihče se mu ne more izogniti. Pogosto sta tudi smrt in prijateljstvo temi, s katerima se srečamo že zelo zgodaj. Še ena pomembna tema so predsodki. Miška je vedno mislila, da so lisice hudobne in da se nikoli z nobeno ne bi mogla spoprijateljiti. Toda v tem vzporednem nebeškem svetu, v katerem se živali ne morejo več jesti med sabo in kjer so osvobojene svojih naravnih nagonov, miška odkrije, da ima z lisjakom veliko skupnega, da so obema všeč iste stvari in da podobno razmišljata. Film govori o tem, da je včasih treba pretresti ustaljeni red, pa naj bo naravni ali ne."

O tem, koliko truda je šlo v film, najbolje priča podatek, da so ga skupno ustvarjali kar šest let, od tega so za snemanje porabili 14 mesecev. Zanj so izdelali približno 80 kulis in več kot 100 lutk. Poleg omenjenega tandema ga je skupno ustvarjalo osem animatorjev na več lokacijah po Evropi. Tudi miši gredo v nebesa je zato največja produkcija stop animacije v zgodovini češkega filma. In če pomislimo, da gre za državo z izjemno bogato tradicijo animiranega filma, potem to samo zase govori, za kako odmeven celovečerec gre. Omenimo še, da bo slovenski disitributer Društvo 2 koluta na temo filma Tudi miši gredo v nebesa na njihovi spletni strani v kratkem pripravil tudi pedagoško gradivo, da se bodo lahko učitelji/ce o obravnavanih temah z otroci o filmu lažje pogovarjali tudi po kasnejših šolskih projekcijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta