So prizorišča olimpijskih iger sploh še v uporabi?

Olimpijske igre so velika športna prireditev, ki zahteva obsežne infrastrukturne projekte, vključno z izgradnjo različnih stadionov in drugih športnih objektov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Atenski stadion na olimpijskih igrah leta 1896
Profimedia

Gradnja tekmovalnih prizorišč je v primeru nekaterih športov lahko zelo zahtevna. Za kajak po divjih vodah potrebujemo denimo lažne brzice in skale, za smučarske skoke hrib in skakalnico, za odbojko na mivki pa tono peska. Organizatorji morajo poskrbeti tudi za to, da si bo lahko tekmovanje ogledala množica navijačev, ter zagotoviti tehnologijo za njegovo izvedbo. Dan Andrews, nekdanji premier avstralske zvezne države Viktorije, je leta 2023 dejal, da je lahko organizacija športnih dogodkov zelo draga. Olimpijske igre v Tokiu naj bi bile stale 23 milijard avstralskih dolarjev. Večina tega denarja je bilo porabljenega za izgradnjo športne infrastrukture. V poročilu Mednarodnega olimpijskega odbora iz leta 2022 piše, da je 85 odstotkov stadionov ter drugih športnih objektov in prizorišč, ki so bili zgrajeni za olimpijske igre, danes še vedno v uporabi. Vprašanje se torej glasi, v kakšne namene jih uporabljajo danes, ali so bili na novo zgrajeni in kaj se je zgodilo s 15 odstotki objektov, ki niso več v uporabi.

Zapuščeni Stadion Alonzo Herndon v Atlanti. Zgrajen sicer že leta 1948, prenovili, razširili in uporabljali pa so ga za tekme v hokeju na travi na OI v Atlanti leta 1996.
Sheednomics

Stadioni

Marmorni Stadion Panathenaic so zgradili za prve olimpijske igre v Atenah leta 1896. Ponovno so ga uporabili med olimpijskimi igrami leta 2004, ko so na njem tekmovali v lokostrelstvu, pozneje pa je služil tudi kot ciljna arena za maraton. Danes je priljubljena turistična točka, v zadnjih letih pa so na njem priredili tudi več koncertov in modnih revij.

Stadion Francis Olympic Field v St. Louisu v ZDA je bil osrednje prizorišče tamkajšnjih poletnih olimpijskih iger leta 1904. Je najstarejši olimpijski stadion, na katerem še danes nenehno potekajo uradne športne prireditve. Večkrat so ga renovirali, na njem pa vsak dan trenirajo in tekmujejo člani atletske in nogometne ekipe Univerze v Washingtonu.

Na mnogih olimpijskih stadionih še danes potekajo lokalna, državna in mednarodna športna tekmovanja, denimo v atletiki in nogometu, ter tudi veliki koncerti in razne predstave. Olimpijski stadion v Rimu, ki so ga tam zgradili pred poletnimi olimpijskimi igrami leta 1960, je domači stadion italijanske državne ragbi reprezentance ter tudi nogometnih klubov Rome in Lazia. Na njem so leta 1990 izvedli tekme v okviru svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga organizira Fifa, tekme lige prvakov v organizaciji Uefe in mnoge druge športne prireditve.

Nacionalni vodni center v Pekingu med pripravami na zimske olimpijske igre leta 2022. Priredili so ga za tekme v curlingu.
Profimedia

Stadion Fisht v ruskem Sočiju je leta 2014 gostil zimske olimpijske in paraolimpijske igre. Leta 2018 so na njem odigrali tekme v okviru svetovnega prvenstva v nogometu, tudi tekmo med Avstralijo in Perujem, zdaj pa je to domači stadion nogometnega kluba PFC Soči.

Mesta, ki so gostila več olimpijskih iger, so običajno vedno uporabila obstoječe športne objekte, ki so jih prej prenovili ali nadgradili. V Tokiu so leta 2021 ponovno uporabili denimo že leta 1964 zgrajena športna prizorišča, kot sta na primer športni kompleks Tokyo Metropolitan Gymnasium in dvorana Nippon Budokan. Stadiona Memorial Coliseum in Rose Bowl v Los Angelesu sta bila že prizorišči olimpijskih iger leta 1932 in 1984 in bosta to znova leta 2028.

Druga športna prizorišča

Mesta olimpijska športna prizorišča po koncu olimpijskih iger prav tako namenjajo za športne in druge dogodke. Mnoga obstoječa prizorišča, kot so smučarske proge, jezera (jezero Bnayoles, kjer so na poletnih olimpijskih igrah v Barceloni potekala tekmovanja v veslanju) in teniška igrišča (Wimbledon v Londonu, kjer so v okviru poletnih olimpijskih iger izvedli dvoboje v tenisu), so gostila tekmovanja v omenjenih športih že pred olimpijskimi igrami in nato tudi po njih.

Druga športna prizorišča so bila ponovno uporabljena na različne načine. Stadion ter dvorani za drsanje in hokej v St. Moritzu so danes del zasebne rezidence. Olimpijsko vas, zgrajeno za zimske olimpijske igre, ki so leta 1980 potekale v Lake Placidu v ZDA, so spremenili v zvezni zapor.

Olimpijska vas za OI v Lake Placidu leta 1980. Že ko so jo gradili, so vedeli, da bo iz nje nastal zapor, in ta deluje še danes.
Lakeplacid.com

Znameniti športni kompleks Vodna kocka v Pekingu, kjer so med poletnimi olimpijskimi igrami 2008 bila tekmovanja v plavanju, skokih in vaterpolu, je danes priljubljen vodni park.

Olimpijska infrastruktura, ki ni več v uporabi

Nekatera olimpijska prizorišča, na primer smučišče Mt. Eniwa, kjer so leta 1972 v okviru zimskih olimpijskih iger v Saporu potekala tekmovanja v alpskem smučanju, ter arena za odbojko na mivki Copacabana, ki so jo zgradili pred poletnimi olimpijskimi igrami leta 2016 v Riu de Janeiru, so bila le začasna in so jih v skladu z načrti po koncu iger odstranili.

Mnoga olimpijska športna prizorišča so bodisi obnovili bodisi preuredili. Druga so na žalost iz različnih razlogov propadla. Steza za bob in sankanje na planini Trebević nad Sarajevom, ki so jo zgradili za zimske olimpijske igre leta 1984, je bila uničena med vojno v Bosni (1992-1995) in je niso popravili. Povsem je zaraščena z rastlinjem in popisana z grafiti.

Ostanek OI leta 1984 v Sarajevu - bob steza na planini Trebević. Zadnji udarec temu prizorišču je zadala vojna.
Profimedia

V zelo slabem stanju in porisan z grafiti je tudi Stadion Alonzo Herndon, na katerem so izvedli tekme v hokeju na travi na poletnih olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti. Večji del olimpijskega kompleksa Helliniko v Atenah (softbal, kanu/kajak, hokej, košarka, bejzbol), zgrajenega za poletne olimpijske igre leta 2004, je zaprt ali pa so ga podrli zaradi slabega načrtovanja ter političnih, gospodarskih in administrativnih pretresov.

Avstralija

In kakšno je stanje avstralske olimpijske infrastrukture? Pravijo, da zelo dobro. Večina športnih objektov, zgrajenih za poletne olimpijske igre leta 1956 v Melbournu, kot sta denimo Melbourne Cricket Ground (atletika, hokej na travi, otvoritvena in zaključna slovesnost) ter Exhibition Building (košarka, dvigovanje uteži, vrestling, moderni peteroboj), je še vedno stalno v uporabi. Le v melbournskem olimpijskem parku Velodrome (kolesarjenje) in na strelišču Merritt Rifle Range ne prirejajo več športnih tekmovanj. V prvem deluje medicinski center, na drugem pa so zgradili stanovanjski kompleks.

Športni objekti, ki so jih zgradili za poletne olimpijske igre leta 2000 v Sydneyju, kot sta na primer mednarodni sydneyjski vodni center (plavanje, skoki v vodo, vaterpolo) in Stadion Pentrith Whitewater (kanu, kajak), so še vedno med najbolj priljubljenimi lokacijami za športne prireditve v Avstraliji. Tedanja olimpijska vas je zdaj del predmestja Newingtona. Nekatera začasna prizorišča, kot je arena za odbojko na mivki na plaži Bondi, so po koncu iger odstranili. Dvorana Sydney Entertainment Centre (odbojka) je edini nezačasni športni objekt, ki se ne uporablja več. Leta 2016 so jo podrli v okviru prenove pristanišča Darling Harbour.

Leta 2032 bo Avstralija znova gostila poletne olimpijske igre. Tokrat bodo potekale v Brisbanu. Organizatorji že snujejo načrte, saj bi radi poskrbeli, da bo olimpijska infrastruktura stroškovno učinkovita in da jo bodo lahko lokalni prebivalci (in vsi drugi) po koncu iger uporabljali še vrsto let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta