Alpinizem: Pokorili so si zimski K2

ZUR
17.01.2021 16:45
Nepalske šerpe so združili svoje izkušnje in ob prepevanju himne kot prvi na svetu pozimi osvojili vrh druge najvišje gore.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od šerp na vrhu K2 Foto: EPA
EPA

Skupini desetih nepalskih šerp je kot prvi v zgodovini uspel zimski vzpon na drugi najvišji vrh sveta. K2 oziroma 8611 metrov visoka divja gora, le slabih dvesto metrov nižja od Mount Everesta, je bila namreč še zadnji pozimi neosvojen osemtisočak, a velja med vsemi 14 gorami z višino nad 8000 metrov pozimi za najzahtevnejšo. Nepalski alpinist Nirmal Purja, član uspešne odprave, je ob tem povedal, da so izkoristili dobre vremenske pogoje v Abruzzijevi smeri in pri -40 stopinjah Celzija, rahlem vetru in kasneje soncu v soboto ob enih zjutraj po krajevnem času zapustili četrti višinski tabor ter se s 7800 metrov odpravili proti vrhu, ki so ga osvojili ob 17. uri. Podoben cilj je imelo to zimo že več deset plezalcev, a jim ni uspelo. Na K2 sta leta 1954 po Abruzzijevi smeri prva priplezala italijanska alpinista Lino Lacedelli in Achille Compagnoni.{infobox-quote_full}150613{/infobox-quote_full}

Skupina nepalskih šerp je pred tem sodelovala pri treh tujih odpravah, a so se kasneje zbrali v eni in dosegli zgodovinski dosežek v imenu Nepala. Deset metrov pred vrhom so se ustavili in nanj stopili skupaj ob petju nepalske himne. To je izjemen dosežek nepalskega alpinizma, saj so osemtisočake do zdaj osvajali zahodni plezalci, ki pa so se pri svojih vzponih vedno močno zanašali na pomoč in izkušnje nepalskih šerp.

"Kakšna pot! Ponižno lahko sporočim, da smo kot ekipa v ekstremnih zimskih razmerah osvojili veličastni K2. Želeli smo narediti nemogoče in v čast nam je, da lahko ta trenutek delimo ne samo z nepalskimi plezalci, temveč s plezalci po vsem svetu," je še povedal Nirmal Purja, znan po osvojitvi vseh 14 osemtisočakov v samo šestih mesecih. "Ponosni smo, da smo bili del zgodovine in dokazali, da lahko sodelovanje, timsko delo in pozitiven odnos premaknejo meje tega, kar se nam zdi nemogoče." Od prvega poskusa v zimski sezoni 1987/88 je bilo na K2 pozimi že veliko odprav, a nobena ni prišla višje kot do 7650 metrov.

Novice o uspehu nepalske skupine so na družbenih omrežjih takoj požele veliko čestitk in veselja med nepalskimi alpinisti, na katere tuje plezalne ekipe ob svojih uspehih pogosto pozabijo. Šerpe so danes namreč veliko več kot višinski nosači, kot so jih zahodnjaki radi opisovali. "Nepalci že desetletja tujcem pomagajo doseči vrhove Himalaje, vendar nismo dobili priznanja, ki si ga zaslužimo," je za tiskovno agencijo AFP povedal Kami Rita, ki se je na Everest povzpel kar 24-krat. Leta 1987 ga je osvojil tudi pozimi in celo brez kisika, vendar njegov uspeh ni uradno priznan, ker naj bi svojo odpravo začel jeseni. "Čudovito je, da se je na K2 deset Nepalcev zapisalo v zgodovino in ob tem pokazalo svojo moč in pogum."

Španski alpinist, 49-letni Sergi Mingote, ki je medtem sodeloval z drugo ekipo, je med spuščanjem pretekli teden zdrsnil in po padcu umrl. Izkušeni alpinist je preplezal že sedem osemtisočakov, vključno z Everestom. Poskušal se je povzpeti na K2 brez dodatnega kisika, a se je pri tem močno utrudil in moral odpravo prekiniti. K2 je ime divja gora nadel ameriški alpinist George Bell po svojem poskusu leta 1953, ko je dejal: "To je divja gora, ki vas poskuša ubiti." Prav pozimi divja gora z vetrovi do 200 kilometrov na uro in temperaturo pod -60 stopinj Celzija upraviči svoje ime. Med najtežavnejšimi deli je razvpito ozko grlo, kjer je leta 2008 zaradi plazov umrlo enajst alpinistov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta