(AVDIO) Podkast Večer v živo z Nastjo Mulej: "Ko iz problema nastane priložnost"

Maja Furman
14.01.2021 14:25
Maja Furman se je pogovarjala z Nastjo Mulej.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Z edino licencirano trenerko razmišljanja po metodah dr. Edwarda de Bona pri nas, mag. Nastjo Mulej, smo se pogovarjali, zakaj je pomembno, da razmišljamo lahkotno, enostavno in učinkovito in kako se naučimo tovrstnega razmišljanja. Izvedeli boste tudi, kako izstopimo iz okvirjev težkega in zapletena razmišljanja, in kako takšen premik v razmišljanju vpliva na naše življenje.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Nastja, dobrodošli. Smo v precej dinamičnem obdobju, kar se družbenih razmer tiče …

"Tako je. Smo v situacijah, ki našim možganom niso blizu. Strokovnjaki s področja razmišljanja imamo zato precej dela, saj pomagamo ljudem pri prožnosti, prilagodljivosti, kreativnosti, iznajdljivosti, pomagamo jim pri vzpostavljanju notranjega ravnovesja in miru."

Ste edina licencirana trenerka razmišljanja po metodah dr. Edwarda de Bona pri nas. Povejte nam, kdo je bil ta znanstvenik, ki vas je tako prevzel, navdušil in sklepam, da tudi spremenil vaše življenje?

"Priznati moram, da sem se »našla« šele, ko sem odkrila dr. Edwarda de Bona. Od malega sem ves čas iskala kreativnost, pridobila štiri diplome, prepotovala veliko držav, imela veliko različnih služb, vendar se kljub vsemu nisem počutila izpolnjeno. Nisem imela občutka, da dosegam največ, kolikor lahko, niti nisem imela občutka, da dajem toliko, kot bi v resnici lahko dala. Tako sem se počutila, dokler nisem odkrila (preko de Bona), da je pomembno, kako usmerjamo svoje misli in v naslednjem koraku, kako komuniciramo, kako se obnašamo. Vse se začne pri tem, kako pri sebi sistematično, celovito in osredotočeno raziščem zadeve in šele potem, ko premislim vse skupaj, lažje dajem sodelavcem navodila, lažje zasledujem cilje in lažje pomagam sebi in drugim izpolnjevati svoje poslanstvo."

Ste specialistka za reševaje težav po de Bonovih metodah. Ste trenerka razmišljanja. Zakaj bi se morali naučiti razmišljati, saj je to vendarle primarna in najbolj naravna danost?

"Tudi dihanje je naravno in prirojeno, a nas v nekem trenutku spomnijo, da dihamo plitko, prehitro in premalo zavestno, zaradi česar se ne počutimo dobro. Od malega se dogaja neke vrste razmišljanje, ki je večinoma odzivanje na situacije. Naši možgani, ki ves čas ustvarjajo vzorce, se želijo na ustaljen način odzivati na stabilno situacijo. Naučili so se, kako so delovali včeraj in enako želijo delovati tudi jutri, kar je sicer učinkovito v zelo stabilnem svetu oziroma okolju, kakršen je bil v času pračloveka in plemenske skupnosti, v srednjem veku, kjer si se na primer rodil kot sin mlinarja in umrl kot mlinar itd. V današnjem svetu nenehnih sprememb, pa naša naravna sposobnost razmišljanja žal ne zadošča več. Ne moremo se samo odzivati na situacije, kar sprva običajno naredimo nepremišljeno, čustveno, previdno ali zmedeno, s čimer lahko pokvarimo odnos v skupini oziroma v organizaciji, še predno smo sploh naredili prvi korak. Zaradi tega pogosto rešujemo odnose, namesto da bi reševali situacije. Ravno zaradi naštetega se izplača naučiti se voditi lastne misli s pomočjo posameznih orodij razmišljanja, ki ji je zelo veliko. De Bono je namreč zelo plodovit avtor. Rada se pošalim in rečem, da tako, kot so botaniki razvili botanični sistem za vsako rožico, tako je de Bono postavil mentalni sistem za vsako vrsto misli in za vsako vrsto kognitivnega procesa."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta