(LIMONADA) Fejmič Borči je pokvaril film: Zakaj Predsednik republike ne sme biti Teta Justi

21.10.2021 06:00
"Gospod predsednik, pimpek se vam vidi," je butnil vame komentar, ki ga je nekdo napisal ob fotografiji Boruta Pahorja v oprijeti tekaški opravi na predsednikovem instagram zidu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če vas zaradi vrednotnega razkroja družbe stiska tesnoba, se boste ob branju komentarjev na predsednikovem Instagram zidu počutili kot na robu prepada.
Rene Gomolj

 Namuznil sem se, nato pa se opomnil, da sem to prebral na zidu predsednika republike. Instagram profil, ki ga bo Unesco verjetno nekoč zaščitil kot del nematerialne dediščine slovenskega naroda, je bizarna manifestacija vsega, kar je s to družbo narobe. Od povsem razpuščene, sesute ravni spoštljive komunikacije do straniščnih šal, osebnih žaljivk, kritik političnega dela, videza, primitivnih komentarjev na osebni ravni, psovk, celo kak mali oglas za semenski krompir se najde med njimi. Tukaj pa je tudi politik, ki daje vtis, da je influencer raje virtualno kot v živo. Vsak lahko zapiše kar koli in to potem tam ostane za zmeraj.

Cenzure v demokraciji ni, hkrati demokracija tudi ni svinjak, v katerem lahko vsak v vsakogar vrže kar koli mu pade na pamet. Če se zaradi vzdušja v vrednotno vse bolj razkrojeni družbi počutite tesnobne, se boste ob branju komentarjev na predsednikovem instazidu počutili na robu prepada. Oceno, ali si med enim drugim protestom res želite gledati hollywoodsko nasmejanega predsednika republike v športni opremi, pa prepuščam vam. Vsebina profilov je seveda stvar njihovih lastnikov, a vendarle ne gre za običajen zid. Če iščete odgovore, jih tam ne boste našli.

Morda pa vam bo malo bolj jasno, zakaj kak športnik z izjemno lahkotnostjo da zasebni zabavi prednost pred predsedniškim sprejemom. Ker je razvrednotenost samoumevna. Ker lahko predsednika državljani v katerem koli delu dneva tikajo - kljub nepisanemu pravilu, da se to na družbenih omrežjih sme -, ga kličejo Borči, mu pišejo, da je seksi, in ob fotografijah teka delijo nasvete tipa "Eno lajno belga pa si na 1:45. Maš to, Borči!". Da je le všečkov dovolj in število sledilcev raste. Korak stran od reklam za beljenje zob, protiglivična sredstva in oglasov "Pohotne mlade mamice čakajo na vas". Ne želim si predsednika, ki bi se ga moral bati, želim pa si več naravne, neprisiljene spoštljivosti. Nočem, da je predsednik "moj prijatelj Borči", temveč kompas in skala, na katero se lahko v trenutku državljanske šibkosti oprem. Če lahko predsedniku brez posledic zabrusimo kar koli, kaj lahko potem naredimo drug drugemu? Če ljudem daš možnost, na plan potegniti najslabše v sebi, bodo to storili. Predsednik republike ni Teta Justi. Ni "fejmič".

In potem je tukaj še zdrs z 007. Bondomanija se je s premiero Ni čas za smrt razmahnila po državi, pa je nekje vmes predsednik na svojem zidu razkril, kako se film konča. Avč. Medtem ko razprava o planinskem kodeksu še teče, je nepisani kinofilski kodeks dokončno zlomljen. Svojim 129 tisoč sledilcem - številka, ob kateri instamodeli, estradniki, vizažisti in lifestyle svetovalci zelenijo od zavisti -, je Borut Pahor pripravil "spoiler leta". Predsednik si je privoščil filmski večer. In ker ga lahko spremljamo celo med sušenjem paprik in pri drugih prijetnih opravilih, je s sledilci delil tudi svoj kino utrinek. Dobro se je založil s pokovko, se zakril z masko in kapo s senčnikom ter se podal novi bondiadi naproti.

Film ga je očitno precej posrkal vase in napeljal do zapisa, ki bi ga raje obdržal zase. Jeza zaradi "spoilerja", kot v filmskem žargonu pravijo razkritim filmskim razpletom, je na njegovem zidu brezmejna. "Ko maš kolege, ki so šli v kino gledat in ne povejo nič, pol ti pa g. Predsednik spoila film... ata, to je šlo predaleč," je eden jeznih komentarjev. Matej Špehar, strokovnjak za družbena omrežja, je ob tem na svojem FB-zidu zapisal: "Ko misliš, da je fajn, da je model na instagramu, ker tam pa res ne more neke škode narest, tudi tu preseže sam sebe." In še: "Decembra lahko pričakujemo, da bo na IG zapisal še, kdo je v resnici Božiček/Dedek Mraz." Tisti "Spoiler Alert" je predsednik na začetek svoje objave žal dodal prepozno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta