Nasina misija na Marsu in robotski predhodnik človeške odprave

Urban Červek
28.02.2021 19:00
Ni skrivnost, da želi ameriška vesoljska agencija Nasa na Mars kmalu poslati človeško posadko. Vloga robotskega vozila Perseverance je pri tem ključna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vozilo Perseverance med izdelavo v laboratoriju Nase
Nasa

Pred dnevi je Nasa objavila razburljiv video posnetek pristanka vozila Perseverance na Marsu, tako imenovanih sedem minut groze od začetka pristajalnih manevrov do pristanka. Na posnetku je videti odprtje padala, ki je zmanjšalo hitrost vozila, in na koncu tudi spust vozila po vrveh s pomočjo tako imenovanega nebesnega žerjava (sky crane), ki je s svojimi raketnimi motorji upočasnilo zadnji del poti, spustilo vozilo na površino in se nato na varni razdalji samouničilo.

S spektakularnim manevrom se je začela dolga, po načrtih kar dve leti trajajoča misija vozila Perserverance na Marsu, ki je zasnovana okoli glavnega motiva, to je priprave misije na Mars s človeško posadko.

Posnetek procesa spuščanja vozila Perseverance z vrvmi na površje Marsa
Nasa

"Misija bo na več načinov pomagala tlakovati pot človeški posadki na Mars in demonstrirala uporabo tehnologij, ki bodo pri tem uporabljene. Med njimi je metoda proizvodnje kisika iz Marsove atmosfere, identifikacija drugih virov (kot je površinska voda), izboljšanje tehnologije pristanka in analiza vremena ter drugih okoljskih pogojev, ki bi lahko vplivali na astronavte, ki bodo v prihodnje živeli in delali na Marsu," so v predstavitvi misije zapisali pri Nasi.

Posebnost pristajalnega manevra (glej infografiko) je tudi ta, da je sonda v realnem času, med samim spustom, z uporabo radarja analizirala površino planeta pod sabo, primerjala podatke s shranjenimi podatki o površini (zemljevidi) in sproti iskala najboljši možni kraj za pristanek, da bi preprečila zaplete pri gibanju vozila na tleh. Z manevri med letom je tako v zgolj nekaj minutah pristajalnega procesa iskala in se hkrati usmerila na najugodnejše mesto za pristanek. Posnetek tudi prvič doslej pokaže manever spusta vozila z vrvmi iz "nebesnega žerjava", čeprav so ta način že uporabili pri spustu sorodnega vozila Curiosity leta 2012 (ki še vedno deluje na površju Marsa).

Videoposnetek, dolg tri minute in 25 sekund, prikazuje celoten proces pristajanja, ki ga je posnelo več kamer, potem ko je rover vstopil v atmosfero rdečega planeta. "To je prvič, da nam je uspelo ujeti dogodek, kot je pristanek na Marsu," je dejal Michael Watkins, direktor Nasinega laboratorija za reaktivni pogon, kjer je bil rover izdelan. "Te slike in videoposnetki so tisto, o čemer smo sanjali že leta," je dodal Allen Chen, ki je bil odgovoren za pristanek. Kot je dodal, bodo s pomočjo posnetka Nasine ekipe lahko bolje razumele, kaj se dogaja med takim pristankom.

Pristanek je potekal samodejno, brez navodil z Zemlje. Sta pa postopek pristajanja spremljali dve Nasini plovili, ki krožita okoli Marsa, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) in Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN), in podatke nato posredovali na Zemljo.

Panoramski posnetek kraterja Jezero, ki ga je naredilo vozilo Perseverance kmalu po pristanku
Nasa/jpl-caltech Handout

Čeprav Američani krater Jezero, kjer je pristalo vozilo Perseverance, izgovarjajo "džezero", je krater nam bolj domače Jezero, saj je poimenovan po istoimenskem kraju v Bosni in Hercegovini. Jezero je udarni krater s premerom približno 49 kilometrov, za astronome pa je zanimiv zato, ker vsebuje glinaste usedline, odložene v obliki pahljačaste rečne delte - domnevajo torej, da je tam v preteklosti bilo z vodo napolnjeno jezero, v katerega so se stekale reke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta