Po ulicah brez majic in v kopalkah: V Dubrovniku tako vroče, da turisti kršijo vsa pravila

A.L.
25.06.2019 16:41

Temperature okoli 40 stopinj so možne v Franciji in Španiji, pri nas takšne vročine ni pričakovati, saj bomo bolj na obrobju vročinskega vala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vročinski val, ki bo v prihodnjih dneh dosegel vrh tudi pri nas, nekaj nevšečnosti povzroča tudi na sosednjem Hrvaškem. V Dubrovniku so se v teh dneh temperature dvignile nad 30 stopinj Celzija, vroče bo tudi v prihodnjih dneh. Turisti, ki se te dni mudijo v Dubrovniku zato po ulicah hodijo pomanjkljivo oblečeni, moški slačijo majice, ženske se sprehajajo v kopalkah, poročajo hrvaški mediji.
"Polivajo se z vodo, sredi ulic sedijo na tleh in se hladijo v senci," poročajo mediji, ki dodajajo, da se za visoke kazni, ki sicer v Dubrovniku veljajo za vse, ki se pomanjkljivo oblačijo, ne zmenijo. In enako velja za tiste, ki kazni pišejo. V ekstremnih vremenskih razmerah, kot veljajo te dni, so pravila oblačenja v Dubrovniku nekoliko drugačna. 

Vroče tudi pri nas

Kot je danes poročal STA, je z današnjim dnem na nekaterih območjih po državi začela veljati velika požarna ogroženost naravnega okolja, ki jo je v ponedeljek razglasila Uprava RS za zaščito in reševanje. Od danes naprej je v naravnem okolju tako med drugim prepovedano kuriti in požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, je zapisano na spletni strani uprave.
V četrtek in petek se temperature tako lahko dvignejo do 35, na Primorskem celo do 37 stopinj Celzija, je včeraj pojasnil dežurni meteorolog Blaž Šter z Agencije RS za okolje (Arso). Uprava za zaščito in reševanje je že razglasila veliko požarno ogroženost za nekatera območja po državi.
Temperature okoli 40 stopinj so možne v Franciji in Španiji, pri nas takšne vročine ni pričakovati, saj bomo bolj na obrobju vročinskega vala, je za STA pojasnil Šter. "Pričakujemo, da se bo v sredo temperatura najprej dvignila do okoli 33 stopinj Celzija, v petek pa bo v notranjosti po nižinah okoli 35 stopinj.
"V noči na petek nas bo oplazila manjša vremenska motnja in nekoliko se bo osvežilo, tako da bo samo 30 do 32 stopinj," je pojasnil Šter, a opozoril, da bo vseeno bolj vroče na Primorskem, kjer bo vročina vztrajala do konca tedna.
Po podatkih Arsa zaenkrat kaže, da bo teden minil brez padavin, kakšne plohe so možne v četrtek zvečer, ko med vremensko motnjo lahko nastanejo manjše krajevne nevihte. Na Arsu tako ob teh visokih temperaturah priporočajo, da naj se gibanje na prostem omeji na jutranje in večerne ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta