SpaceX ni spaček

03.03.2019 17:09

Zasebno podjete SpaceX pripravlja polete v vesolje v sodelovanju z Naso, da bi se tako ZDA znebile odvisnosti od Rusije pri potovanjih na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasin posnetek včerajšnjega pristanka in priključitve Dragona na Mednarodno vesoljsko postajo.
Epa

Vesoljsko plovilo podjetja SpaceX, ki so ga v soboto izstrelili iz vesoljskega centra na Floridi, je včeraj uspešno pristalo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Plovilo s kapsulo Dragon (Zmaj) je potovalo še brez posadke.
Plovilo so v soboto uspešno izstrelili malo pred 3. uro po lokalnem času s Kennedyjevega vesoljskega centra na rtu Cape Canaveral na obali ameriške zvezne države Florida. Enajst minut kasneje so nadzorniki SpaceX sporočili, da se je uspešno ločilo od rakete, včeraj pa pristalo na ISS in astronavtom na njej dostavilo za 180 kilogramov tovora. Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije Nasa so pristanek Dragona, ki je s seboj v vesolje poneslo lutko, poimenovano Ripley, po imenu glavnega ženskega lika v kultnem znanstvenofantastičnem filmu Alien, osmi potnik, spremljali v prenosu. Uspeh so v nadzorni sobi pospremili z navdušenjem in aplavzom. Na Zemljo naj bi se plovilo vrnilo prihodnji petek.
Gre za priprave na prihodnje, načrtovane polete s posadko, ki jih SpaceX pripravlja v sodelovanju z Naso. S tem programom se želijo ZDA znebiti odvisnosti od Rusije pri potovanjih na ISS. Potem ko je Nasa julija 2011 opustila svoj program, so njeni astronavti potovali na ISS z ruskimi raketami Sojuz. Te so za zdaj edine, ki so sposobne prevoza ljudi na ISS. Da bi pridobila še druge možnosti, je ameriška vesoljska agencija leta 2014 sklenila sodelovanje s podjetjema SpaceX in Boeing, da skupaj razvijajo polete s posadko. Boeing bo svojo kapsulo Starliner preizkusil predvidoma aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Podjetje SpaceX izumitelja in lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska je lani opravilo uspešno izstrelitev rakete z avtomobilom in lutko, imenovano Starman. (sta, dpa)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta