V Paklenici opazili izjemno redkega ptiča, ki je na Hrvaškem izumrl že v 18. stoletju

M.R.
03.11.2021 15:53
V hrvaškem Nacionalnem parku Paklenica so včeraj opazili izjemno redko ptico, ki naj bi po poročanju nevladnega naravovarstvenega združenja Biom na Hrvaškem izumrla že v 18. stoletju. Gre za grivastega ibisa oziroma klavžarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grivasti ibis oziroma klavžar
Profimedia

Hrvaški mediji so o prihodu klavžarja sprva poročali že pretekli teden, ko so ga opazili na območju Grobnika. Od tam je poletel proti omenjenemu nacionalnemu parku, nato pa naprej proti BiH.

"Grivasti ibis je na Hrvaškem izumrl v 18. stoletju. Na svetu jih je še okoli 200, skuša se povečati njihovo število in obnoviti to vrsto. Eden izmed njih je na poti iz Avstrije v Italijo, kjer sicer prezimuje, a je skrenil. Poglejte, kje se zadržuje na Grobniku," je objavilo omenjeno združenje na svojem profilu na Facebooku. Danes so še dopisali, da je iz Dalmacije poletel v BiH, kjer naj bi se zadržal nekoliko južno od Drvarja. Zaželeli so mu srečen let proti severu Italije. 

Nemška organizacija Waldrappteam, ki se ukvarja z zaščito te vrste ptic, je po poročanju hrvaškega portala Index objavila opozorilo na svoji Facebook strani, v katerem je zapisala, da je omenjena ptica odletela na jadransko obalo in preko morja na Hrvaško. Po pričakovanjih naj bi nadaljevala let proti jugu. Dodali so še, da je ptica skrenila s svoje običajne poti in da bo verjetno prepoznala svojo napako. 

Podobno naj bi se po pisanju Nemcev zgodilo že leta 2019. Takrat naj bi jato zaščitenih ptic nad Hrvaško nelegalno ubili. Zato zdaj prosijo vse, da delijo njihovo objavo in tako širijo informacije o tej redki vrsti. 

Klavžar sicer biva na polpuščavskih in skalnatih območjih, pogosto blizu vodotokov. Mogoče ga je najti na severu Afrike in na Bližnjem vzhodu. Dolg je do 80 centimetrov, telo ima prekrito s črnim perjem, ki dobi na soncu bakreno zelen in vijoličen sijaj. Ima dolg in ukrivljen rdeč kljun in rdečo kožo po telesu. Ko se izleže, ima na glavi perje, ko odraste, pa to perje odpade, ptič pa postane plešast. 

Občasno je mogoče klavžarja opaziti tudi v Sloveniji. V srednjem veku naj bi bil po domnevah prisoten na Krasu, pa tudi v Istri in Dalmaciji. Upodobljen je tudi na eni od fresk v hrastoveljski cerkvi in tudi v grbu koprske plemiške družine Elio. Slovensko ime mu je v začetku 19. stoletja nadel Žiga Zois. 

Pozneje pa je v Evropi ta vrsta praktično izumrla in naj bi trenutno stalno prebivala le še v Maroku, Turčiji in Siriji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta