Bolniki z rakom pogosteje umrejo zaradi bolezni srca kot zaradi tumorja

Reuters
20.01.2020 04:58

Veliko bolnikov z rakom in tistih, ki so to bolezen premagali, pogosteje umre zaradi bolezni srca kot zaradi tumorjev, kar velja še posebej za ljudi z določenimi vrstami raka, na primer na dojkah ali prostati, so ameriški raziskovalci ugotovili v študiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Preučili so podatke več kot 3,2 milijona pacientov, ki so jim diagnosticirali maligno obolenje med letoma 1973 in 2012. V času študije je 38 odstotkov teh pacientov umrlo zaradi raka in več kot enajst odstotkov zaradi kardiovaskularnih bolezni. Trije pacienti s kardiovaskularnim vzrokom smrti od štirih so umrli zaradi bolezni srca. Nevarnost, da bi umrli zaradi kardiovaskularne bolezni, je bila višja prvo leto po diagnozi raka in pri tistih pacientih, ki so jim tumor diagnosticirali pred 35. letom.
"Te ugotovitve kažejo, da bo velik delež določenih pacientov, obolelih za rakom, umrl zaradi kardiovaskularnih bolezni, vključno z boleznimi srca, kapjo, anevrizmo, visokim krvnim pritiskom in poškodbami krvnih žil," je v izjavi izpostavila vodilna avtorica študije dr. Kathleen Sturgeon iz Penn State College of Medicine v mestu Hershey. "Ugotovili smo tudi, da je med preživelimi, ki so imeli katero koli vrsto raka, diagnosticirano pred 55. letom, tveganje za smrt zaradi kardiovaskularnih bolezni za več kot deset odstotkov večje kot pri ostalih," še dodaja Sturgeonova.
Vzroki za smrtne izide zaradi kardiovaskularnih bolezni so bili bolezni srca, visok krvni pritisk, možgansko-žilne bolezni, zamašene arterije in poškodovane manjše krvne žile. V analizo so vključili 28 tipov raka in ugotovili, da se večina smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni pojavi pri pogosto diagnosticiranem raku na dojkah in prostati, ki ima dobro prognozo za dolgoročno preživetje.
Pacienti z najbolj agresivno in težko ozdravljivo vrsto raka - vključno z rakom na pljučih, jetrih, možganih, trebuhu, žolčniku, slinavki, požiralniku in jajčnikih - pogosteje umrejo zaradi tumorjev kot zaradi kardiovaskularnih vzrokov, je pokazala študija. Ker nova zdravila omogočajo, da bolniki z rakom živijo dalj časa, se bo odstotek teh, ki umrejo zaradi bolezni srca in drugih vzrokov, povečeval, so zapisali avtorji študije v reviji European Heart Journal.
Stranski učinki zdravljenja raka lahko pri bolnikih povzročijo težave s srcem, posebej v prvih letih po diagnozi. Stari načini zdravljenja s kemoterapijo lahko namreč oslabijo srčno mišico, nekatere nove metode tarčnega zdravljenja pa lahko na primer povzročijo srčno popuščanje. Obsevanja so lahko vzrok za neenakomerno bitje srca ali poškodbe arterij in krvnih žil.
Pri bolnikih z rakom pa bi bilo lahko večje tveganje, da prvo leto po diagnozi umrejo zaradi kardiovaskularnih bolezni, ker so ob vstopu v bolnišnični sistem deležni obsežnejših preiskav, s katerimi zdravniki odkrijejo tudi druge bolezni in težave, na primer bolezni srca, pljuč in jeter, je pojasnil dr. Nicholas G. Zaorsky iz Penn State College of Medicine, eden od avtorjev študije. "Upamo, da bodo te ugotovitve povečale zavest pacientov, zdravnikov na primarni ravni, onkologov in kardiologov o tveganju za pojav kardiovaskularnih bolezni med bolniki z rakom in potrebo po zgodnejši, bolj agresivni in bolje koordinirani vaskularni negi," je v izjavi poudaril Zaorsky.
V študiji niso želeli določiti, ali lahko določene vrste raka ali zdravljenje tumorjev povzročijo usodne težave s srcem - in na kakšen način se to lahko zgodi. Ena od omejitev pri analizi je bilo tudi pomanjkanje podatkov o vrsti zdravljenja, ki so ga bili deležni bolniki z rakom, vključno s tem, ali so bile med njimi metode, za katere je znano, da povzročijo težave s srcem. Raziskovalci prav tako niso imeli podatkov o nekaterih individualnih karakteristikah pacienta, na primer tega, ali so imeli še druge faktorje tveganja za pojav bolezni srca, kot so debelost, kajenje ali čezmerno pitje alkohola.
Ugotovitve, do katerih so prišli, pa poudarjajo, da je pri pacientih z rakom povprečno dva- ali šestkrat večje tveganje, da bodo umrli zaradi kardiovaskularnih bolezni, kot je pri ljudeh, ki nimajo malignega tumorja, je dr. Jorg Herrmann, kardiolog pri Mayo Clinic v Minnesoti, zapisal v uvodniku študije. "To je ključno sporočilo, ki bi ga moral slišati vsak kardiolog," je še zapisal Herrmann. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta