(INTERVJU) Milan Lukman, štajerski ginekolog leta: "Moje vodilo je prisluhniti!"

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.12.2019 14:50

Milan Lukman pravi, da ob vsej sodobni opremljenosti in strokovnosti pri delu ginekologa in še bolj porodničarja štejeta osebni odnos in zaupanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Lukman: "Pri delu ginekologa in še bolj pri delu porodničarja šteje osebni odnos, zaupanje."
Andrej Petelinšek

Že četrt stoletja deluje v zasebni ginekološki ambulanti. Dvakrat tedensko priskoči na pomoč kolegom v Splošni bolnišnici Ptuj, kjer je nepogrešljiv član tima ginekologov in porodničarjev, nekajkrat na teden je v tako imenovani pripravljenosti. "Ko me potrebujejo, se odzovem. Moje vodilo je pomagati," je skromen ginekolog leta Milan Lukman.
Vaše pacientke vedo povedati, da so si vas izbrale za svojega ginekologa zaradi vaše umirjenosti, pripravljenosti svetovati, strokovnosti, ker vam zaupajo. Kakšna pot vas je vodila do naziva za štajerskega ginekologa leta 2019?
"Medicino sem študiral v Zagrebu in pri 24 letih, ko sem končal redni študij in se odločal za specializacijo, sem resno razmišljal o kirurgiji, a pokazalo se je, da potrebujemo specialiste s področja ginekologije in porodništva. Že vsa leta svojega dela opravljam tudi manjše ginekološke kirurške posege, predvsem pa vsa leta namenjam veliko pozornosti strokovnosti in izobraževanju. Novosti me zelo pritegnejo in resnično se trudim vse to prenesti v svoje delo. Ob vsej sodobni opremljenosti, brez katere seveda ne gre, in strokovnosti pa pri delu ginekologa in še bolj porodničarja šteje osebni odnos, zaupanje. Moje vodilo je, da prisluhnem pacientki in ji pomagam po najboljših močeh."
Koliko žensk, deklet s ptujskega območja si vas je izbralo za svojega ginekologa?
"Veliko jih je, zdaj že 7400, a z dobro organizacijo dela je mogoče delo zastaviti tako, da pri nas ni čakanja. Enkrat tedensko mi v ambulanti pomaga tudi hčerka, ki se je odločila za specializacijo iz ginekologije. Danes bo na primer našo ambulanto obiskalo okrog 36 pacientk."
Kako naj živi nosečnica, da bo nosečnost čim lepša, porod pa nepozaben dogodek?
"Letno rodi 220 do 240 nosečnic, ki obiskujejo našo ambulanto. Kako živeti, da se bo vse dobro izšlo? Enega recepta ni, a resnično dobro dene zdrav način življenja z dovolj gibanja, z zdravo prehrano in s kar najmanj stresa. Prav hitremu načinu življenja je mogoče pripisati dejstvo, da je danes več nosečnic na bolniškem dopustu, kot jih je bilo nekoč. Z dobrim sodelovanjem nosečnice je mogoče tudi kak morebitni zaplet pravočasno ugotoviti in odpraviti. Kljub vsem našim naporom pa se, žal, vse nosečnosti ne končajo tako, kot bi si želeli."
Vaši najlepši spomini na delo, poslanstvo zdravnika?
"Lepih trenutkov je veliko. Po letih, ko se kak par zaman trudi spočeti otroka, potem pa se to zgodi, smo vsi veseli. Zagotovo pa ne bom nikdar pozabil nosečnice iz obdobja, ki sem ga preživel v čakovski bolnišnici. Tam sem, poln znanja, spremljal nosečnost ženske, ki je nosila četverčke. Tista nosečnost je bila svojevrstna preizkušnja za vse zdravnike - in vse se je dobro končalo. Ker se je porod začel pred rokom, kar je bilo pričakovano, smo se povezali z ljubljansko porodnišnico. Rodila je v Ljubljani, kjer so njenim otrokom, nedonošenčkom, lahko strokovno pomagali."
Preventivi v vaši ambulanti namenjate veliko pozornosti. Kako se vaše pacientke odzivajo na sodelovanje v preventivnih programih?
"Programi, ki se odvijajo na področju preventive, so dobro zastavljeni. Je pa res, da je še vedno manjša skupina žensk, ki se na vabila na preventivne preglede ne odziva. Tem je treba nameniti posebno pozornost - kot njihov ginekolog jim poskušam predstaviti, kako zelo pomembno je, da sodelujejo, in rade volje povem, da kar 95 odstotkov mojih pacientk sodeluje. Vedno več jih je, ki zelo budno spremljajo spremembe v svojem počutju, tudi telesne spremembe - in pridejo po nasvet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta