Da ne bi po krizi trkali na vsaka vrata

Uroš Gramc Uroš Gramc
14.04.2020 21:54

To bi moral biti čas za očiščenje in premislek, kaj šport potrebuje in kaj da, da se mu prizna pomembnost in da se ga primerno podpre, so poudarili govorci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilka Štuhec si želi, da bi tudi športnike kaj vprašali, ko kreirajo politiko. 
Andrej Petelinsek

Panoga, ki generira 6,9 odstotka bruto družbenega proizvoda in zaposluje 21.000 ljudi, bo utrpela za vsaj 26 milijonov izgub, a v interventnih ukrepih vlade še ne obstaja, je bilo neke vrste izhodišče na videokonferenci o težavah in izzivih športa v času pandemije novega koronavirusa, ki jo je vodil športni pravnik Blaž Bolcar. "Avstrijski minister za šport pa je že naznanil, da bodo namenili vsaj 100 milijonov evrov pomoči. Zato kritika pri nas, ker se o tem s strani vlade še ni govorilo," je dejal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko.

Štuhčeva: Imeli bomo vsaj pol denarja manj

In kaj si želi trenutno naša najboljša smučarka Ilka Štuhec? "Zaposlitve vrhunskih športnikov na ministrstvih so super zadeva, želela pa bi si več razumevanja države. In da bi se športnike kaj vprašalo, ko se kreira politika, da bo boljše za nas in za državo. Ne pa, da se kdo raje izseli, kot da plača 49 odstotkov davka. Seveda je nekaj treba plačati," je povedala Mariborčanka in opozorila na težave, ki so se začele že krepko pred pandemijo, zdaj pa bodo morda še bolj prišle do izraza. Saj bodo tudi športniki še bolj obračali denarce, da bi jih pravilno naložili.

Mariborčanka še ne ve, kako bo nadoknadila dva spomladanska meseca brez smučanja.
Reuters

Smrekar: Planica, Vitranc, Lisica niso vremenski pojavi

Njeno krovno organizacijo, Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), je udarilo še bolj. Brez odpadlih Pokala Vitranc (izguba prirediteljev znaša 600-700 tisoč evrov) in svetovnega prvenstva v poletih v Planici (1,1 milijona evrov) je zazevala velika luknja tudi v blagajni SZS, saj se 14-milijonski letni proračun, najvišji sploh med športnimi zvezami, napaja do 40-odstotno s sedmimi slovenskimi tekmami za svetovni pokal. Le 12 odstotkov je sistemskih sredstev, preostalo denar sponzorjev. "Športne zveze so prisiljene v dogodke, da lahko generirajo programe in pomagajo razvoju športa. Sistemska sredstva bi nam zato zelo koristila, da nam ne bi bilo treba trkati na vsaka vrata za sponzorstva," je povedal Enzo Smrekar. Predsednik SZS ima več predlogov, kako do njih, z višjo turistično takso na primer, ob tem pa razmišlja, da bi morali gospodarstvo bolj stimulirati za vložke, po eni strani z davčnimi olajšavami, po drugi s spodbudami. Sicer pa meni, da bo kriza prinesla tudi v šport neke vrste očiščenje in da bo spet prišel čas za večjo vlogo prostovoljstva.

Enzo Smrekar (desno):  "Športne zveze so prisiljene v dogodke, da lahko generirajo programe in pomagajo razvoju športa."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta