Planica nared za finale sezone: Če že ne gledalci, naj bo vsaj rekord

Zoran Mijatović
17.03.2021 18:18
Epidemiološke razmere na finalu svetovnega pokala, ki se začne naslednji teden, ne dovolijo niti navijačev v vozilih, organizatorji zato upajo na dolge polete in finančno pozitivno ničlo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je Planica decembra, prvič in zadnjič, žarela pod reflektorji, vse marčevske tekme pa bodo na dnevni svetlobi.
Robert Balen

Še poslednji optimisti bodo morali priznati premoč koronavirusu; tudi marčevska Planica, finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, bo minila brez gledalcev. "Še na decembrskem SP v poletih smo upali, da bomo lahko pozdravili navijače, a žal še vedno veljajo enaki ukrepi kot decembra. To pomeni, da bo tekmovanje potekalo v mehurčku oziroma t. i. snežinki," razočarano ugotavlja Tomaž Šušteršič, generalni sekretar organizacijskega komiteja (OK) Planica. "Kar precej smo se ukvarjali z mislijo, da bi gledalci spremljali tekmovanje iz vozil, a žal tudi tega ne moremo potrditi. Ne le zaradi velikih količin snega okrog letalnice, tudi epidemiološka situacija v Sloveniji še ni tako dobra, da bi bilo to mogoče." Resnici na ljubo so ukrepi tokrat še nekoliko ostrejši kot decembra, saj se morajo letos vsi udeleženci, vključno z novinarji, testirati na 48 ur.

Obračanje vsakega evra

Kot preračunava Šušteršič, bo zaradi odsotnosti gledalcev 35-odstotni izpad dohodka. Proračun dogodka bo tako ob dodatnem dnevu tekmovanja za polovico nižji kot v normalnih okoliščinah, znašal bo 1,5 milijona evrov. "Zelo smo se morali potruditi, obrniti vsak evro, da bo končni izid pozitivna ničla. Kot vemo, imamo že nekaj izgube zaradi decembrskega SP brez gledalcev, zato situacija ni zavidljiva, ni pa tudi neobvladljiva." Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar ob teh ugotovitvah dodaja, da bi prireditev lahko končala kanček v pozitivnih številkah, s čimer bi do konca sezone pomagala sanirati letošnjo izgubo. Če že ni gledalcev, gre organizatorjem na roko to, da jim ni treba plačevati dodatnega varovanja, VIP-ponudbe in podobno. Kaj veliko državne pomoči ob pokrivanju izgub pa ne bo. "V protikoronskem paketu je sicer nekaj denarja namenjenega za povrnitev stroškov testiranj na koronavirus. Da bi govorili o kakšnem posebnem paketu, namenjenem izvedbi tekme, pa ne. A treba je priznati, da, kot običajno, z določenimi ministrstvi tesno sodelujemo pri koriščenju njihovih uslug za pripravo tekme," še iskreno obelodani Smrekar.

Zdaj so že prijavljene bolj ali manj vse ekipe, 16 jih je, ob tem bo akreditiranih 186 oseb. Dostop v dolino pod Poncami bo od ponedeljka omogočen le zanje, že med vikendom bo za druge ljudi omejen. Na letalnici namreč intenzivno potekajo zaključna dela pod strogim očesom novega vodje tekmovanja Aljoše Dolharja, ki bo v tej vlogi prvič nadomestil Jelka Grosa. "Strah me ni, čutim pa odgovornost," priznava Dolhar: "Letos so priprave nekoliko drugačne, specifične. Na letalnici smo to zimo imeli že tri vrste snega. Na decembrskem SP je bilo uporabljenih 4000 kubičnih metrov lanskega snega, na to podlago je zapadlo še 12.000, 13.000 kubičnih metrov naravnega snega, še 5000 kubičnih metrov smo ga proizvedli s snežnimi topovi."

Čakanje na preizkus

S količino snega torej ni težav, a to pomeni le, da je bilo kaj delati: "Čez zimo smo sprotno teptali doskočišče in iztek, stiskali sneg in ga mešali, da bi preprečevali plazenje. Na naletu smo ohranili smučino z decembrskega tekmovanja, jo očistili in ponovno vrezali," razlaga Dolhar. V zadnjem tednu pred tekmovanjem tako organizatorjem preostanejo še finese: "Včeraj smo začeli odstranjevati rezervni sneg, shranjen v izteku. S teptalnim strojem ga razporejamo po letalnici. Naletna smučina je praktično nared. Čakamo le še na odprtje in uporabo. Strojna dela bomo zaključili do petka popoldne, čez vikend pa nas čaka še velika akcija z našo delovno ekipo, ki bo uredila finese na letalnici in jo pripravila na torkov preizkus."

Zanj je treba tudi izbrati dovolj pogumne skakalce. "Tako kot so včeraj tudi danes v Planici potekajo izbirni treningi za predtekmovalce, v petek bomo že izoblikovali ekipo 20, največ 25 predtekmovalcev," napoveduje Dolhar. V torek ob 15.30 bo tako na sporedu prva preizkusna serija, ob 17. uri še druga. Že v sredo se potem začnejo kvalifikacije. Po napovedih meteorologov bodo vremenske razmere naslednji teden ugodne za polete, na vprašanje, ali bo letalnica omogočala tudi rekordne polete, pa Dolhar odgovarja: "Naš cilj je, da bo za rekord pripravljena. Vemo pa, da se rekorda ne da načrtovati. Upamo, da se bo čim prej zgodil." Spomnimo; 253,5 metra je mejnik, ki ga je v Vikersundu postavil Stefan Kraft. Toliko je sicer Gregor Schlierenzauer leta 2018 poletel tudi v Planici, a je podrsal po tleh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta