Po odpovedi današnje ekipne tekme v nedeljo v Planici kar dve

Zoran Mijatović, STA
27.03.2021 11:48
Po polovici prve serije oziroma skokih Bora Pavlovčiča in Petra Prevca se je Sloveniji danes obetala celo zmaga.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pavlovčič je skupaj s Petrom Prevcem Slovenijo popeljal na vrh, a je veter bil močnejši. 
Andrej Petelinšek
REŠITE KVIZ! Preizkusite svoje znanje o smučarskih poletih v Planici

V nedeljo bo na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici najprej ob 9. uri ekipna tekma z eno serijo, ob 10.30 pa je na programu zadnja posamična tekma sezone, predvideni pa sta dve seriji, so sporočili organizatorji po odpovedi današnje ekipne tekme. 

Generalni sekretar organizacijskega odbora Planice Tomaž Šušteršič in Italijan Sandro Pertile, vodja tekmovanj za svetovni pokal smučarjev skakalcev, sta že takoj po prekinitvi in potem odpovedi današnje ekipne tekme dejala, da obstaja možnost, da bi v nedeljo v program zadnjega dne sezone 2020/21 umestili obe tekmi.

"Danes smo morali odpovedati tekmo, vreme je po uspešno izpeljali poskusni seriji tako ponagajalo, da je bilo nemogoče izvesti vsaj eno tekmovalno serijo. Začeli smo, vendar je pihal premočan in zelo spremenljiv veter. Vedno je na prvem mestu varnost tekmovalcev in zato smo se tako odločili, čeprav to seveda ni korak, ki smo si ga na finalu želeli," je dejal Pertile. "Ko smo zjutraj pogledali skozi okno, smo videli prihod lepega sončnega dne. A sonce je prineslo tudi veter in ta je odpihnil tekmo. Organizatorji na to ne moremo vplivati, to je tveganje pri športih na prostem, obenem pa je na prvem mestu, da so poleti varni," je pojasnil Šušteršič.

Letalci v Planici danes ostali brez moštvene tekme: Žirija tekmovanje zaradi premočnega vetra odpovedala

Sobotno moštveno tekmo v Planici je torej odpihnil veter. Žirija je ob močnem vetru sicer uspela izpeljati polovico prve serije - po skokih Bora Pavlovčiča in Petra Prevca je vodila Slovenija -, a se je po uri in pol tekmovanja odločila, da tekmo odpove. S tem je po vodi splavala prva slovenska moštvena uvrstitev skakalcev na stopničke v tej zimi, morda celo prva skakalna zmaga v moški konkurenci te sezone.

Še pred dokončno odločitvijo so se samovoljno nadaljevanju tekmovanja odpovedali Nemci, po padcu Daniela Andreja Tandeja v četrtek pa žirija ni želela tvegati s spuščanjem skakalcev v nevarne razmere. Teoretično bi sicer tekma lahko bila tudi za nekaj časa preložena, a o tem odločajo televizijski termini, ki pa so sploh ob koncih tedna zapolnjeni s preostalim sporedom.

Ob tekmi se je od smučarskih skokov poslovil Rok Justin, ki je sicer v svetovnem pokalu trikrat osvojil 16. mesto.

Planiški spored se bo nadaljeval jutri ob 10. uri, ko bo na sporedu finale 30 najboljših skakalcev svetovnega pokala te sezone. Še vedno obstaja možnost, da bo namesto poskusne serije ob 9. uri izpeljana skrajšana moštvena tekma. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta