S Filipom Flisarjem o nenavadnih olimpijskih igrah in smučarskih spominih: "Idi po kolajno pa daj mir!"

Jon Knez Jon Knez
03.02.2022 04:00

Za Filipa Flisarja, zdaj že bivšega uspešnega smučarja prostega sloga, so zimske olimpijske igre v Pekingu prve, ki jih bo po Vancouvru 2010, kjer je debitiral, kot navijač spremljal od doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Vancouvru 2010 je Filip Flisar debitiral 

Sta

Pravi, da je po eni strani vesel, da ni več pod stresom tekmovanj in pričakovanj. Ne od javnosti, temveč od lastnih pričakovanj. "Po drugi strani pa so olimpijske igre vedno fajn in pogrešam tekmovanja. Ni nobene presije, takšno je pač življenje. Eno življenjsko obdobje se zaključi in greš naprej," o novi vlogi pove duhoviti Mariborčan.

Spoznaš le svojo sobo

Pred pekinškimi nastopi slovenskih športnikov je optimističen. "Imamo zelo dobre možnosti za vrhunske rezultate. Anamarija Lampič je vsekakor največja kandidatka za medaljo, seveda tudi skakalke in skakalci pa smučarji ..." našteva Flisar. O deskarju Žanu Koširju, pozitivnem na covid-19, meni, da ima veliko smolo, saj so to zanj najverjetneje zadnje olimpijske igre. "Star je 37 let, čeprav jih s svojim obrazom ne kaže niti 27, in to je zanj verjetno zadnja priložnost, čeprav nikoli ne reci nikoli. Škoda, da se ti to zgodi na zadnjih igrah. Že tako je grozno, kakšne so same olimpijske igre. Skozi kaj vse morajo iti tekmovalci, da lahko sploh nastopijo, je noro. Pred kratkim me je nekdo vprašal, ali mi je žal, da nisem kariere podaljšal za dve leti, da bi lahko letos tekmoval. Odgovoril sem mu, da se s tem govnom ne bi zajebaval. Olimpijada je za športnika veliko doživetje, sploh za tiste, ki gredo tja prvič. V teh razmerah pa namesto kulture spoznaš le svojo hotelsko sobo," ostre ukrepe za olimpijce na Kitajskem komentira Flisar.

Čeprav se mariborski brko ukvarja z drugimi stvarmi, na komercialni televiziji lahko spremljamo njegovo kulinarično oddajo, ostaja zvest zimskim športom tudi v vlogi navijača. "Športnik si po duši in to ostane v tebi. Tudi ko uradno nehaš, duše ne menjaš. Spremljal bom nastope naših športnikov in stiskal pesti. Upam, da bo čim manj neprijetnih situacij, kakršna se je pripetila Koširju. Verjamem v tri do štiri kolajne. O imenih ne bi, saj ne želim ustvarjati pritiska. Tisti, ki gredo po kolajno, naj jo prinesejo, in to je to. Ne bi bilo fer, da bi rekel, od koga jo pričakujem."

V Pjongčangu 2018 je Flisar končal svojo olimpijsko pot. 

Stanko Gruden/STA

Žan Kranjec? Saj ni nor

Na vprašanje, kako se mu zdi, da Mariborčane v Pekingu zastopata le smučarja Ilka Štuhec in Boštjan Kline, odgovori v svojem slogu: "Pa res! Ja, to pa je škoda. Mariborčani se bolj reprezentiramo v drugih smereh. Pride tako. Upam, da bo v prihodnje več Mariborčanov v zimskih športih. Zanju bomo pa itak držali pesti. To je nesporno." Kot možno presenečenje v smučanju upa v uspeh Žana Kranjca, ki se je dobro odrezal že na zadnjih igrah v Pjongčangu 2018. "Hudo mi je bilo, ko ga je zadnjič novinar vprašal, kakšna pričakovanja ima za Peking, in se je videlo, da mu je neprijetno. Valda, da pričakuje kolajno, če je eden najboljših veleslalomistov na svetu. Po kaj bo šel, če ne po kolajno. Saj ni nor. Poklical ga bom in mu rekel, naj gre po kolajno in da mir. Mora verjeti v sebe, to je to," opozarja na kvaliteto Žana Kranjca.

Izpostavi tudi morebitne uspehe smukačev: "Na olimpijskih igrah smuki po navadi niso tako zahtevni. Olimpijske igre so, kjer pač so. Kitajci ne morejo narediti tako zahtevne proge kot v Kitzbühlu. Čeprav lažja proga ne pomeni, da je lažje biti dober, saj vseeno gre za tekmovanje na vrhunskem nivoju. A je vseeno manj zahtevno. Miha Hrobat je zelo dober tehnični smučar. Me prav zanima, kako se bodo odrezali naši smučarji. Menim, da so bistveno boljši, kot si predstavljamo," sklene nekdanji svetovni prvak v smučanju prostega sloga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta