(INTERVJU) "Dobrega rezultata se nikoli ne branim." Ilka Štuhec razkriva načrt, ki ga je sestavila za OI v Pekingu

Bojan Bauman Bojan Bauman
02.02.2022 10:36

Ko bo čas za tekmo, bo druge zadeve dala Mariborčanka na stran: "Bolj ko te obrobne stvari nervirajo, slabše je"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ilka Štuhec bo na otvoritvi olimpijskih iger 4. februarja nosila slovensko zastavo. Čast, ki jo jemlje enako zavzeto kot tekme za zlato lisico v njenem Mariboru. Čeprav tehnične discipline že dolgo niso več njena domena, se domačih veleslalomov udeleži, če le lahko stoji na nogah. Podobno domoljubje prenaša na nacionalni nivo.

"No, Slovenija ni pretirano velika država in zame sta lokalni in nacionalni nivo zelo podobni stvari. V veliko čast mi je, da bom nosila slovensko zastavo na največjem dogodku za večino športnikov v zimskih panogah. Sama sem bila na otvoritvi enih samih iger in spomini so zelo lepi. Pričakujem, da bo tokrat še lepše. A še ne vem natančno, kako naj se te naloge lotim," razmišlja 31-letna Mariborčanka.

Predvideno je bilo, da ji bo pomagal Žan Košir, a je okužen s koronavirusom in le malo možnosti je, da bo v petek na osrednjem pekinškem stadionu ob Ilki nosil zastavo. Brez zapletov ni šlo niti pri Ilki Štuhec. Spet bi se lahko zasukalo tako, da bi morala izpustiti olimpijske igre. V Cortini je na smuku začutila bolečino v desnem kolenu. Zaradi tega je izpustila nedeljski superveleslalom in odpotovala domov, na zdravniške preglede. Kako je vse to doživljala sama? "Posledice poškodbe še nisem povsem odpravila, bolečine v kolenu so še prisotne. Kaj je bilo, lahko samo ugibam. Očitno mi je med vožnjo stisnilo meniskus in ga potisnilo nekam, kjer mu ni mesto. Potem se je moral vrniti tja, kamor sodi - in to ni povsem neboleča zadeva. Zaradi tega ne bi bilo niti malo primerno, da bi v nedeljo v Cortini šla še enkrat na progo. Šli smo domov, kjer sem opravila pregled z magnetno resonanco. Po telefonu sem se pogovorila tudi s svojim švicarskim kirurgom dr. Friedrichom. Zatem sem bila še na pregledu v Zagrebu, kjer ima izpostavo. Dobila sem injekcijo v koleno, da se zadeva umiri," pojasni Ilka.

Andrej Petelinšek

Kakšne vrste injekcijo ste prejeli? Je zadostovala protibolečinska?

"Ne, v koleno sem dobila tekočino, ki deluje kot mazivo."

Po smuku v Cortini ste bili nedvomno zaskrbljeni. Ste takrat že razmišljali, da bi vam zaradi nove poškodbe spet lahko ušle olimpijske igre?

"Tudi o tem sem razmišljala. Čeprav o poškodbah že veliko vem, tokrat nisem vedela, kaj se dogaja. Take bolečine doslej nisem poznala, bilo je nekaj novega. Takrat seveda pomisliš tudi na črni scenarij. Zaskrbljena sem bila vse do pregleda z magnetno resonanco in do posveta z zdravnikoma, ki sta potrdila, da ne gre za hujšo poškodbo."

Tako ste dobili zeleno luč za zadnji nastop pred olimpijskimi igrami, v Garmisch-Partenkirchnu.

"Sama sem se morala odločiti, odvisno je bilo od tega, kako se bom počutila in koliko si bom zaupala."

Pred Pekingom so vam nedvomno manjkale tekme in izpustiti še eno prizorišče bi bilo preveč tvegano?

"Do januarskih tekem je bil kar dolg premor. Preživljala sem ga tudi stresno, z okužbo. Moram se vrniti v tekmovalno rutino. Bolje je, če pridem na pomembno tekmo v tekmovalnem nizu."

Pomemben je tudi dober rezultat pred olimpijskimi igrami, vsaj v smuku, ki pri vas v zadnjem času dobiva prioriteto.

"Ja, dobrega rezultata se nikoli ne branim."

Sezona spet ne poteka po vaših načrtih, tudi rezultati niso vrhunski. Koliko je to posledica objektivnih razlogov in kako močni se počutite pred Pekingom?

"Prej korona in potem še koleno ... Take zadeve vsekakor ne dvigujejo samozavesti. Hkrati pa že celo sezono govorim, da sicer ni idealno, a da znam pokazati več. Zadeve se morajo sestaviti. In zakaj se doslej niso? Poznam odgovore. Sedaj se je treba posvetiti smučanju in se pokazati v najboljši luči. Ne samo na olimpijskih igrah, pač pa na vsaki tekmi, ki sledi."

Za velike tekme ste se znali dovolj dobro pripraviti in tudi motivirati. Sicer ne bi dvakrat zapored postali svetovna prvakinja v smuku.

"Očitno. No, za olimpijske igre tega še ne znam napovedati prav natančno, ker tam v resnici še nisem nastopala. Tokrat pa še kaže, da bom zraven."

Prav običajne igre to ne bodo. Prvič zaradi tega, ker greste v Azijo, zatem tudi zaradi številnih omejitev. Verjetno si morate tudi tekmovalci štirinajst dni pred odhodom meriti temperaturo, izpolnjevati formularje, vprašalnike ...

"Vsekakor. Tudi športniki smo si morali začeti meriti temperaturo in beležiti počutje dva tedna pred odhodom. Običajne olimpijske igre to res ne bodo, bodo pa razmeram primerne. A na koncu bo še zmeraj smučarska tekma tisto, kar edino šteje. Tam ne bo pomembno, ali smo si pravilno merili temperaturo, ali pravilno nosimo masko ... Start in po njem čim prej do cilja. To je vsa znanost. Bolj ko te obrobne stvari nervirajo, slabše je."

Mislim, da vas razmere niso pustile povsem nevtralne. Imate svoj pogled na cepljenje, ki ste ga opravili predvsem zato, ker ste želeli še naprej nastopati. Vam te okoliščine najedajo živce?

"Nikakor ni prijetno nenehno poslušati o covidu, covidu in covidu. Ta je prisoten povsod. Žal je tako in zato se s tem poskušam čim manj ukvarjati. Moje misli niso posvečene tem temam, poskušam se fokusirati na svoje delo."

Vaš posel v Pekingu bo tudi avantura že zaradi tega, ker bo za vse popolnoma nova izkušnja. Boste zaradi tega v Peking vzeli več opreme, kot je to običajno? So pri tem kakšne omejitve, ki jih Kitajci obožujejo?

"Ne, na pot lahko vzamem toliko kosov opreme, kolikor jih bom pripravljena plačati. Drugih omejitev na poti na Kitajsko ni. Mi gremo na pot s kompletno opremo. No, celo sezono vozim z istim modelom smuči, ki jim je glede na razmere treba vrezati strukturo in izbrati primerno drsno oblogo. Tu bodo edine razlike."

Je smučišče v Yanqingu za vas še neznanka? Ste se uspeli že kaj bolj podrobno seznaniti s tamkajšnjimi pogoji?

"Vsekakor so neznanke in z dilemami se soočajo vse tekmovalke. Najbolj natančne podatke bomo dobili na samem prizorišču. Videoposnetke imamo, smo jih pregledali, a na kameri je običajno precej drugače kot v resnici."

Proga ni med najtežjimi, ni pa niti najlažja. To vam ustreza?

"Zelo natančno bom lahko to ugotovila šele na prizorišču. Na tamkajšnjem območju ni dosti padavin in proge umetno zasnežujejo. Temperature so nizke. To je vse, kar vem doslej."

V Peking odpotujete precej zgodaj, v petek boste na otvoritvi nosili slovensko zastavo. Ste zaradi tega morali prilagoditi odhod na igre? Hitre discipline so na sporedu drugi teden tekmovanj.

"Vseskozi je bilo načrtovano, da se v Peking odpravimo dovolj zgodaj. Tako se bomo lahko prilagodili časovni razliki, spoznali se bomo s protokoli in tudi trenirali bomo tam. Na dan tekme ne sme več biti neznank niti za logistiko niti z drugimi zadevami."

Andrej Petelinšek

Torej iz Garmischa kar nadaljujete na letališče za Peking?

"Najprej gremo domov, da prepakiramo opremo, in v sredo gremo na pot. Z opremo, za katero upam, da bo prispela varno. Da je ne bodo poslali v karanteno. No, tudi to se lahko zgodi, to ni šala. Če bi na opremi našli kakšne sledi virusa, bi jo zares za šest dni poslali v karanteno. Opreme pa resda ni treba predhodno testirati s PCR-testi. Mi bomo med igrami testirani vsaj enkrat dnevno."

Kaj pa pričakujete na tekmah? Te olimpijske igre prihajajo v zreli fazi vaše športne poti. Vsekakor to ne bo le tekma kot tekma.

"Da velike tekme niso povsem običajne, sem že ugotovila. Zelo koristno pa bi bilo, če bi jo lahko vzela kot običajno tekmo, da se s tem prej ne bi pretirano ukvarjala, potem ne bi preveč razmišljala. V tem duhu tudi grem na pot. Jasno mi je, kaj je tam moja naloga. Sedaj moram samo še čim bolj sproščeno smučati in uresničiti cilje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta