(TEMA) SP v Planici: Izguba zagotovljena. Odpoved? Ni šans!

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
20.11.2020 00:09
Planiški poleti bodo najverjetneje brez gledalcev, kar prinaša rdeče številke - a ugled in možnost, da Slovenci medalje osvojijo doma, sta pomembnejša
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kako bodo v luči epidemije potekala letošnja velika zimska tekmovanja v Sloveniji, bo verjetno v največji meri med 10. in 13. decembrom demonstriralo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici. Organizatorji se na dogodek že pospešeno pripravljajo. Da bi odpadel, so minimalne, le teoretične možnosti, poudarja Jelko Gros, ki bo še zadnjič v vlogi vodje tekmovanja: "Glede na to, da zdaj dobivajo soglasja tudi prijateljske nogometne tekme, mislim, da svetovnega prvenstva pod vsemi varnostnimi ukrepi, kakršne načrtujemo, ne bodo preprečili. S tega zornega kota ni bojazni. Razen, če bi se slučajno do Rusije (zadnja tekma pred Planico bo v Nižnem Tagilu med 4. in 6. decembrom, op. p.) okužilo 70 odstotkov tekmovalcev. Morda bi v tem primeru Mednarodna smučarska zveza (FIS) to odpovedala."

Tak scenarij je zelo malo verjeten, saj bodo tekmovalci že od druge tekme na Finskem v mehurčku - v Rusijo in nato v Slovenijo bodo potovali skupaj. "Če bo kdo na Finsko prišel bolan, se bo do Planice že pozdravil," se pošali Gros in resneje nadaljuje: "Tekmovalci bodo prišli s čarterjem iz Rusije, se v jeseniški bolnišnici testirali in se nato vsi skupaj naselili v hotelu Kompas v Kranjski Gori, ki bo namenjen le zanje." V Planici bo tako zelena cona, tako imenovani mehurček, kjer se bodo gibali izključno tekmovalci, njihovo spremstvo, ljudje iz FIS in del organizatorjev, ki je v stiku s tekmovalci. Ob tem bo obstajala še siva cona za ostale udeležence.

Glavna ovira: omejitev na občine

Jelko Gros 
Tit Kosir

To pa se bo, jasno, poznalo v blagajni. "Milijon evrov izgube imamo že s tem, da dogodka nismo mogli organizirati marca," spomni Šušteršič: "Če bi imeli decembra normalno število gledalcev, bi bilo okrog dva milijona evrov prihodka. Ker jih ne bo, s tem pa ne denarja od vstopnic, iz gostinstva in prodaje artiklov, bo prihodkov za tretjino manj. Resda bo tudi nekaj manj odhodkov, ker nam ne bo treba postavljati tribun in šotorov, a vsekakor bomo končali v rdečih številkah."

Kljub temu organizatorji niso razmišljali, da bi tekmovanje odpovedali: "V tem primeru bi bila izguba še višja zaradi vseh podpisanih pogodb! Pa ne le to; tekmovanje se splača izpeljati že iz dveh razlogov - Planica oziroma Slovenija v skokih uživata visok ugled, ki ga ne velja okrniti, hkrati pa dajemo domačim skakalcem možnost nastopiti na domačem prvenstvu."

Decembrski termin zahteva reflektorje

Tomaž Šusteršič
Tit Kosir

Sam je bil nekoč zadolžen za organizacijo biatlonskega svetovnega pokala na Pokljuki, prav pokljuški organizatorji pa bodo februarja prav tako gostili svetovno prvenstvo. "Ravno ta teden smo skupaj razgrnili deponije snega, prekrite s sekanci, in skupaj ugotavljali, kako čim bolje ravnati s snegom. Prenos izkušenj in znanja ves čas poteka," pravi Šušteršič. In medtem ko planiška letalnica vse bolj dobiva snežno podobo, na Pokljuki ta čas še razmišljajo o različnih scenarijih - ali bo lahko kaj gledalcev (največ 3000), kdo in kako bo izvajal testiranja, kako bo z novinarji ... Planiški dogodek bo tudi zanje dober test. Še vedno pa upajo na sanjski razplet - prihod cepiva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta