(FOTO) Iščete idejo za nepozaben družinski pobeg? Poiskali smo 5 najlepših naravnih parkov, ki so čisto blizu

Bonbon Bonbon
03.05.2023 08:36

Narava kliče! Izbrali smo pet čudovitih naravnih parkov v Sloveniji in Hrvaški

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soča v Triglavskem narodnem parku navduši vsakogar.
Profimedia

Triglavski narodni park

Doživite pristen stik z naravo v Triglavskem narodnem parku, največjem slovenskem zaščitenem območju. Razkošni razgledi z visokih vrhov, zelene alpske doline, žuboreči potočki in jezera, v katerih se zrcali modro nebo, pester živalski in rastlinski svet. Ne, to niso sanje, vse to lahko doživite v Triglavskem narodnem parku, največjem zavarovanem območju v Sloveniji in edinem slovenskem nacionalnem parku. Ime je dobil po najvišji slovenski gori Triglavu, visoki 2864 metrov. Park zajema večji del vzhodnih Julijskih Alp. Poleg naravnih danosti je tu moč občutiti povezanost človeka z naravo, kar se kaže tudi v kulturni dediščini parka.

Krajinski park Sečoveljske soline

Starodobna obmorska romantika. Sečoveljske soline, ki se raztezajo na okoli 650 hektarjih ob izlivu reke Dragonje v morje, veljajo za največje delujoče soline pri nas. Še danes tam ohranjajo solinarstvo in značilno arhitekturo. Na solinah so zavetje našle tudi številne rastlinske in živalske vrste.

Lepa stara romantika Sečoveljskih solin
Profimedia

Krajinski park Logarska dolina

Počutili se boste kot na razglednici. V Kamniško-Savinjskih Alpah leži Logarska dolina, ki jemlje dih s svojo slikovitostjo. Je redko poseljena in privablja predvsem pohodnike, kolesarje in družine. Obkrožajo jo številni dvatisočaki, tam izvira reka Savinja in se oblikuje v slap Rinka, ki je ena najpogosteje obiskanih tukajšnjih naravnih znamenitosti.

Beautiful summer alpine landscape, flowery meadows and high snowy mountains at sunset, Logar valley (Logarska dolina) Kamnik Savinja Alps, Slovenia, Europe,Image: 528047250, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Narodni park Plitvička jezera

Plitvička jezera so najbolj znan hrvaški narodni park in so na seznamu svetovne dediščine Unesca. Glavna zanimivost tega edinstvenega parka je 16 jezerc, ki so medsebojno povezana s slapovi. V njem je izvir reke Korane, območje pa je obdano z gostimi gozdovi bukve, jelke in smreke, deloma še v obliki izvirnega pragozda. Park se tako kot z jezeri in gozdovi ponaša tudi z jamami, izviri in cvetočimi travniki.

Plitvice s svojo lepoto slovijo po vsem svetu.
Profimedia

Narodni park Krka

Krka je na Hrvaškem znana po številnih slapovih, ki so, podobno kot pri Plitvičkih jezerih, nastali z nalaganjem lehnjaka, posebne vrste apnenca. Narodni park zajema največji del toka reke z okoliškim priobalnim prostorom, od zgodovinskega mesta Knina blizu njenega izvira do drugega zgodovinskega mesteca, Skradina. Tukaj iz veličastnih slapov reka postopoma najprej prehaja v Prukljansko jezero, nato pa v globok morski zaliv, v katerem je Šibenik.

Krajinski park Krka je doživetje za vso družino.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta